Jak vybrat dietní a zdravé snídaňové cereálie?

10. prosinec 2014 | Snídaně | Jak na to | Chuť | komentáře: 1
cereálie


Snídaňové cereálie patří již mnoho let mezi oblíbené snídaně. Stačí k nim přidat mléko či jogurt a dietní snídaně je hotová. Slovo dietní by ale mělo být v uvozovkách, protože to se říká pouze v reklamách. Ve výsledku v žádném případě všechny dietní nejsou.

Honosný název snídaňové cereálie není nic jiného než snídaňové obiloviny, protože slovem cereálie se označují obiloviny a to jak celozrnné, tak i necelozrnné.

Oblíbenou rychlou snídaní jsou určitě různé kaše a snídaňové cereálie, které se tváří, že jsou ideální snídaní, pokud chcete zhubnout nebo dbáte na zdravý životní styl. Ale skutečnost je jiná než líbivá slova v reklamě.


Stačí se jen podívat na různé výrobky v obchodech. Obsahují mnoho cukrů, tuků či soli, k tomu některé obsahují větší množství čokolády nebo různých pamlsků. Z toho jasně vyplývá, že ne všechny jsou při hubnutí vhodné. Týká se to nejen známého zapékaného müsli, ale i sladkých kuliček nebo doslazovaného sypaného müsli.

Jak si správně vybrat?

Pokud máte různé snídaňové cereálie rádi, dbejte na správný výběr. Čtěte složení daných výrobků, sledujte energetickou hodnotu, množství bílkovin, sacharidů, tuků, sodíku a vlákniny. Také stojí za to, abyste se vyhnuli emulgátorům, barvivům a ztuženým tukům.

Zvýšenou pozornost byste měli věnovat obsahu cukrů neboli jednoduchých sacharidů, kterých by mělo být do 28 (nejlépe do 20) gramů na 100 gramů. Obsah sodíku by měl být nižší než 0,5 g na 100 gramů a obsah vlákniny by měl být alespoň 5 gramů na 100 gramů.

Bílkovin se v cereáliích vyskytuje kolem 9 gramů a tuků kolem 17 gramů u zapékaných a nezapékaných pod 10 gramů na 100 gramů.

Jak velkou porci si dát?

Na obalech daných výrobků často najdete, že doporučená porce je 30 gramů cereálií. K tomu by se mělo přidat mléko nebo jogurt a menší ovoce. Toto množství se hodí spíše pro děti a ženy, jejichž fyzická aktivita není moc výrazná. Pro ženy s obvyklou aktivitou je vhodné si odvážit 40 gramů a muži by si měli dát 80 gramů (samozřejmě, že pokud mají větší fyzickou aktivitu, tak by tomu měla odpovídat i větší porce) a k tomu i více bílkovin.
U kupovaných kaší si ženy měly vzít jeden balíček, který se připraví s mlékem nebo vodou a muži dva.

krt

Domácí je vždy lepší

Tak jako ve všech případech, tak i tady platí, že doma připravované müsli nebo kaše je mnohem zdravější a chutnější. Přesně víte, co si tam dáte a můžete si i lépe na něm pochutnat. V některých kupovaných müsli jsou i suroviny, které každý zrovna nemá rád a musí je akorát složitě vybírat a vyhazovat.

Domácí müsli

Potřebujeme:
500 g směsi vloček (ovesných, žitných, pšeničných, pohankových atd.)
100 g směsi sušeného ovoce
70 g směsi semínek
70 g směsi ořechů
Postup:
Ořechy nasekáme, stejně jako větší sušené ovoce. Dále suroviny promícháme a pak v dobře uzavřené nádobě uschováme.
Suroviny můžete kombinovat podle své chuti, stejně tak si můžete zvýšit i jejich množství.
Ke snídani si dejte toto müsli s jogurtem či mlékem, doplňte i menším kusem ovoce.

Domácí ovesná kaše

Potřebujeme:
40 g ovesných vloček
150 ml mléka nebo vody
trošku rozinek nebo jiného sušeného ovoce
trošku oříšků
ovoce
Postup:
Vločky zalijeme mlékem nebo vodou a necháme chvíli odstát (můžeme i přes noc). Pak dáme společně s rozinkami a oříšky vařit. Chvíli vaříme a odstavíme. Poté můžeme podávat.

Domácí müsli i kaše mají výhodu, že neobsahují zbytečný cukr, emulgátory a transtuky. A také jsou mnohem levnější než ty kupované.

Kupujete si snídaňové cereálie nebo si je raději připravíte?


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Za sebe doporučuji ovesnou kaši, ale jedině domácí.
Nikola

Nikola 15. prosinec 2014 20:08

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.