Devět zajímavých rad, jak snížit tuk ve stravě

11. říjen 2013 | Tipy | Rady | Zajímavosti | komentáře: 1
nakupování v obchodě


V dnešní době se přijímá velké množství tuků a cukrů, díky čemuž se nám váha neustále zvyšuje. Často se přehání právě při tucích, protože si neuvědomuje, kolik jich denně sníme. Tuk nalezneme v pečivu, uzeninách, hranolcích i pomazánce. Na druhou stranu se tukům úplně vyhýbat nesmíme, protože se v nich rozpouštějí vitamíny A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích. Správným výběrem potravin a vhodnými postupy můžete ušetřit přijímané tuky, což se může příjemně projevit na váze, jejíž šipka bude ukazovat doleva nebo u digitálních se zmenší číslo. Jak na to?

Méně oleje při smažení

Smažíte-li slaninu, mleté maso nebo anglickou slaninu, není vůbec potřeba přidávat olej, protože obsahují dost tuku. A pokud je nejprve potřeba osmažit cibuli, přidejte ji až k uvolněnému tuku z tučných uzenin nebo masa.


Po smažení použijte ubrousek

Smažení není nejvhodnější úpravou pokrmů, když už ale smažíte, použijte ubrousek a řízek či karbanátek otřete shora a zdola jemným přitlačením ubrousku. Uvidíte, že nasaje dost oleje. Také při smažení počkejte, až bude tuk dostatečně rozehřátý, nevsákne se pak tolik tuku do pokrmu.

odsátí ubrouskem tuku z řízků

Místo smažení je vhodnější pečení

Jak bylo před chvíli zmíněno, smažení není nejideálnější. Zvolte raději pečení, které je mnohem vhodnější nebo grilování nejlépe na domácím grilu nebo v troubě bez přílišného potírání marinádou. V troubě se dají připravit řízky, karbanátky i bramboráky. Chuť je sice jiná, ale jedná se také o výbornou variantu pokrmu. Vhodné je i dušení.

Nepřilnavé nádobí se vyplatí

Výběr nového nádobí určitě nepodceňujte. Můžete si koupit nepřilnavé nádobí, na kterém nemusíte používat tolik tuku při drobném smažení a přípravě pokrmů. Tato investice se vyplatí i do budoucna.

Těsto s menším obsahem tuku

Všimli jste si někdy, kolik tuku obsahuje kupované listové těsto? Člověk si to ani neuvědomí, protože málokdo studuje složení. V případě domácího těsta vidíte, že pořád a pořád přidáváte plátky másla. Co ale místo tučného listového nebo jiného tučného připravit těsto, která má mnohem méně tuku? Na internetu najdete hodně receptů na těsta, která mají mnohem menší podíl tuku a mohou být kynuté nebo nekynutá.

krt

Místo smetany mléko

Když přidáte do omáčky smetanu, tak ji sice skvěle ochutíte, ale smetana je doslova kalorická bomba. Přidejte do omáčky místo ní mléko (klidně i plnotučné), ušetříte tak 26 gramů tuku na 100 ml a to už je rozdíl. Nebo místo 33% smetany použijte jen tu 10%.

Kupujte libové maso a uzeniny

Tučné maso a uzeniny se moc při hubnutí nehodí. Jednou za čas určitě neuškodí, ale obecně je mnohem lepší se těmto potravinám vyhýbat. Raději si kupte libové hovězí, kuřecí, krůtí nebo ryby. Máte-li chuť na vepřové, tak sáhněte po panence. Stejné je to i u uzenin, klobásy, salámy, paštiky obsahují hodně tuku. Lepší variantou jsou šunky nebo suché salámy se sníženým tukem.

sádlová pomazánka se škvarky

Tenčí vrstva tuku na pečivu

Pokud máte rádi nějaký ten tuk na chlebu či rohlíku (máslo, sádlo, margarín,...), namažte si pečivo vždy tenkou vrstvou. Nemusíte se vzdát oblíbené pochoutky a ráno vám neuškodí ani při hubnutí.

Ach, ty hranolky

Smažené hranolky k dietě opravdu nepatří, pokud se hranolek nehodláte vzdát, tak si je upečte v troubě. Oloupané brambory nakrájejte na hranolky, propláchněte vodou, osušte a dejte ne plech s pečícím papírem, okořeňte a upečte do měkka. Chutnají sice jinak, ale mohou vám ty smažené alespoň trošku nahradit.

Máte nějakou radu, jak se můžete zbavit dalších tuků?


 

Diskuze k článku (celkem 1):




Pokud můžu přidat typ, jak šetřit s tukem, tak ponorným mixerem MIXSY nasekám strouhanku z nesušených rohlíků, nenasakují tolik tuk.

gabka 30. leden 2014 20:40

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.