logo

Kolik porcí ovoce a zeleniny sníst za den?

Zajímavosti Tipy
ovoce  zelenina


Zhubněte s unikátními produkty:

Do jídelníčku bychom každý den měli zařadit ovoce a zeleninu, jelikož v nich najdeme množství cenných látek pro náš organismus. Víte, kolik bychom měli každý den sníst ovoce a zeleniny? A proč je tak důležitá?

Strava, která se skládá z dostatku ovoce a zeleniny, dodává tělu vitamíny, minerální látky, vlákninu, enzymy a antioxidanty. To vše potřebuje nejen v náročnějších obdobích (při stresu nebo nemoci, v chřipkové sezóně), ale i jako prevence mnohých neduhů.

Jaké je ideální množství za den?

Doporučené množství podle Světové zdravotní organizace (WHO) je 400 gramů ovoce a zeleniny za den. Jedná se zhruba o 5 porcí (každá má 80 g), přičemž měli bychom sníst více zeleniny než ovoce a to v poměru 2:1.

zelenina

Podle studie amerických a norských vědců, která byla uveřejněna již v roce 2017 v časopise International Journal of Epidemiology, by spotřeba ovoce a zeleniny měla být mnohem vyšší. Zjistili, že se při vyšším příjmu zeleniny a ovoce snižuje riziko různých onemocnění a úmrtí. Pro prevenci rakoviny je minimální množství 600 gramů za den a kardiovaskulárních nemocí 800 gramů.


Co je jedna porce?

Jako jedna porce se bere zhruba 80 gramů a to může být celý kus ovoce a zeleniny nebo jen jeho část. Nemusíte se bát sníst větší kus, rozhodně vám to neuškodí.

  • 1 malý banán
  • Menší jablko
  • Menší hruška
  • Větší mandarinka
  • Polovina většího pomeranče nebo malý pomeranč
  • Hrst drobných plodů (maliny, jahody, borůvky, rybíz)
  • 5 švestek
  • 2 meruňky
  • 1 broskev
  • 1/2 avokáda
  • 3 - 4 polévkové lžíce vařené zeleniny (špenát, hrášek, květák, brokolice)
  • 1/3 okurky hadovky
  • 1/2 kapie
  • 1 zelená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 rajče
  • 5 cherry rajčat
  • 3 stonky chřestu
  • Menší kedlubna

Vsaďte na pestrost

V obchodech najdete mnoho druhů ovoce a zeleniny, stejně tak jako je můžete pěstovat. Snažte se vždy o pestrost. Jezte během dne různé druhy ovoce a zeleniny. Preferujte druhy podle sezóny, nejlépe z tuzemska. Lokální potraviny jsou vždy přirozenější než ty dovozené z druhého konce světa.

Co je a není vhodné?

Nejlepší je čerstvé ovoce a zelenina. Dále mezi vhodné úpravy patří zelenina připravovaná na páře, vařená nebo dušená. O něco méně vhodnější úpravou je pečení nebo grilování.

Nejsou vhodné džusy (často jsou připraveny z koncentrátu a nebo jsou pasterizovány), kompoty, marmelády nebo konzervovaná zelenina.

ovoce

Jak docílit tohoto množství?

Každou porci jídla ozdobte čerstvým ovocem nebo zeleninou. Při pěti jídlech to snadno zvládnete:
Například ranní kaši doplňte banánem nebo jablkem, k chlebu se šunkou nebo sýrem přidejte rajče nebo papriku. K obědu nezapomeňte na bohatou oblohu nebo nachystejte rovnou zeleninové jídlo, ke svačině zakousněte kus ovoce, k druhé svačině zase snězte trošku zeleniny nebo zeleninový salát a k večeři také přidejte zeleninu.

Jíte každý den dostatek zeleniny a ovoce?


Nový komentář do diskuze: