Výborné avokádo je vhodné i při hubnutí

21. srpen 2013 | Potravina | Zajímavosti | Ovoce | komentáře: 5
avokádo


Tajemné ovoce jménem avokádo se dnes dá koupit téměř ve všech obchodech, ale mnoho lidí se jej obává nejen při dietě, protože obsahuje moc tuků a kalorií. Ale tyto tuky nejsou vůbec špatné a na oplátku zase avokádo nabízí velké množství vitamínů a minerálních látek. Pokud jste ho ještě nezkoušeli, nebojte se a zkuste ho.

Exotické avokádo je často bráno za zeleninu, ale jedná se o ovoce, které se až před pár lety začalo objevovat v téměř stálé nabídce. Skvělá chuť, příznivá cena a všestranné využití může za to, že se čím dál častěji objevuje na našem stole. Také patří mezi velmi častou složku v jídelníčku vegetariánů a vitariánů. Čím vším je tak výjimečné?

Co avokádo obsahuje?

V avokádu najdeme mnoho vitamínů - E, C, A a vitamíny skupiny B, minerální látky vápník, měď, železo, magnesium, mangan, fosfor a zinek. Dále v něm najdeme kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou a vlákninu. Také neobsahuje cholesterol a nachází se v něm zdravé tuky - omega-3 nenasycené mastné kyseliny.


Kdy je prospěšné?

Avokádo je vhodné zařadit pravidelně do jídelníčku nejen kvůli výborné chuti, ale i kvůli pozitivním vlivům na lidské zdraví.

  • konzumace je vhodná při kojení a při těhotenství
  • při celkové regeneraci organismu
  • vhodné při únavě
  • snižuje krevní tlak
  • reguluje cholesterol
  • pomáhá proti stárnutí díky obsahu antioxidantů
  • je vhodné při nervových onemocněních
  • zbavuje tělo toxinů
  • vhodné při zánětech močových cest
  • při problémech s játry
  • není ale vhodné pro zvířata

Co s ním všechno se dá udělat?

V kuchyni existuje nespočet receptů, při kterých se používá právě avokádo. Stačí vyjmenovat: avokádová pomazánka, saláty, koktejly, guacamole, polévka, dip, pudink, zapečené s dalšími surovinami... nebo je možné jej použít jako máslo.
V kosmetice je možné připravit avokádové pleťové masky nebo olej na suchou pokožky, změkčení ztvrdlé kůže, nebo k vyhlazení vrásek.
Dále avokádo i olej z něj slouží jako prevence kardiovaskulárních nemocí, při únavě, regeneraci i při zlepšení imunity.

nezralé avokádo

Avokádo a hubnutí

I když avokádo obsahuje celkem dost tuků, tak se jedná o zdravé tuky. 100 gramů avokáda obsahuje 14,5 g tuků (celý plod cca 29 g), nemusíte se jej ale obávat. Za prvé nesníte celý kus sami a za druhé ho nejíte každý den. Avokádo obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou dále organismem využívány a neukládají se v těle tak snadno jako jiné tuky. Dále jeho konzumace snižuje hladinu cukru v krvi, což při hubnutí je velmi důležité.

100 g avokáda obsahuje 672 kJ (160 kcal), z toho 2,0 g bílkovin, 8,5 g sacharidů a 14,5 g tuků.

krt

Jak vybrat správný kus v obchodě?

V obchodech můžeme najít jak nezralý plod, který je zelený, tak i zralý plod, který je spíše hnědý s hrbolky. Při výběru sledujeme, zda není nahnilý a plesnivý, pokud je nezralé avokádo příliš měkké nebo zralé až moc měkké, flekaté, tak ty odkládáme, protože bude pravděpodobně nahnilé. Zralé avokádo můžeme hned konzumovat, ale nedáváme jej do lednice. Nezralé musí při pokojové teplotě zabalené v novinách několik dní dozrát, dokud nebude trošku měkčí.

zralé avokádo

Jak jej připravit?

Avokádo omyjeme a rozpůlíme na půl, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužninu. Tu můžeme nakrájet nebo rozmačkat, poté ji ale pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Někteří avokádo loupou i škrabkou na brambory nebo klasickým nožem, poté jej rozpůlí a vyjmou pecku. Pecku je možné zasadit a pěstovat rostlinu v květináči. Chuť avokáda by měla být příjemná až máslová, pokud chutná trpce nebo hořce, jedná se o zkažené avokádo.

Chutná vám avokádo? Co z něj připravujete?


 

Diskuze k článku (celkem 5):




Dobrý den, my máme doma strašně rádi pomazánku -1 avokádo, 2 stroužky česneku, citron, mořská sůl, avokádo se rozmatle, pokape šťávou, přidá prolisovaný česnek a sůl, vychladit a pak sníst. Opravdu mňamka.

Irena 26. srpen 2013 19:05

Chtěl jsem jen poznamenat, že barva nerozhoduje vůbec o zralosti, jsou například zelené odrůdy, které najdete v našich obchodech jak zralé(měkké) nebo nezralé(tvrdé jako kámen). A naopak třeba odrůda Hass je jen hnědá. Takže vybírat spíš podle tvrdosti(správně zralé avokádo by mělo být lehce poddajné stisku, ale né moc). Určitě bych nespoléhal na barvu.

David 28. srpen 2013 16:35

Výborný je puding s avokáda.Zmražený banán a avokádo, dvě ližičky karobu, půl hrnku mléka, rozmixujeme a můžeme se do toho pustit!

Ivana 12. leden 2014 09:33

Doporucuji avokado rozstvrtit a sloupnout slupku, takhle ho vyuzijete uplne cele...

Petr Kotala 8. březen 2014 06:45

Ja doporucuju avokado smichat s konzervou tunaka a popeprit, je to uplne jednoduche a uplne vyborne :) jinak jestli je zrale se da dobre poznat podle toho kdyz odloupnete ten kus stopky na horni strane. Kdyz je to pod ni zelene nebo svetle, avokado je bez problemu, kdy je to nahnedle nebo jakkoli podivne, je prezrale ci nahnile...

Martina 17. květen 2015 18:16

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.