logo

Zelený čaj a jeho účinky na zdraví

Tipy Zajímavosti
zelený čaj

Nemusíte pít zelený čaj jen kvůli jeho chuti, ale také kvůli jeho účinkům na zdraví, o nichž vědí dlouhá tisíciletí v Asii. Zelený čaj má mnoho zdravotních účinků, působí i v oblasti krásy nebo hubnutí.

O zeleném čaji

Zelený čaj se již tisíce let pije v Asii a připravuje se zalitím hlavně lístků horkou (nikoli vroucí) vodou. Zelený čaj je ceněn kvůli obsahu látek, mezi něž patří katechiny včetně EGCG, quercetin, kyselina linolová, vitamín B1, B2, mangan, kofein a další látky.

Již kdysi dávno se popisovaly jeho účinky na zdraví, které jsou velmi rozmanité. Některé z nich věda potvrdila, některé vyvrátila a některé jsou stále předmětem zkoumání. Z tohoto důvodu nikdy nemohou být jeho zdravotní účinky brány zcela vážně.

zelený čaj lístky

Účinky zeleného čaje

Podporuje hubnutí

Zelený čaj díky antioxidantům zrychluje metabolismus a podporuje oxidaci tuku, čehož se využívá právě při hubnutí. Polyfenoly, které tento čaj obsahuje, pomáhají při cvičení lépe spalovat tukové buňky. Také by měl bránit ukládání tuku hlavně na břiše.


Zlepšuje diabetes 2. typu

Díky pravidelnému pití zeleného čaje by měly buňky lépe metabolizovat cukr a zlepšovat příznaky diabetu II. typu. Také pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi a snižovat ji, pokud je vysoká. Může sloužit jako prevence glykemického šoku.

Kardiovaskulární onemocnění

Zelený čaj a jeho pravidelná konzumace má mít pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění, která se nejvíce podílejí na úmrtí ve světě (srdeční infarkt, mozková mrtvice). Pití čaje snižuje cholesterol a triglyceridy v krvi, krevní tlak a pozitivně působí na cévy.

Účinkuje proti zubnímu kazu

Katechiny obsažené v zeleném čaji mohou zničit bakterie, které způsobují zubní kaz. Také pozitivně působí proti zánětu dásní, udržují zuby zdravé a nezanechává špatný dech.

Snižuje krevní tlak

Pravidelné pití zeleného čaje snižuje možnost vzniku vysokého krevního tlaku. Podle jedné studie se na zdraví projevilo pravidelné pití 3 - 4 šálků za den právě snížením tlaku.

Podporuje dlouhověkost

Pití tohoto čaje podporuje dlouhověkost a mladší vzhled. Pravděpodobně za to mohou opět katechiny. Rovněž pokožka by měla vypadat mladší a svěžejší než u těch, kteří zelený čaj nepijí.


Snižuje cholesterol

Zelený čaj snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a reguluje poměr mezi dobrým a špatným cholesterolem. Na dobrý cholesterol nemá negativní vliv.

Pomáhá jako prevence rakoviny

Každodenní konzumace zeleného čaje snižuje vznik rakoviny. Má mít protirakovinný účinek, bojuje s volnými radikály a chrání buňky před jejich poškozením. Dále má sloužit jako prevence před rakovinnými buňkami, které na člověka neustále útočí.

Pozitivně působí při neurodegenerativních onemocněních

Látky, které se nacházejí v zeleném čaji, mohou zpomalovat zhoršení, která vznikají právě kvůli neurodegenerativním nemocem (Parkinsonova a Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza). Studie na myších rovněž ukázaly, že chrání nervové buňky před poškozením a dokáže zničené regenerovat.

Zlepšuje imunitu

Katechiny pomáhají zlepšit imunitní systém a působí proti volným radikálům. Pomáhají zvýšit množství T-buněk, které zlepšují imunitní systém a potlačují autoimunitní nemoci.

Proti stresu a depresím

L-theanin je aminokyselina, kterou obsahuje pouze zelený čaj, a pomáhá proti stresu, depresím a také zlepšuje kvalitu spánku.

Dodává energii

V zeleném čaji se nachází kofein, který dodává energii a také díky katechinům zlepšuje funkce mozku.

Zmírňuje artritidu

Antioxidanty, které se nalézají v zeleném čaji, pomáhají zmírňovat komplikace při revmatické artritidě a slouží jako její prevence.

Kolik vypít zeleného čaje?

Na projevení účinků na zdraví je jeden šálek čaje nedostatečný. Ovšem v počtu šálků na den se různá doporučení liší. Někdy se doporučuje dva šálky, někdy čtyři nebo i více. Stejně jako různé studie se liší počtem vypitých šálků na den. Rovněž by osoby citlivé na kofein neměly pít čaj dvě až čtyři hodiny před spaním.

Důležitý je též správný postup při přípravě čaje. Čaj by se měl zalévat převařenou vodou, která nesmí být vroucí, ale vychlazenou na doporučovanou teplotu, která se u každého druhu liší.