Výborný recept na tradiční sushi
2. 9. 2010 Recepty Oběd Články RybySushi je tradičním japonským pokrmem, který patří k velice oblíbeným jídlům i zde v Česku. Jak všichni víme, Japonci patří k velice štíhlým a zdravým národům a to nejen díky konzumaci sushi, které je velmi dietní, ale kvůli velké spotřebě ryb. Jeho příprava je vcelku snadná a zde je uveden recept na Maki sushi.
Sushi recept
Ingredience:
200 g sushi rýže Nigiri
2 lžíce rýžového octa
špetka soli
uzený nebo syrový losos
avokádo nebo salátový okurek
řasy Nori
křen Wasabi
sójová omáčka Kikkoman
nakládaný zázvor
podložka na sushi
Postup:
Rýži propereme nejméně šestkrát ve vodě, dokud nebude čirá. Poté ji uvaříme buď v rýžovaru, nebo v hrnci. Rýži nesolíme a nesmíme ji rozvařit.
Hotovou rýži necháme trošku vychladnout a smícháme s dvěma lžícemi octa a solí. Pak ji necháme úplně vychladnout.
Okurek nebo avokádo nakrájíme na dlouhé tenké proužky a také lososa nakrájíme.
Na podložku na sushi dáme řasu (celou nebo půlku) lesklou stranou dolů. Na ni rozprostřeme rýži (ne až na konec), potřeme trošku Wasabi, na něj dáme proužek okurku a lososa. Vše pomalu pomocí podložky rolujeme a pak ostrým nožem rozkrojíme na šest kousků.
Sushi máčíme lehce v sójové omáčce a křenu. K němu si dáme nakládaný zázvor.
Recept na sushi je vcelku jednoduchý a sushi je velmi lahodné.
Diskuze k článku