Jak poznat celozrnné a obarvené pečivo?
4. 7. 2013 Pečivo Potravina Rady ZajímavostiV obchodech najdeme mnoho druhů pečiva, až nám někdy z toho hlava jde kolem. Světlé zrno, tmavé zrno, cereální kaiserka, cereální raženka, multicereální bagetka, cereální bulka, atd. Co je ale z toho opravdu celozrnné a vhodné při hubnutí? Jen velmi málo pečiva, které se běžně nachází v obchodech, je celozrnné. Většinou se jedná o vícezrnné pečivo, které sice obsahuje různá semínka, ale podíl celozrnné mouky je velmi malý, tím pádem toto pečivo není vhodné na hubnutí. Na hubnutí je vhodné celozrnné nebo žitné pečivo nebo chléb.
Více informací k tomu najdete tady.
Lidé si často kupují tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné pečivo, které je zdravější. Často ale, aniž by o tom věděli, se nachytají a ve skutečnosti si žádné celozrnné pečivo si nekoupí. Není to ale klam výrobců, protože u každého pečiva je označeno, zda se jedná o vícezrnné, celozrnné nebo o jiný druh pečiva. Záleží jen na spotřebiteli, aby si chtěl danou informaci přečíst. Bývá zpravidla uvedená menším písmem u cenovky. Pokud tam není, každý se může u personálu zeptat. Pokud najdete u názvu slovo cereální, tak to pouze znamená, že potravina je vyrobena z obilí, ale ne, že by se automaticky jednalo o celozrnnou potravinu (v některých případech to ale může být).
Zrníčka a semínka v pečivu nebo na pečivu či chlebu a tmavá barva pečiva neznamená, že se jedná o celozrnné výrobky. Podívejte se tedy, jak to je.
Jak se dělí pečivo podle typu mouky?
- Bílé pečivo - je vyrobeno z bílé mouky, ze které jsou odstraněny obaly zrna, proto je pečivo krásně bílé. Má vysoký glykemický index, je tedy po něm brzy hlad.
- Tmavé pečivo - k bílé mouce se přidají i otruby a pečivo se následně dobarví.
- Vícezrnné pečivo - pečivo obsahuje alespoň 5 % olejnin anebo luštěnin.
- Celozrnné pečivo - pečivo obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů celozrnných mouk.
- Grahamové pečivo - grahamy obsahují kromě celozrnné mouky také otruby.
- Speciální pečivo - kromě pšeničné nebo žitné mouky obsahují i další složku v množství nejméně 10 %. Jedná se o bramborové, sojové nebo vločkové pečivo.
Proč kupovat celozrnné pečivo?
Celozrnné pečivo má sice ve srovnání s klasickým pečivem přibližně stejný počet kalorií, ale na rozdíl od něj obsahuje vlákninu (zasytí vás na delší dobu), celá zrna (obsahují více vitamínů a minerálních látek) a je celkově zdravější. V případě celozrnného chleba je počet kalorií mnohem nižší, což si můžete přečíst na obalu. To ale neznamená, že se jím máte přejídat, protože je zdravé. Tvrdí se, že díky pravidelné konzumaci je menší šance k různým onemocněním včetně rakoviny tlustého střeva, onemocnění srdce nebo cukrovky.
Celozrnné kaiserky v obchodech téměř nenajdeme
Určitě znáte někoho, kdo si koupí tmavou kaiserku a říká, že má zdravé pečivo, protože kaiserka je přece celozrnná. To je ale omyl, tmavé kaiserky jsou pouze vícezrnné (až na malé výjimky). Na snídani, svačinu nebo večeři si tak v žádném případě nedáváte zdravé pečivo, ale jen obarvené. Jedná se jen o vícezrnné pečivo, které není o moc zdravější než klasické bílé pečivo. Obsahuje totiž semínka a hlavně je obarveno sladem nebo karamelem. Cereální kaiserky jsou nadýchané a lehké, zatímco celozrnné pečivo je hutné a těžké. Celozrnné kaiserky se téměř neprodávají.
Stejné to platí i u dalšího pečiva či chlebů, které jsou označeny jako cereální nebo vícezrnné. V žádném případě se nejedná o celozrnné pečivo.
Jaké celozrnné pečivo či chléb kupovat?
Celozrnné pečivo se dá koupit v některých obchodech nebo pekařství. Pečivo je charakteristické nejen svou hutností a váhou, ale také cenou. Celozrnné pečivo je vždy dražší. Pokud nakupujete v pekárně, vždy se zeptejte na celozrnné výrobky a nenechte si vnutit, že nějaké cereální obarvené pečivo je celozrnné.
Další možností je kupovat celozrnný chléb, který se prodává balený (vyrábí jej například Penam, Delba, Mestemacher,...). Poznáte ho podle toho, že se jedná o balenou kostku chleba, která je těžká (250 g, 500 g) a hutná, a chléb je nakrájen na několik krajíčků. Tento chléb vás díky obsahu vlákniny a celých zrn zasytí na dlouhou dobu. Existuje několik druhů podle obsahu mouky nebo semínek, proto se vám nikdy nepřejí.
Foto: penam.cz
Chybu neuděláte ani žitnými výrobky
Dále můžete koupit i žitný chléb (moskva, moskevský chléb), který je tmavý a velmi hutný. Prodává se jako balený nebo nebalený. Žito se také pyšní velkým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Dále má mnoho pozitivních účinků na zdraví, reguluje vyprazdňování a zasytí na delší dobu. Pokud kupujete klasický chléb, vždy vybírejte ten s vyšším obsahem žitné mouky.
Jak zjistit, co si doopravdy kupujete?
Pokud nechcete mít pochybnosti, máte pouze dvě možnosti:
číst složení na obale výrobků v případě baleného pečiva a chleba
zeptat se obsluhy, která vám ale může podat mylné informace u nebaleného pečiva, avšak můžete si vyžádat přesné složení výrobku, ale ne každý vám je ochotně donese, přestože je to povinnost.
Kupovali jste vždy kaiserky a podobné tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné?
Diskuze k článku