Recept na oblíbený pokrm kung pao

11. leden 2016 | Recepty | Oběd | komentáře: 0
kung pao recept


Kung pao nebo také kung-pao je oblíbený pokrm, který má své kořeny v Číně. Někdy se mu u nás jednoduše říká čína. Často kuřecí maso se sladkokyselou a ostrou chutí podávající se s rýží a zeleninou připomíná východní kuchyni, která je charakteristická svou specifickou chutí.

Originální recept zřejmě neexistuje, protože můžete natrefit na různé recepty, které se trošku nebo v mnohém liší. Stejně tak je to i v každé oblasti Číny. Kromě kuřecího kung pao můžete připravit i vepřové nebo hovězí, to ale vždy záleží na receptu.


Ingredience:
400 g kuřecích prsou
1. marináda:
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rýžového vína
lžíce solamylu
špetka soli
voda
2. marináda:
2 lžíce světlé sójové omáčky
4 lžíce tmavé sójové omáčky
kávová lžička rýžového octa
lžíce sezamového oleje
lžíce Solamylu
lžička moučkového cukru
voda

4 menší chilli papričky
6 kuliček sečuánského pepře
4 stroužky česneku
3 ks jarní cibulky
kousek zázvoru
100 g loupaných arašídů
olej na smažení

krt

Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu, kterou poté použijeme na maso. Smícháme lžíci tmavé a světlé sojové omáčky s dvěma lžícemi vína, dále smícháme solamylu se špetkou soli s troškou vody. Pak všechno promícháme.
2. Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na drobné kostky. Následně ho promícháme s marinádou a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
3. Sušené papričky (klidně bez semínek) nakrájíme na kousky (můžeme použít i čerstvé), k nim přidáme i pepř.
4. Arašídy rychle za stálého míchání opražíme na pánvi bez tuku.
5. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno a cibulku nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na menší a tenčí proužky.
6. Opět si připravíme zálivku a to tentokrát ze světlé a tmavé sójovky, lžičky rýžového octa, sezamového oleje, solamylu smíchaného s troškou vody a lžičky cukru.
7. Na pánev se zvýšenými okraji (WOK) nalijeme olej a necháme ho rozpálit. Jakmile bude pořádně rozpálený, kuřecí smažíme 2 - 3 minuty. Maso poté vyndáme.
8. Pokud zůstalo v pánvi hodně oleje, tak ho část vylijeme. A na trošce oleje osmažíme chilli papričky a pepř.
9. Poté smažíme i nakrájený zázvor, cibulku a česnek.
10. Vyjmeme chilli papričky (to ale není nutné), nasypeme již osmažené kuřecí kousky, které promísíme se zbytkem a asi minutku smažíme.
11. Kung pao odstavíme ze sporáku a promícháme s arašídy.

Toto jednoduché a chutné kuřecí kung pao podáváme s jasmínovou rýží.

Tento recept je celkem dietní, proto si ho můžete bez výčitek dát, i když dbáte na kalorie.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.