Domácí banánová zmrzlina
19. 5. 2013 Recepty ChuťPřipravte si sladkou domácí zmrzlinu s banánem. Na rozdíl od těch z obchodů víte, co do ní dáváte a chutná výborně. Podívejte se na dva recepty, jeden je dietní a druhý spíše ne. Pokud máte na něco chuť nebo je horko, tak je vyzkoušejte.
Můžete použít zmrzlinovač, formičky na nanuk nebo jen misku.
Dietní banánová zmrzlina
Ingredience:
(4 nanuky)
2 větší banány (cca 240 g)
100 ml nízkotučného neochuceného kefírového mléka
50 ml bílého jogurtu (ne nízkotučný, ale 3,5 % tuku - např. Hollandia)
kousek vanilkového lusku (není nutné)
Postup:
Všechny suroviny vložte do mixéru, mixujte tak dlouho, dokud se nevytvoří jemná hmota. Hmotou naplňte formičky a dejte zmrazit alespoň na 8 hodin. Můžete ji také dát do zmrzlinovače.
Hodnoty na jednu porci:
Energetická hodnota: 316 kJ, bílkoviny: 1,4 g, sacharidy: 15,6 g, tuky: 0,9 g
Smetanová banánová zmrzlina
Ingredience na 5 porcí:
3 střední banány (cca 300 g)
šťáva z poloviny citronu
30 g třtinového cukru (nemusí být)
150 ml smetany ke šlehání
50 ml plnotučného mléka
Postup:
Všechny suroviny rozmixujte a hmotou naplňte formičky nebo vložte do zmrzlinovače.
Pokud nemáte zmrzlinovač, vlijte hmotu do misky, kterou vložte do mrazničky a každých 40 minut ji pořádně promíchejte.
Hodnoty na jednu porci:
Energetická hodnota: 727 kJ, bílkoviny: 1,1 g, sacharidy: 21,2 g, tuky: 9,5 g
Banány používejte zralejší, protože jsou více sladší a nezralé obsahují hodně špatně stravitelného škrobu. Místo banánů můžete požít jakékoliv jiné ovoce.
Formičky či tvořítka na nanuky se dají koupit v Ikea, hypermarketech a domácích potřebách.
Diskuze k článku