Dietní a zdravé vánoční cukroví
1. 12. 2012 Rady Vánoce Cukroví DietníProsinec je pro naše postavy velice krizový. Při pečení cukroví nemůžeme odolat neustálému ochutnávání, o vánočních svátcích dostáváme do těla nespočet tuků, uhlohydrátů a jiných škodlivin a na Silvestra nás lákají hory chlebíčků, jednohubek a zákusků v kombinaci s alkoholem. Tyhle svátky je velice těžké překonat bez nějakého kila navíc. S trochou snahy si ale můžete pochutnat na dobrotách, které vám linii příliš nenaruší. Přinášíme vám rady a recepty na zdravé a dietní vánoční cukroví, po kterém se budete moci utlouct.
Dietní vánoční cukroví je bezpochyby přijatelnou variantou nejen pro ženy, ale také pro celé rodiny. Manžel i děti si změny téměř nevšimnou. A proč? Zdravé vánoční cukroví totiž chutná téměř stejně jako to klasické. Můžete si tak dopřát bez výčitek víc než pár kousků. Zdravější varianta „sladkostí“ také předchází jarním únavám a jiným drobným zdravotním problémům, které jdou bezprostředně ruku v ruce se zimním mlsáním.
Používejte správné suroviny
Pro většinu cukroví je nezbytné použít hladkou či polohrubou mouku. Obilná zrna jsou cenným zdrojem vitamínu B, E a dalších, minerálů, tuků, bílkovin, energie a obsahují samozřejmě také vlákninu. Při běžné výrobě mouky je však zrno zbaveno povrchové slupky a klíčku, které jsou z něj nejvýživnější, a to, co nám zůstane v hladké mouce, je téměř bezcenné. Hladká mouka je zbavena až 90 % vlákniny, která dokáže regulovat poruchy funkce střev a mnoho dalších onemocnění s nimi spojenými. Škodlivá je také bílkovina lepek obsažená v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu. Proto klasickou pšeničnou mouku nahraďte jinými. Skvěle vám poslouží celozrnná mouka, žitná, špaldová mouka, ovesná i bezlepkové druhy – jáhlová, rýžová, pohanková.
Dietní cukroví neplňte sladkými marmeládami, které obsahují 2/3 jednoduchých cukrů a podíl ovoce je opravdu minimální, raději sáhněte po rozmixovaném čerstvém ovoci. Nebo použijte kvalitní marmeládu. Ani kypřící prášek plný fosforečnanů není pro zdraví to pravé, k pečení cukroví však občas patří. Nakupujte místo něj vinný kámen neboli bio kypřící prášek do pečiva. V neustálém ládování nestíháme trávit ani kraví mléko, které se občas v cukroví používá, nám k tomu vůbec nepomáhá. Použijte místo něj sójové, ořechové nebo ovesné mléko, které také nezahleňuje. Bílý cukr vyměňte za přírodní sladidla – skvěle vám poslouží med, javorový nebo rýžový sirup, ječmenná sladěnka a podobně. Investujte do skutečně kvalitních rostlinných tuků, nejlépe za studena lisovaných.
Originální recepty na zdravé cukroví
Linecká kolečka
Potřebujete:
150 g celozrnné pšeničné mouky
100 g hladké polotučné sójové mouky
100 g sezamového oleje (může být i jiný)
60 g sirupu agáve
citrónová kůra
voda (několik lžiček)
Postup: Všechny suroviny smícháme v těsto a uhnětené dáme na půl hodiny uležet do ledničky. Pro zanechání správné konzistence vložte těsto do mikroténového sáčku. Poté vytáhneme, vyválíme na 5mm plát a vykrajujeme tvary. Vložíme na suchý plech a pečeme na 160°C.
Perníčky s medem a ořechy
Potřebujete:
150 g špaldové mouky
50 g žitné mouky
120 g vlašských ořechů
140 g medu
2 žloutky
1 KL perníkového koření
1/4 KL sody
vejce na potření
Postup: V míse smíchejte mouky, mleté ořechy, žloutky, perníkové koření, sodu a nakonec vmíchejte med. Promíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte odpočinout v pokojové teplotě. Vyválejte těsto a vykrajujte z něj libovolné tvary. Naskládejte na plech s pečícím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a vložte do středně vyhřáté trouby. Pečte několik minut.
Mrkvové hvězdičky se zázvorem
Potřebujete:
200 g špaldové mouky
100 g pohankové mouky
150 ml olivového oleje
100 g třtinového cukru
1 vajíčko
1 velká mrkev
1 lžička zázvoru
Postup: Nastrouhanou a očištěnou mrkev smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto. Necháme půl hodiny odležet, poté jej vyválíme a vykrajujeme hvězdičky. Vložíme na plechu do mírně předehřáté trouby a pečeme na 170°C přibližně 15 minut.
Nepečené ovesné kuličky
Potřebujete:
150 g ovesných vloček
150 g másla
100 g třtinového cukru
3 lžíce karobu nebo kakaa
1 vanilkový cukr
rozinky – podle chuti
Postup: Všechny ingredience smícháme v míse a vypracujeme v hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Ty obalujeme podle chuti v kokosu, pomletých vlašských ořeších či sezamových semínkách. Dietní kuličky necháme ztuhnout v chladu alespoň na dva dny.
Budete péct spíše zdravou variantu cukroví nebo opět osvědčené cukroví plné cukru a tuku?
Diskuze k článku