logo

Plněné žampiony - dietní recept

19. 4. 2013 Oběd Recepty
plněné žampiony

Žampiony k obědu nikdy nezklamou. Co říkáte na to, že byste připravili plněné a zapečené žampiony v dietnější verzi? Pokud ale nehubnete, klidně nemusíte používat dietnější verzi surovin. V dnešním receptu doporučujeme jako přílohu pohanku, která obsahuje nejen velké množství rutinu, ale i vitamínů a minerálních látek.

Ingredience:
(2 porce)
300 g větších žampionů
125 g mozzarelly light nebo jiného sýru
100 g libové šunky (např. Fitness dušená šunka Schneider)
několik cherry rajčat
pepř, sůl nebo jiné koření
medvědí česnek (není nutný)

Postup:

  1. Nejprve oloupeme žampiony. Lžičkou můžeme vydlábnout i trošku vnitřku podle toho, jak moc velký budou mít důlek. Nožičky nevyhazujeme a odkrojíme kousek vnější části, nakrájíme je nadrobno a dáme do mísy.
  2. Dále nakrájíme mozzarellu na kostky. Polovinu vložíme do mísy k nakrájeným žampionů.
  3. Poté nakrájíme i šunku na kostičky a opět přidáme do mísy.
  4. Pokud máme medvědí česnek nebo jiné bylinky, tak je nasekáme a přidáme ke směsi do mísy.
  5. Přidáme nakrájená rajčata na čtvrtky, sůl a pepř podle chuti. Promícháme.
  6. Žampiony naplníme připravenou směsí a nahoru položíme kousek mozzarelly.
  7. Naplněné žampiony umístíme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení a vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180°C. Pečeme, dokud se sýr pěkně nerozpustí.

Plněné žampiony můžeme podávat například s pohankou.

Recept na pohanku s hráškem

Ingredience:
(2 porce)
120 g pohanky lámanky
200 ml vody
sůl, pepř či jiné koření
trošku čerstvého nebo mraženého hrášku

Postup:

  1. Pohanku propláchneme (ale jen jednou, ať nepřijdeme o cenný rutin) a přidáme k ní sůl, pepř nebo jiné koření. Přivedeme ji za stálého míchání do varu a poté ji na velmi mírném ohni necháme pod pokličkou dodělat.
  2. Až bude pohanka hotová, přidáme hrášek.
  3. Chvíli vaříme a nakonec dochutíme.

Nezapomeneme pokrm doplnit čerstvou zeleninou a můžeme si na něm pochutnat.

Celková energetická hodnota jedné porce: 1 701 kJ (33 g bílkovin, 50 g sacharidů a 10 g tuků).




Diskuze k článku


Onehdá jsem dělala plněné žampiony brokolicí, taky výborné a příště zkusím i tyto. :)
Evka, 20. 4. 2013 19:31
Výborný recept :)
Alex, 1. 11. 2013 15:37
dneska budou na večeři tak jsem zvědavá na úspěch. zní to naprosto famózně...:oD
Lea, 2. 1. 2014 11:39
Pred chvili dojezene a byly vynikajici posypala jsem provensalskym a opravdu lahoda.
lenka, 25. 4. 2016 20:03