Stévie sladká - recepty
15. 6. 2012 TipyOblíbené sladidlo, které se nazývá stévie sladká, používají nejen diabetici, ale i hubnoucí. Na rozdíl od jiných sladidel je stévie bezpečná.
Chuť stévie je taková zvláštní (sladká bylinková až lékořicová), proto jí dávejte do jídla opatrně, spíše méně. Při prvních pokusech s pečením se doporučuje přidat jak klasický cukr, tak i stévii. Poté můžete zvyšovat poměr, dokud nenahradíte cukr stévií úplně.
Muffiny s ovocem
Suroviny: 125 g másla, 50 g cukr, stévie (zrníčka na špičku nože nebo 1/2 KL sušené stévie), 2 vejce, 250 g mouky, 1/2 prášku do pečiva, 125 ml mléka, 150 g ovoce
Postup: Cukr a stévii utřeme s máslem, přidáme vejce a opět šleháme. Dále přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Po důkladném promíchání přidáme drobné nebo nakrájené ovoce.
Těsto dáme do košíčků nebo do plechu na muffiny a pečeme v předem vyhřáté troubě.
Hrníčková bábovka
Suroviny: 2 H. polohrubé mouky, 1 H mléka, 1/2 H oleje, 1/4 čajové lžičky koncentrátu nebo 2 zarovnané čajové lžičky lístků, 2 vejce, vanilkový cukr, kypřící prášek, 2 lžíce kakaa
Postup: Všechny suroviny smícháme až na kakao a rozdělíme na dvě části. Do jedné části přimícháme kakao.
Těsta naléváme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
Pečeme na 200°C asi 45 minut.
Podobným způsobem můžete nahrazovat cukr stévií v různých receptech.
Podívejte se, kolik můžete dát stévie místo cukru:
1 čajová lžička cukru = několik zrnek koncentrátu = 1/3 lístku
1 hrnek cukru = 1/4 čajové lžičky koncentrátu = 2 zarovnané čajové lžičky lístků
100 g cukru = 1 g stévie (koncentrátu)
Více informací o stévii.
Máte zkušenost se stévií? Prozraďte, kolik jí přidáváte do pokrmů.