Chřest - jarní zelenina plná chuti a vitamínů

7. květen 2015 | Zajímavosti | Oběd | Potravina | komentáře: 1
chřest


Chřest je opomíjená pochoutka, která se vrací zpět na stůl. Nejznámější je bílý a zelený chřest, oba dva druhy dokáží v kuchyni doslova divy. A pokud se bojíte, že může obsahovat hodně kalorií, tak vaše obavy jsou liché, protože se jedná o velmi dietní pochoutku. Čím je chřest nebo také špargl či asparagus výjimečný, jak si vybrat čerstvý a co z něj můžete připravit?

Ačkoliv se dá chřest koupit téměř po celý rok, tak jeho sezóna je u nás od konce dubna až téměř do konce června, kdy se sklízí v našich končinách. Prodává se bílý, zelený nebo fialový a každý se liší svou specifickou chutí a způsobem přípravy. Důležité je umět ho koupit, protože nejlepší je čerstvý, což u těch z dovozu je celkem problém a pak připravit.


Účinky na zdraví

Chřest je zelenina, která byla vyhledávaná v antice a byla považována za elixír, který obsahuje významné látky a má mnoho účinků na zdraví. Stačí z nich některé jmenovat:

  • Obsahuje mnoho vitamínů (A, C, E, K, vitamíny skupiny B) a minerální látky (draslík, hořčík, vápník, selen, železo).
  • Je dobrým zdrojem vlákniny.
  • Pomáhá při nemocech močového měchýře, nervové a kardiovaskulární soustavy atd.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Má pozitivní vliv při pálení žáhy.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Jedná se o afrodiziakum.
chřest

Chřest a dieta? Ano!

Další výhodou chřestu je ta, že se jedná o velmi dietní zeleninu. 100 g čerstvého obsahuje pouze 22,6 kcal (95 kJ), což z něho dělá zeleninu, po které zaručeně nikdo nepřibere. Navíc zrychluje metabolismus, což je při hubnutí velmi žádoucí. Obsahuje vlákninu, hodně vody a téměř žádné sacharidy. V sezóně jej určitě zařaďte do jídelníčku, protože má hodně pozitivních účinků.

krt

Na co dávat při nákupu pozor?

Chřest by se měl kupovat čerstvý a to nejlépe v den sklizně, což ale vždy nejde. Zdali je čerstvý, poznáte podle toho, že jeho povrch je lesklý a pevný, hlavičky jsou sevřené a pevné. Pokud byste chtěli chřest zlomit, tak praskne a také z něj trošku vytéká tekutina.
Gumový chřest, který je svraštělý s uschlými konci značí, že čerstvý není.

chřest loupání

Jak ho správně připravit?

Bílý chřest - pořádně ho omyjeme a oloupeme. Loupe si od vršku dolů, začíná se kousek pod hlavičkou. Kousek zespodu se odkrojí tvrdší konec. Do vroucí vody se přidá trošku soli, cukru a másla. Chvílí se nechá provařit a následně se tam vhodí bílý chřest svázaný provázkem do svazku a vaří se asi 15 minut.
Zelený chřest - pořádně ho omyjeme a odlomíme tvrdší konce. Zelený chřest neloupeme. Následně jej (nejlépe ve svazku) vložíme vařit do vroucí osolené vody, kde je vaříme asi 5 minut. Poté jej vyndáme a zchladíme ve studené vodě.

Co s chřestem připravit?

S chřestem se dá připravit plno zajímavých pokrmů. Oblíbená je chřestová polévka, chřestový krém, chřest s vejci, zapečený chřest, koláč, pizza nebo chřest s omáčkou (sýrovou, holandskou atd.). Recepty najdete v každé kuchařce. Prakticky ke každému pokrmu můžete přiložit chřest, dodá mu skvělou chuť.


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Co tak sem dat aspon nejaky recept na polivku???

Marta 16. květen 2015 00:52

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.