logo

Mango - lahodné a zdravé tropické ovoce

Ovoce Potravina
mango ovoce

Mango je tropické ovoce, které vás vždy potěší lahodnou a sladkou chutí. Řadí se k nejoblíbenějším druhům ovoce v mnoha částech světa a je často nazýváno jako král ovoce nebo ovoce bohů.

Toto oválné ovoce střední velikosti je nejen chutné, ale rovněž obsahuje mnoho cenných látek a chlubí se různými účinky na zdraví. Existuje na tisíc různých odrůd manga, které se mohou různě lišit (velikostí, barvou, chutí). Jedná se o ovoce, jehož dužnina je žlutá, šťavnatá a chutná.

Co je mango?

Mango roste na mangovníku indickém (Mangifera indica), což je strom až 30 metrů vysoký. Pěstuje se převážně v jihovýchodní Asii, Mexiku a Brazílii a nejspíš pochází z Indie. Jeho plodem je nám známé mango, které bývá oválné s velikostí do 15 centimetrů a váhou do dvou kilogramů. Povrch manga je zelený, žlutý, oranžový i červený (často se odstíny prolínají), dužnina je žlutá a uprostřed se schovává velké ploché semeno.

mango ovoce

Jeho lahodnou chuť oceníte hlavně u zralého manga, které je velice šťavnaté. Připomíná chuť broskve, meruňky a nektarinky zároveň. Navíc obsahuje doslova nálož vitamínů, protože se v něm nachází vitamín C, E, A, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v něm najdete draslík, hořčík, mangan, fosfor, zinek i vápník.

Účinky manga na zdraví

  • Pozitivně působí na imunitní systém.
  • Reguluje krevní tlak.
  • Pomáhá v těhotenství.
  • Udržuje zdravé a klidné nervy.
  • Zpomaluje proces stárnutí.
  • Zmenšuje tvorbu akné.
  • Pomáhá při diabetu.
  • Je nápomocné při léčbě nachlazení a chřipky.
  • Zlepšuje stav pleti.
  • Dodává tělu vlákninu.
  • Podílí se na tvorbě červených krvinek.

Co s ním připravit?

S mangem můžete rovnou kouzlit. Připravují se s ním výborné dezerty, zmrzliny, koktejly, asijská jídla (mango s kuřecím či hovězím masem), krevetový salát s mangem, smoothie, omáčky, čatní nebo je chutné i se sýry. Na internetu i v kuchařkách najdete velice zajímavé recepty. Vynikající je rovněž samo o sobě, kdy obsahuje nejvíce cenných látek, proto je pro nás přínosné.

Jak ho připravit?

Omyté mango před přípravou omyjte pod proudem studené vody, rozpulte ho a vyjměte pecku. Následně můžete dužninu vydlabat lžící nebo oloupat a nakrájet podle potřeby na kostky nebo plátky.

mango

Mango a hubnutí? Smí se jíst?

I když je mango velice sladké, můžete si ho dát také při hubnutí. Obsahuje hodně vlákniny i hodně cukru, neobsahuje téměř žádné tuky.

Nutriční hodnoty manga

100 g čerstvého manga má přibližně následující nutriční hodnoty:

Energie:Bílkoviny:Sacharidy:Tuky:Vláknina:
250 kJ (60 kcal)0,82 g15 g0,38 g1,6 g

Jak poznáte zralé mango?

V obchodech se prodává převážně nezralé mango, které je na dotyk tvrdé. To byste měli nechat doma dozrát několik dnů, dokud jeho povrch nebude měkký. V některých obchodech seženete i zralé mango, které je určeno rovnou ke konzumaci. Jeho povrch je měkčí a pružnější, nesmí na něm být otlaky, tmavé skvrny nebo dokonce hniloba. Bývá také dražší než nezralé mango.


Nový komentář do diskuze: