logo

Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

18. 10. 2015 Recepty Oběd
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou raw

Klasické špagety se dají dokonale nahradit zeleninovými špagetami, které se často se vyrábějí z cukety. Jsou velmi chutné a hlavně zdravé, jelikož jsou syrové. Cuketové špagety nekonzumují pouze vitariáni, ale oblíbili si je i ostatní. Můžete je vyzkoušet rovněž vy, chutnají skvěle.

Příprava špaget z cukety je velmi snadná a existuje několik možností, jak můžete udělat tyto zajímavé a chutné těstoviny. Potřebujete na ně buď spiralizér (strojek na zeleninové špagety), který se dá koupit asi za 1 000 Kč, nebo poslouží speciální škrabka (Tescoma ji prodává za necelých 80 Kč) nebo obyčejné struhadlo či kráječ (cuketa by se měla strouhat podélně).

Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou (raw)

Ingredience:
4 menší cukety
6 rajčat
10 sušených rajčat (namočených na hodinu ve vodě)
2 stroužky česneku
1 menší cibule
hrst čerstvé bazalky
3 lžíce olivového oleje
semínka nebo oříšky

Postup:
1. Nejprve si připravíme omáčku. Do mixéru vložíme omytá rajčata, namočená sušená rajčata bez vody, česnek, cibuli, bazalku, olej a všechno rozmixujeme.
2. Cuketu omyjeme a případně oloupeme. Odkrojíme konce a následně ji vložíme buď do spiralizéru a následně vytočíme špagety, nebo je naškrabeme škrabkou nebo nastrouháme na struhadle.
Ve všech případech vám vzniknou tenké cuketové nudle nebo menší nudličky, spiralizér je ale udělá profesionálněji (na chuti to ale nic nemění). Můžeme je nechat chvíli odstát, aby se vypotily, ale není to nutné.
3. Těstoviny dáme na talíře, polijeme omáčkou a posypeme oříšky nebo semínky.

Uvedený recept se řadí mezi recepty, které jsou vhodné pro vyznavače raw diety, tzn. potraviny nejsou tepelně zpracovány. Může si ho ale připravit naprosto každý. Pokud ale toužíte raději po klasické omáčce s masem, připravte si jakoukoli směs a následně ji naneste na cuketové špagety.

Výhodou tohoto pokrmu je, že nemusíte vůbec vařit. Stačí jen rozmixovat dané suroviny a připravit špagety. Recept je velmi snadný a rychlý. Určitě stojí (hlavně v sezóně) za vyzkoušení.


Diskuze k článku


A z toho se někdo nají? :-o
Lucc, 25. 10. 2015 17:18
Nový komentář do diskuze: