Vitariánství (syrová strava) je velice oblíbené
2. 11. 2012 Diety Zdravý styl Tipy Vege
Zhubněte s unikátními produkty:
Vitariánství je založeno na příjímání pouze syrové rostlinné stravy (živé stravy). Vše, co je zpracované, je totiž mrtvé bez vitamínů, enzymů a minerálů. Tělo pak strádá a následně je člověk náchylný k různým nemocem podle tohoto směru, zatímco živá strava (raw food) všechny tyto nezbytné látky obsahuje.
Vitariáni konzumují pouze ovoce, zeleninu, ořechy, semena, naklíčené luštěniny a obilniny. V jejich stravě se nevyskytují bílé jedy (mouka, mléko, cukr a sůl), pečivo, vařené pokrmy nebo maso. Všechno je v přírodní podobě plné zdraví prospěšných látek nebo sušené při teplotě max. 42°C.
Výhody vitariánství
Zastánci vitariánství tvrdí, že tento životní styl má mnoho výhod:
- zlepšení zdravotní stavu a vyléčení nemocí
- plno energie
- menší pocení
- raw dieta pomáhá zhubnout na ideální váhu
- konzumace živých potravin
- netřeba užívat vitamíny, protože vše je ve stravě
Nevýhody živé stravy
- lékaři je tento směr odmítán
- odsuzování a nepochopení ostatních
- strava je náročnější na přípravu
- strava je dražší
- nutnost vzdát se oblíbených jídel
- možnost propadnutí stravě jako sektě
Existuje nespočet receptů na živou stravu od pizzy, burger, koláče až po těstoviny. Až na jednu výjimku - vše je syrová strava. Těstoviny jsou připraveny z cukety, korpus pizzy z pohanky, burgur ze žampionu a koláč z ovoce. Stačí si vyhledat různé recepty nebo navštívit vitariánské restaurace (např. v Praze a Brně). Také je možné koupit různé výrobky, které jsou přímo vyráběny v souladu s raw food (vita placky různých příchutí).
Máte s tímto směrem zkušenosti? Cítíte se nebo cítili jste se lépe s živou stravou?
Nutnost vzdát se oblíbených jídel bych nazvala spíš nutností zbavit se závislostí (například na cukru a soli). Stejně jako drogově závislí. Na živé stravě se mi chutě vyčistily, změnily. Má dříve oblíbená jídla už teď beru jako odpadky a je mi zle jen při pomyšlení na ně.
Stejně tak bych nepaušalizovala jaké jídlo se z čeho vyrábí. Těstoviny nemusí být z cukety, v koláči nemusíte mít ovoce, základ pizzy nemusí být z pohanky a burger ze žampionu máme zatím jen u nás v restauraci, zatím jsem ho nikde jinde takto neviděla.
Propadnutí sektářství skrz stravu je podle mě úplně mimo. To stejné se vám může stát s čímkoliv jiným, třeba s hraním člověče, nezlob se.
V článku je více znaků jen velmi sporadické zkušenosti autora (či autorky) s živou stravou, ale i snaha se cení :) Každopádně přeju hodně sil a nadšení do dalšího poznávání tajů živé kuchyně.