Jak vypadá Montignacova metoda?

13. březen 2014 | Diety | Fáze | Články | komentáře: 1
žena si vychutnává jídlo


Tento způsob hubnutí vynalezený francouzským badatelem Michelem Montignacem odmítá používání pojmu dieta v jeho tradičním slova smyslu. Klasickou dietu chápe jako omezování množství jídla, což je z dlouhodobého hlediska nemožné. Jeho metoda je speciální. Je založena na volném a vyváženém způsobu stravování pro zachování trvalého zdraví. Hlavní ideou je změnit stravovací návyky – ne jíst méně, ale lépe a rozumněji.

Kdo byl Michel Montignac?

Michel Montignac se narodil roku 1944 v rodině, jejíž členové měli vždy problémy s obezitou (např. jeho otec vážil 120 kg). Také on sám trpěl v mládí nadváhou. Po vystudování politických a sociálních věd se stal manažerem ve farmaceutické společnosti, na konci 70. let se rozhodl věnovat výzkumu v oblasti výživy. Na základě vědeckých studií, se kterými se setkal, sám vyvinul principy originální metody hubnutí a stal se prvním výzkumníkem, který dostal nápad pracovat s konceptem glykemického indexu (v té době prakticky neznámým) pro snižování váhy.

Hned jeho první kniha z roku 1986 se stala ve Francii bestsellerem. O rok později vydal další knihu, která se stala populární i v jiných zemích a do roku 2004 se jí prodalo přes 16 milionů kopií. V roce 2010 zemřel Michel Montignac na rakovinu prostaty, ale jeho odkaz žije dál, jak v jeho knihách, tak i v nadaci Nutrimont, kterou založil pro všechny, kteří se chtějí celoživotně zbavit nadváhy.


Co je to glykemický index (GI)?

Jedná se o veličinu udávající rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Čistá glukóza má GI roven stu. Čím nižší GI daná potravina má, tím je vhodnější pro redukční diety. Ovlivňuje jej však mnoho faktorů, např. obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření apod. Např. brambory vařené ve slupce v páře mají GI 65, což je taková střední hodnota. Pokud je uvaříte oloupané, stoupne GI na 70 a jako kaše budou mít dokonce již 90, proto je třeba přemýšlet nejen nad potravinami samotnými, ale i jejich přípravou.

Dva hlavní principy Montignacovy metody

První zásadou této diety je odmítání víry, že váhu nám zvyšují kalorie. Montignac byl přesvědčen, že nízkokalorické diety jsou neúčinné. Druhou zásadou je konzumovat výživné jídlo, tedy vybírat podle jeho nutričních hodnot a metabolického potenciálu.

Které potraviny jsou dle Montignaca nejvhodnější?

Nejlepší sacharidy jsou ty, které mají nejnižší GI – některé druhy těstovin, dlouhozrnná rýže basmati, celozrnné výrobky a potraviny bohaté na vlákninu. Kvalita tučných potravin závisí na povaze jejich mastných kyselin. Nejideálnější jsou polynenasycené omega-3 mastné kyseliny obsažené např. v tučných rybách (losos, sardinky, makrela, sleď, pstruh) a dále ve vlašských ořeších, řepce, sóji a olejů z nich a mononenasycené mastné kyseliny obsažené v různých olejích (hlavně olivovém, slunečnicovém, podzemnicovém a hořčičném) nebo ořeších (vlašské, lískové, kešu, arašídy).

Naopak doporučuje vyhýbat se nasyceným mastným kyselinám třeba v másle nebo mase a smaženým jídlům. Bílkoviny by měly být vybírány na základě jejich živočišného nebo rostlinného původu podle toho, jak se vzájemně doplňují a jestli na ně naše tělo nereaguje přibíráním na váze.

krt

1. fáze Montignacovy metody – hubnutí

Liší se v závislosti na množství kil, která potřebujete shodit. Kromě rozumného výběru tuků a bílkovin, tato fáze zahrnuje především příjem vhodných sacharidů, zejména těch s GI nižším než 50. Naopak se doporučuje zvýšit příjem bílkovin (o cca 1,3 – 1,5 g v závislosti na vaší váze) hlavně z ryb a luštěnin. Lidé s onemocněním ledvin by se však měli poradit s lékařem.

Cílem je konzumovat jídla, která nevyvolávají prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, neusazují v těle tuky (stav zvaný lipogeneze), ale také aktivují procesy eliminující jejich ukládání (lipolýza) tím, že je spalují jako zvláštní energii (tzv. termogeneze). Je vhodné jíst pouze třikrát denně v pravidelných intervalech a vyhýbat se bílé mouce, cukru, polotovarům, apod.

2. fáze – stabilizace a prevence

Hubnutí je velmi individuální záležitost, takže těžko říct, kdy k ní budete moci přejít. V této fázi byste stále měli přijímat sacharidy podle jejich GI, ale může být již vyšší nebo hodně vysoký (třeba zákusek po obědě).

Výhody diety Montignaca

Tento způsob stravování je vhodný nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout, ale i jako prevence cukrovky 2. typu, obezity a srdečních onemocnění. V praxi se ukazuje, že potraviny s nízkým GI ve správném množství a poměru živin opravdu při hubnutí pomáhají. Při dobře sestaveném jídelníčku nemusíte ani cítit žádná omezení.

Příklad jídelníčku

Snídaně: citronový džus, 1/2 manga, 2 -3 krajíce chleba a marmeláda, nízkotučný jogurt
Oběd: pečené jehněčí, bramborová omleta, hruška
Večeře: grilovaný steak z lososa, dušená brokolice, jablko

Snídaně: grep, 2 - 3 pohankové palačinky s marmeládou, cottage
Oběd: mrkvový salát, pečené kuře s pečenou čekankou, jablko
Večeře: Zeleninová polévka, pečený mořský jazyk s žampiony, meruňka

Snídaně: bylinkový čaj, ovesné placky s nízkotučným sýrem, mandle, jablko
Oběd: polévka s cherry rajčátky a bazalkou, zeleninový salát se sýrem, šunkou, vařeným vejcem, rajčaty a olivovým olejem, několik kostiček hořké čokolády (alespoň s 70 % kakaa)
Večeře: zeleninová polévka, houbové suflé s rukolou, jablko, čerstvý tvarohový sýr

Co říkáte na tuto dietu? Může fungovat nebo ne?


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Stravování podle GI je vhodné, ale myslím si, že v jídelníčku je více sacharidů - např. ke snídani 2-3plátky chleba s marmeládou?

Meg 26. březen 2014 19:53

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.