Osvědčený recept na výborný tatarák
24. 1. 2015 ReceptyTatarský biftek neboli tatarák je oblíbené jídlo ze syrového hovězího masa, které se často se podává s topinkami. Recept není úplně jednoznačný, protože každý si jej připravuje trošku jinak. V zahraničí je zvykem, že maso je ochuceno jen solí, pepřem a olivovým olejem, v Česku se ingrediencí přidává mnohem více. Také je zpravidla rozdíl mezi luxusní restaurací a obyčejnou restaurací, kde přidávají mnohem více surovin než v té luxusní.
Domácí příprava tataráku je trošku jiná, protože každý si při jeho výrobě do něj přidá to, co má rád a na co je zvyklý. Pokud se ale přidá mnoho ingrediencí, chuť samotného masa bude přebita a chuťové buňky budou vnímat kečup, worcester nebo sójovku víc než samotné maso.
Recept na výborný tatarák
Ingredience:
svíčková nebo hovězí kýta
dijonská hořčice
kapary (ve slaném nálevu)
mořská sůl, pepř
chléb či toasty
česnek (není nutný)
vejce slepičí nebo křepelčí
Postup:
1. Omyté a osušené maso ostrým nožem naškrábeme nadrobno.
2. Přidáme k němu sůl, čerstvě namletý pepř a na ochucení hořčici, s množstvím to ale nepřeháníme.
3. Krajíce chleba opražíme nebo osmažíme na lžičce oleje z obou stran.
4. Česnekem potřeme jednu stranu topinky.
5. Na talíř naservírujeme maso, dovnitř uděláme lžící důlek a do něj přidáme žloutek.
6. Tatarák podáváme s topinkami.
Co se dále může přidat na tatarák?
Každý má rád něco jiného, proto i recepty se liší. Originální recept prostě neexistuje. A tak v nich můžete najít, že se tam přidává cibule, worcester, kečup, kmín, mletá paprika, chilli, sojová omáčka, brandy, tabasco, česnek, okurky, olivy atd. Stačí si jen vybranou surovinu přidat k masu nebo na talíř.
Mějte na paměti, že pokud si chcete připravit opravdu výborný tatarský biftek, tak:
- nepoužívejte mleté maso z obchodu (nikdy nevíte, jak je tam dlouho a co tam všechno pomleli),
- pokud dáváte na pokrm žloutek, tak si dávejte pozor, ať tam nedáváte i bílek,
- nepoužívejte mnoho ingrediencí, přebijete chuť samotného masa a vznikne jen něco, co chutná jako neurčitá pomazánka na topinky,
- maso nemelte ani nemixujte, tatarák se škrábe,
- topinky nesmažte na velkém množství oleje, stačí je jen opražit,
- nepoužívejte maso, u kterého neznáte původ, v řeznictví se ptejte a nedůvěryhodným obchodům se vyhýbejte,
- na tatarák se nehodí čerstvé maso, ale stařené (vyzrálé).
Jak připravujete tuto pochoutku vy?
Diskuze k článku