Vitariánství - syrová strava

2. listopad 2012 | Diety | Zdravý styl | Tipy | komentáře: 8
živá strava


Vitariánství je založeno na příjímání pouze syrové rostlinné stravy (živé stravy). Vše, co je zpracované, je totiž mrtvé bez vitamínů, enzymů a minerálů. Tělo pak strádá a následně je člověk náchylný k různým nemocem podle tohoto směru. Zatímco živá strava (raw food) všechny tyto nezbytné látky obsahuje.

Vitariáni konzumují pouze ovoce, zeleninu, ořechy,semena, naklíčená luštěniny a obilniny. V jejich stravě se nevyskytují bílé jedy (mouka, mléko, cukr a sůl), pečivo, vařené pokrmy nebo maso. Všechno je v přírodní podobě plné zdraví prospěšných látek nebo sušené při teplotě max. 42°C.


Výhody vitariánství

Zastánci vitariánství tvrdí, že tento životní styl má mnoho výhod:

  • zlepšení zdravotní stavu a vyléčení nemocí
  • plno energie
  • menší pocení
  • raw dieta pomáhá zhubnout na ideální váhu
  • konzumace živých potravin
  • netřeba užívat vitamíny, protože vše je ve stravě

Nevýhody živé stravy

  • lékaři je tento směr odmítán
  • odsuzování a nepochopení ostatních
  • strava je náročnější na přípravu
  • strava je dražší
  • nutnost vzdát se oblíbených jídel
  • možnost propadnutí stravě jako sektě
krt

Existuje nespočet receptů na živou stravu od pizzy, burger, koláče až po těstoviny. Až na jednu výjimku - vše je syrová strava. Těstoviny jsou připraveny z cukety, korpus pizzy z pohanky, burgur ze žampionu a koláč z ovoce. Stačí si vyhledat různé recepty nebo navštívit vitariánské restaurace (např. v Praze a Brně). Také je možné koupit různé výrobky, které jsou přímo vyráběny v souladu s raw food (vita placky různých příchutí).

Máte s tímto směrem zkušenosti? Cítíte se nebo cítili jste se lépe s živou stravou?


 

Diskuze k článku (celkem 8):




Jako vitariánka si dovolím oponovat některým nevýhodám. Vitariánská strava je pro jedince rozhodně levnější - kilo hrušek stojí zlomek ceny co kilogram masa. A mně často stačí k jídlu kilo hrušek na celý den. (A taky bych dřív říkala: Z toho se nenajím) Cenové rozdíly se můžou stírat tehdy, když srovnáváte bio ovoce a zeleninu s masem napumpovaným hormony a antibiotiky. Co se týká přípravy, běžná vitariánská jídla jsou otázkou pár minut včetně uklizení nádobí. Náročnost přípravy se objevuje až při složitějších jídlech, kde se objevuje například práce se sušičkou.

Nutnost vzdát se oblíbených jídel bych nazvala spíš nutností zbavit se závislostí (například na cukru a soli). Stejně jako drogově závislí. Na živé stravě se mi chutě vyčistily, změnily. Má dříve oblíbená jídla už teď beru jako odpadky a je mi zle jen při pomyšlení na ně.

Stejně tak bych nepaušalizovala jaké jídlo se z čeho vyrábí. Těstoviny nemusí být z cukety, v koláči nemusíte mít ovoce, základ pizzy nemusí být z pohanky a burger ze žampionu máme zatím jen u nás v restauraci, zatím jsem ho nikde jinde takto neviděla.

Propadnutí sektářství skrz stravu je podle mě úplně mimo. To stejné se vám může stát s čímkoliv jiným, třeba s hraním člověče, nezlob se.

V článku je více znaků jen velmi sporadické zkušenosti autora (či autorky) s živou stravou, ale i snaha se cení :) Každopádně přeju hodně sil a nadšení do dalšího poznávání tajů živé kuchyně.

Janka z brněnského Kiwka 23. listopad 2012 16:06

Je to celkem zajímavý jíst jen syrový jídlo, ale nedokázala bych to.

Akorát nechápu, proč se srovnává ovoce s 1 kg masem. Vždyť snad nikdo normální denně nesní kilo masa. Já aspoň ne.

Ananas 10. prosinec 2012 18:25

Ahoj,
potřebovala bych poradit, jak by měl asi vypadat jídelníček
Už přes rok nejím maso a vůbec mi nechybí, před 5 měsíci jsem přestala jíst
pečivo a vše, kde je obsažena mouka.
Chvíli jsem tak skoušela jíst a musím říct, že jsem se cítila opravdu dobře, o mnoho lehčí a tím nemyslím že jsem zhubla.
Ale i tak, bych potřebovala radu s jídelníčkem.
Budu ráda za odpověď
Mějte se

Lenuš 30. duben 2013 16:22

Všeho moc škodí. Myslím tím, když se bere vše jako dogma. To je totální pitomost.
Stačí použít selský rozum a inspirovat se ze zvířecí říše a i od předků.
Nic se nemá přehánět.

Jana 23. srpen 2013 12:26

ráda bych se přidala, ale nevím jak začít se stravou. Jinak trpíčasto na chudokrevnost, jestli je toto správná cest.a

Jarka 3. duben 2014 21:53

Vitariánské stravě říkám jednoznačně ANO! Je mi téměř 70 let, stravuji se takto asi 1/2 roku. Krásně jsem zhubla a nehladovím, proti svým vrstevníkům jsem jednoznačně na tom lépe fyzicky i psychicky. Jako milovník zvířat apeluji na jejich majitele, aby také své miláčky začali krmit místo granulí a konzerv přirozenou stravou, t.j.syrovým masem, ovocem a zeleninou. Vyvarují se tak rakoviny, která je dnes běžnou nemocí u psů i koček. Víte snad o pra.....předcích psů /tedy vlků/, že by si dělali granule a konzervy? Ještě doplňuji: už nemám vysoký tlak, cholesterol, zlepšuje se mi artroza v kolenou, ztrácejí se mi stařecké skvrny, na svůj věk mám pěknou pleť atd.

Magda 15. červenec 2014 18:02

Jde dohromady raw a alkohol? Ted samozrejme nemyslim opilectvi,ale kvalitni vino ci domaci palenka.

Derek 15. červenec 2015 21:59

Ahoj,je tu někdo??

Já právě a pomalu začínám s Raw stravou.
Nechci být 100% vitarián ani vegan,ale zhruba v poměru 80% Raw k 20% normální stravy.Zřejmě si občas dám klasický oběd a polévku,ale nebude to pravidelně.
Ale nikdy neříkej nikdy,takže třeba mně to chytne a budu 100% Raw ??

Přidej se,pokud jsi na tom podobně jako já :-)

Rybka 13. červenec 2016 12:37

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.