Zdravá celozrnná vánočka - recept

20. prosinec 2016 | Vánoce | Recepty | komentáře: 0
zdravá celozrnná vánočka

an007

K Vánocům kromě cukroví tradičně patří i vánočka - jemná, lahodná a nadýchaná vánočka, která se rozplývá na jazyce. Ale klasická vánočka, která se peče z bílé mouky, hromady cukru a tuku, není zrovna nejlepší, pokud chcete žít zdravě a rovněž i péct zdravě.

Téměř celozrnná vánočka je mnohem schůdnější variantou, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Navíc recept na vánočku je velice snadný.

krt

Ingredience:
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
100 g hladké mouky (nebo celozrnné pšeničné mouky)
90 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
sůl
kůra z bio citrónu
3/4 kostky čerstvého droždí
250 ml mléka
100 g másla
2 žloutky
50 g loupaných mandlí
50 g rozinek namočených v rumu
1 bílek
20 g mandlových plátků


Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek z deci teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru, který necháme v teple vzejít.
2. Mezitím prosejeme mouky a promícháme je s třtinovým a vanilkovým cukrem. Dále přidáme i špetku soli a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
3. K této směsi přimícháme kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek mléka.
4. Těsto dokonale prohněteme, dokud se nebude lepit k míse a rukám. Je potřeba ho opravdu dokonale propracovat.
5. Pak vršek posypeme moukou a dáme ho v míse přikryté utěrkou kynout do tepla na 45 minut.
6. Potom do těsta zapracujeme rozinky namočené v rumu (ale bez rumu) a nasekané mandle. Dáme ho opět kynout na 30 minut.
7. Dále vykynuté těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika pramenů budeme chtít dělat vánočku (např. z 9 - základ bude upletený ze 4 pramenů, na něm bude cop ze 3 a nahoře 2 prameny propletené mezi sebou).
8. Nebo vánočku následně upleteme podle toho, jak jsme zvyklí a podle potřeby ji upevníme špejlemi, aby se nerozjela. Pomašlujeme ji rozšlehaným bílkem a posypeme mandlovými plátky.
9. Poté vánočku umístíme na plech pokrytý pečicím papírem a necháme ji ještě 15 minut kynout.
10. Troubu vyhřejeme na 180°C a při této teplotě ji pečeme 20 minut a nato teplotu snížíme na 160°C a pečeme ji ještě 40 - 60 minut.
11. Zda je vánočka hotová, zkoušíme špejlí. Pokud se bude na špejli ještě přichytávat těsto, musíme ji ještě chvíli péct. Jakmile se na ni těsto nepřichytává, je upečená i uvnitř.
12. Studenou vánočku jemně pocukrujeme práškovým cukrem.

Tato zdravá vánočka se jednoduše připravuje ze zdravějších surovin, pořád ale obsahuje tuk a cukr, protože bez tuku a nějakého sladidla by se ani připravit nedala. Tato je i celkem dietní a rozhodně neuškodí, pokud hledíte na svou figuru nebo se bojíte, že byste mohli přibrat přes Vánoce.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.