Pečivo a chléb při hubnutí?
21. 8. 2012 Pečivo Tipy Rady ČlánkyTraduje se, že pečivo či chléb není vůbec vhodné při hubnutí. Ale je tomu doopravdy tak? Znamenalo by to, že si každý hubnoucí musí odepřít výborný chleba nebo pečivo? Vůbec to tak není, ale je nutné si umět vybírat. Jak určitě víte, nejlepší jsou celozrnné výrobky. Dobrým řešením je i žitný chleba, ale co to ostatní?
Na bílé pečivo a chléb zapomeňte
Bílé pečivo (rohlíky, veky, housky, kaiserky,...) a světlý chléb (toustový, různé světlé chleby) nejsou při dietě a ani při zdravém stravování vhodné. Mají vysoký glykemický index a bílá pšeničná mouka nemá téměř žádné živiny. Pokud se nechcete poohlédnout po celozrnné variantě, tak lepší variantou je chleba typu Šumava, který obsahuje i žitnou mouku.
Sladké pečivo - není co řešit
Každému je snad jasné, že sladké pečivo je nevhodné nejen při dietě, ale i při normálním stravování. Kromě toho, že obsahuje mnoho cukru, tak obsahuje i tuk a některé pečivo je k tomu i smažené. Týká se to i doma upečených bábovek, buchet a závinů. Plno bílé mouky, tuku a cukru není zrovna tím nejlepším řešením při hubnutí. Samozřejmě budete namítat, že občas doma přidáte celozrnnou mouku a třtinový cukr, ale to je pořád cukr a tuk se nenahradí. Věděli jste, že oblíbené listové těsto obsahuje až polovinu tuku?
Tak si tedy dám tmavé pečivo!
Když se nemůže bílé pečivo, tak si tedy vyberu tmavé pečivo! Ale ne každé tmavé pečivo je vhodné, protože je často dobarvováno karamelem. Takže se jedná opět o špatný výběr. Často bývá obarvováno vícezrnné pečivo, které obsahuje minimálně 5 % celozrnných mouk.
Žitná klasika - moskva
Velmi dobrou variantou u chlebů je chléb moskva (moskevský chléb). Tmavý, těžký a dlouhý chleba naleznete snad v každém super/hypermarketu. Chleba je vyroben ze žitné mouky, je proto zdravý a má nízký glykemický index. Počítejte ale s vyšší cenou. Mezi klasiku se počítají i různé tradiční kváskové chleby ze špaldy a žita. Kvásek je na rozdíl od droždí mnohem lepší.
Celozrnný chleba je vhodný nejen při hubnutí
Celozrnný chléb má tu výhodu, že je vyroben z celozrnné mouky a z celých zrn. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, k tomu má nízký glykemický index a energetickou hodnotu. Prodává se v balených kostkách (250 g, 500 g) s různými semínky a je nakrájený na plátky.
Co si tedy vybrat?
Pokud hledáte vhodné pečivo či chleba, tak si vyberte celozrnný chléb nebo moskvu. Chybu neuděláte ani s obyčejným chlebem, který bývá připravován v malých pekárnách stále z kvásku. Samozřejmě se nic nestane, pokud si jednou za čas dáte bílé pečivo nebo závin při zdravém hubnutí.
Jaký jíte chleba nebo pečivo při hubnutí?
Diskuze k článku