Zdravá středomořská dieta s lehkou stravou
21. 11. 2010 Diety Diety na hubnutí Zdravý stylStředomořská dieta je spíš než dieta životní styl, kdy hlavním cílem je udržet si pevné zdraví a dožít se spousty let. Samozřejmě se při středomořské stravě hubne, pokud budete dodržovat její pravidla, která jsou založena na správném poměru živin. Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu příloha (sacharidy) a čtvrtinu ryba nebo maso (bílkoviny).
Obyvatelé Středomoří se pyšní velmi pevným zdravím a to právě z důvodu jejich stravy. Lehká a zároveň výživná strava, pobyt na sluníčku a dobrá nálada jsou tři důležité aspekty dobrého zdravotního stavu a dlouhého života. Pokud se i vy budete snažit žít jako oni, tak je u vás možnost zlepšení zdraví a dlouhověkosti. Nebojte se, v tomto případě nejde o zdravou stravu, do které se budete muset nutit, ale o stravu, která vám bude zaručeně chutnat a rovnou si ji zamilujete. Stačí si jen vzpomenout na pochoutky, které dostanete na dovolené u Středozemního moře. Jsou zdravé, lehké a chutné.
Zásady středomořské diety
V první řadě byste si měli všimnout, co tamní obyvatelé jedí. V Česku oblíbené tučné maso a uzeniny tam moc úspěchů mít nebude, zato lehká a zdravá strava ano. Důležité je se nepřejídat, ale raději jíst méně a častěji. Nesmí se zapomenout na velkou dávku čerstvé zeleniny a ovoce každý den. Na vyvařování, které trvá několik hodin, také můžete zapomenout, neboť pokrmy tam připravené jsou hotové za chvilku. Kromě stravy je důležitý i pohyb - nejlépe několikahodinová chůze na čerstvém vzduchu.
Jaké potraviny jíst?
Ve středomořské dietě byste měli preferovat tyto potraviny:
- zelenina - oblíbené zeleninové saláty se konzumují nejméně dvakrát denně,
- ovoce - vitamíny i sladkou chuť přinese ovoce, které pochází z dané oblasti,
- olivový olej - nejlépe v panenské verzi přidávejte do čerstvých salátů nebo na těstoviny,
- celozrnné potraviny - ať už zpracované nebo nezpracované obsahují velké množství vlákniny, minerálních látek a vitamínů,
- ryby a mořské plody - vůbec se nevyhýbejte čerstvým rybám a plodům moře, zapomeňte ale na mraženou verzi z hypermarketů,
- libové maso - maso by se mělo jíst nejlépe obden a mělo by být libové a kvalitní,
- mléčné výrobky - jeden mléčný výrobek jednou denně potěší chuťové buňky a dodá potřebné vitamíny,
- bylinky - bylinky patří k přípravě pokrmů, protože jim dodávají dostatek chuti bez zbytečné soli,
- luštěniny - se přidávají k hlavnímu jídlu nebo salátům,
- ořechy a semena - přidejte si je vždy k salátům nebo k hlavním jídlům,
- červené víno - jedno deci pro ženy a dvě deci pro muže kvalitního červeného vína je vhodné každý den.
Další velmi vhodné potraviny jsou: olivy, mandle, artyčoky, chřest, rajčata...
Výše uvedené potraviny jsou velmi zdravé, proto budete méně ohroženi vysokým tlakem, cholesterolem, obezitou...
Čemu se naopak vyhnout?
Některé potraviny naopak nejsou moc vhodné, protože jsou pro organismus zbytečně zatěžující a nic mu nedají. Stačí jen jmenovat: sladkosti, pochutiny, uzeniny, tučná masa, smažená jídla, tučné mléčné výrobky, sladké limonády, alkohol, sůl,...
Těmto potravinám se opravdu raději vyhněte, ať nemáte problémy s tloušťkou a zdravím.
Líbí se vám středomořská dieta? Dokázali byste se pomocí těchto zásad stravovat navždy?