Bezlaktózová dieta pomůže při intoleranci laktózy, která je u nás celkem častá

10. březen 2014 | Zdravotní diety | Rady | Zajímavosti | komentáře: 0
mléčné výrobky


Trpíte-li intolerancí laktózy, měli byste se vyhýbat mléku a některým mléčným výrobků, protože vaše tělo neumí rozložit laktózu. Tento problém se týká asi každého šestého Čecha bez ohledu na pohlaví, ale ne každý o tom ví. Jak ji poznáte a co můžete udělat, pokud vás trápí tento problém?

Intolerance laktózy (nesnášenlivost mléčného cukru) je často označována jako alergie na laktózu, přičemž toto označení je mylné. Existuje jen alergie na mléčnou bílkovinu (kasein), což je imunitní odpověď na antigeny.

Co je intolerance laktózy?

Jedná se o stav, při kterém organismus neumí vytvářet enzym laktáza, který je potřebný při vstřebávání laktózy ve střevech. Pokud máte tohoto enzymu nedostatek, laktóza nemůže být díky tomu správně rozštěpená. Laktóza tak není rozštěpená a nestráví se. Následně se laktózou živí bakterie, které při tomto procesu vyprodukují plyny a látky dráždící tlusté střevo. To se následně projeví různými příznaky, mezi které patří nadýmání, průjmy, zvracení, ekzémy, pálení žáhy nebo bolesti břicha.


Tato intolerance může být vrozené a dítěti musí být podávána umělá výživa, které neobsahuje mléčný cukr nebo se objeví časem, jakmile klesne výroba toho enzymu (občas v pubertě, často v dospělosti nebo u seniorů). Nesnášenlivost laktózy může též vzniknout po lécích, při zánětlivých onemocněních střev, celiakii a to buď dočasně, nebo trvale.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, ale o přirozený stav, dá se řešit pouze správnou dietou nebo přípravky, které tento enzym obsahují. Člověk potřebuje mléko jen při kojení, proto je zbytečné jej pít později, ale jedná se spíše o zvyk a návyk na chuť. Z tohoto důvodu se tento enzym vytváří nejvíce v kojeneckém věku. U Asiatů, černochů nebo indiánů je intolerance laktózy velmi vysoká, u bělochů je mnohem nižší. V Česku je to podle odhadů každá šestá osoba.

dobré mléčné výrobky

Jak poznáte, že vám vadí laktóza?

Nejlepší způsob, jak to můžete zjistit, je pomocí krevních testů, které vám může udělat praktický lékař nebo alergolog. Také můžete intoleranci zjistit pomocí pozorování při vypití sklenice mléka nalačno. Pokud hned poté nebo do 12 hodin ucítíte bublání, bude vás bolet břicho, budete mít brzy po jídle průjem, zácpu či se objeví ekzém, pravděpodobně vás trápí nesnášenlivost laktózy. V tom případě je vhodné se vyhnout nejen mléku a mléčným výrobkům, ale i potravinám, které mléko obsahují. Důležité je na sobě pozorovat, co vám vadí a co ne, protože některé výrobky jsou díky malému obsahu laktózy stravitelnější.

Kde se vyskytuje mléčný cukr?

Laktózu najdeme ve všech mléčných výrobcích (sýr, jogurt, smetana, šlehačka, máslo, atd) a mléku, též se vyskytuje i v různých potravinách (sušenky, oplatky, pečivo, chleba, uzeniny, tyčinky, proteinové výrobky, polotovary, atd.), které obsahují mléko. Výhodou je, že velmi malé množství moc nevadí, takže sušenka, ve které se vyskytuje mléko, problémem není. Kromě toho se laktóza může vyskytovat v lécích.

Ne všechny mléčné výrobky těm, kteří mají problém s laktózou, vadí. Některé obsahují vyšší hodnotu a jiné nižší hodnotu laktózy, proto se nemusí všechny vypustit z jídelníčku. Záleží vždy ale na tom, jak dotyčný snáší dané výrobky z mléka. Někomu s mírnou formou nemusí vadit až na pár položek téměř nic, jiný je citlivý na všechny. Z tohoto důvodu je nutné vypozorovat, co vám vadí a co ne. Tučné a fermentované mléčné výrobky zpravidla obsahují laktózy méně.

krt

Co nemusí dělat problém při stravování?

Některé mléčné výrobky vám vůbec nemusejí dělat problém, jedná se například o:
máslo
kvalitní jogurty (tuk min. 3,5 %)
kysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, acidofilní mléko, kysaná smetana, jogurtové mléko, atd.)
tvrdé sýry (eidam 45 %, gouda, parmezán, cheddar,...)
šlehačka a smetana na šlehání
ghee

Co vyřadit při dietě ze stravy?

Větší množství mléčného cukru se nachází ve výrobcích, které obsahují sušené mléko, syrovátku a jsou se sníženým obsahem tuků.
Nevhodné je konzumovat tyto výrobky:
sušené mléko a sušená smetana
zahuštěné (kondenzované) mléko
nízkotučné jogurty a mléko
výrobky obsahující sušené mléko (některé jogurty, pomazánkové máslo, atd.)
syrovátka

super mléčné výrobky

Ve výsledku je intolerance laktózy celkem zrádná, to co vadí jednomu, druhému vadit nemusí. Nejlepší je proto zkoušet, zda vám daný výrobek a určité množství vadí.

Existují bezlaktózové varianty

V případě, že vám dělají problémy i produkty, které mají nižší obsah mléčného cukru, můžete si koupit bezlaktózové výrobky. Bez laktózy se prodává mléko, sýr, jogurty, smetana, zmrzlina, tvaroh či čokoláda. Tyto produkty seženete od německé značky MinusL v různých obchodech (Tesco, Globus, Sklizeno, zdravé výživy) nebo od privátní značky Free From (Interspar). Bez mléčného cukru vyrábí mléko i Meggle a DM. Prodejny, kde dostanete bezlaktózové výrobky, se stále rozrůstají.

Pokud byste s takovou dietou nechtěli smířit, prodávají se i potravinové doplňky, které obsahují chybějí enzym laktáza (Laktáza 35000, Lactanon, apod.) a jsou dostupné v lékárně.

Vzhledem k tomu, že mléko a mléčné výrobky v dospělosti nejsou vůbec potřeba, nemusíte je vůbec konzumovat. Snadno je můžete nahradit obilnými mléko a výrobky, kozí a ovčí výrobky obsahují mléčný cukr také.

Žádný speciální jídelníček není potřeba, protože můžete jednoduše vyřadit ze stravy potraviny obsahující laktózu a dávat si pozor na to, co jíte.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.