Japonská dieta - cesta pro vaše zdraví

12. duben 2013 | Diety | Zdravý styl | Rady | komentáře: 1
sushi


Jak všichni víme, Japonci jsou nejen nejzdravějším, ale také nejštíhlejším národem. Střídmá a vyvážená strava plná zeleniny, ryb a mořských plodů udělá své. Mnoho z vás namítne, že je to geneticky dané, ale neplatí to vždy. Jedním z důkazů je neustále se zvyšující váha mladých lidí v Japonsku, která vzniká díky fastfoodům a odklonu od tradičního způsobu stravování.

Tradiční japonská strava servírována na menších talířích s menším obsahem bílkovin, tuků i soli má velký vliv na vysoký věk i štíhlou linii. Také konzumace alkoholu v malém množství, méně lepku a vyloučení mléka a mléčných výrobků udělá své. I přesto, že mají Japonci na mléko intoleranci, zařazují sýry a jogurty do stravy vlivem globalizace.


Co jedí na rozdíl od nás?

Japonská strava nezahrnuje jen sushi, ale i mnoho dalších zajímavých pokrmů. Japonci nejčastěji se jedí tyto suroviny:
rýže má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje tuky. Každý den Japonci snědí i několik porcí rýže. Nebojí se sáhnout ani po rýži Natural.
zelenina nachází své místo na talíři několikrát denně a samozřejmostí je její různorodost.
ryby a mořské plody se zařazují do stravy velmi často jak v upraveném, tak i syrovém stavu. Oblíbený je losos, tuňák, krevety, žralok, sardinky... i velryby.
zelený čaj plný flavonoidů taktéž nesmí chybět několikrát denně.
sója se tam konzumuje nejen jako sójové boby, ale i tofu nebo sójové mléko. Díky alergii ale sója nemusí být vhodná pro každého Evropana.
mořské řasy se nacházejí nejen v sushi, ale i polévce nebo hlavním jídle. Řasy obsahují velké množství bílkovin, také vitamínů (A, C, B2, B12,...), minerálních látek (vápník, železo, jód, hořčík, zinek,...) a aminokyselin.
ovoce také nezapomínají konzumovat a to buď v čerstvém stavu, nebo v různých dezertech.

sushi krt

Jak vypadá typický japonský jídelníček?

Tradiční jídelníček se liší oblast od oblasti.

Snídaně je velmi bohatá. Na stole se nachází malé misky rýže, kvašené zeleniny, dále miso polévka, omeleta, mořské řasy i grilovaná ryba.
Oběd se skládá převážně z rýže a ryby nebo masa, je doplněn zeleninou, řasou či sójovou omáčkou. Také je oblíbené sushi nebo nudlová polévka.
Na večeři opět bývá servírován tradiční japonský pokrm.

Důležité je jíst střídmě, pestře a pomalu. Nedostatek času je hlavním nepřítelem i v japonské kuchyni, kdy se stále více dostává do stravování vliv nezdravé americké a evropské kuchyně.

Pokud chcete zhubnout s japonskou dietou, inspirujte se japonskými pokrmy a způsobem, jakým se Japonci stravují. Zaručeně se vám to povede.


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Miluju sushi!!!

Beez 27. duben 2013 20:20

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.