Langoše - čtyři dobré recepty na pochoutku
9. 4. 2014 Oběd ReceptyLangoše patří mezi oblíbené pokrmy, protože mají několik výhod - jsou levné, rychlé a dobré. Tyto maďarské placky si můžete připravit doma na mnoho způsobů, záleží na tom, na který z nich budete mít chuť. Jedinou nevýhodou tohoto pokrmu je, že se langoše smaží, i když se původně pekly v peci.
Langoše se dají koupit i u stánků s rychlým občerstvením, ale často jakmile jdete kolem, rázem vás chuť koupit si je zrovna tam přejde. Důvodem je „vůně” přepáleného oleje. Jako schůdnější varianta se jeví připravit si je doma a to dokonce mnohem lepší, ale ani v tomto případě nejsou dietní.
Mrkněte se na recept na těsto, také na jogurtové, nekynuté a langoše s celozrnnou moukou.
Základní těsto na langoše
Ingredience:
500 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
1/2 kostky čerstvého droždí (1/2 sáčku sušeného droždí)
1 kávová lžička cukru
250 - 300 ml mléka nebo vody
olej, máslo nebo sádlo na smažení
suroviny na ochucení
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek z teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Necháme ho v teple vzejít.
2. Mezitím promícháme mouku se solí a následně přidáme kvásek.
3. Těsto pořádně propracujeme za přidávání zbytku tekutin. Následně jej dáme na nejméně půl hodiny kynout do tepla. Mísu přikryjeme utěrkou, ať těsto neoschne.
4. Z těsta vytvoříme menší bochánky, které necháme ještě deset minut kynout.
5. Na pánvi rozpálíme olej, stačí menší vrstva a bochánky rukou roztáhneme do tenké placky a rychle osmažíme z obou stran.
6. Následně je můžeme ozdobit podle chuti - např. česnek, kečup a strouhaný sýr.
Langoše z jogurtu
Ingredience:
500 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
1 malý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
2 lžíce oleje
1 necelá kávová lžička sody
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
250 ml mléka nebo vody
olej na smažení
suroviny na ochucení
Postup:
1. Z deci teplejšího mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Necháme ho chvíli kynout.
2. Smícháme prosátou mouku se solí a sodou, přidáme olej, jogurt (zakysanou smetanu), kvásek a při zadělávání těsta i zbytek mléka.
3. Propracované těsto necháme na teplém místě kynout nejméně 30 minut.
4. Z malých kousků těsta uděláme placky, které na rozpálené menší vrstvě oleje osmažíme z obou stran.
5. Následně podáváme na slano (česnek, kečup, sýr) nebo na sladko (smetana, skořice).
Langoše bez droždí
Ingredience:
1 hrníček kyšky
2 hrníčky hladké mouky
necelá kávová lžička sody
1/3 kávové lžičky soli
olej na smažení
suroviny na doplnění
Postup:
1. Mouku smícháme se sodou a solí.
2. Ke směsi přilijeme kyšku a vypracujeme vláčné těsto.
3. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném olej.
4. Následně podle chuti langoše dochutíme.
Celozrnné langoše
Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
1/2 kávové lžičky soli
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
250 - 300 ml vody nebo mléka
olej na smažení
suroviny na ochucení
Postup:
1. Připravíme se kvásek z deci teplého mléka, rozdrobeného droždí a cukru. V teple jej necháme vykynout.
2. Promícháme oba dva druhy mouky se solí, přidáme tam již vykynutý kvásek a při propracování těsta i postupně vodu nebo mléko.
3. Těsto poprášíme moukou a mísu přikryjeme utěrkou. Necháme kynout asi 45 minut.
4. Následně vytvoříme placky, které můžeme nechat ještě chvíli dokynout a poté je osmažíme na menší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran.
5. Podáváme se surovinami, které máme rádi.
Co dát na langoše?
Potírají se prolisovaný česnekem, kečupem a poté se posypají strouhaným sýrem (eidam, ementál, atd). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty potření jsou zakysaná smetana (tvaroh, jogurt) a k tomu skořice a cukr. Také chutnají zajímavě potřené s marmeládou nebo nutelou.
Další tipy
1. Langoše se mohou se smažit nejen ve vysoké vrstvě oleje nebo fritéze, ale i na tenké vrstvě oleje.
2. Aby placky nebyly moc mastné, můžete je otřít do ubrousku.
3. Také se dají péct v troubě jako dietní verze, na pečicí papír dejte placky a pečte z obou stran 4 - 5 minut při teplotě 230°C. Nebo vymažte plech olejem, vložte na chvíli do trouby a až bude olej rozehřátý, umístěte na něj placky. Pečte několik minut při teplotě 230°C z jedné strany a následně je otočte.
4. Těsto se může připravovat i bez mléka, jen klasicky s vodou.
Máte langoše také rádi?
Diskuze k článku