Vitariánství (syrová strava) je velice oblíbené
2. 11. 2012 Diety Zdravý styl Tipy VegeVitariánství je založeno na příjímání pouze syrové rostlinné stravy (živé stravy). Vše, co je zpracované, je totiž mrtvé bez vitamínů, enzymů a minerálů. Tělo pak strádá a následně je člověk náchylný k různým nemocem podle tohoto směru, zatímco živá strava (raw food) všechny tyto nezbytné látky obsahuje.
Vitariáni konzumují pouze ovoce, zeleninu, ořechy, semena, naklíčené luštěniny a obilniny. V jejich stravě se nevyskytují bílé jedy (mouka, mléko, cukr a sůl), pečivo, vařené pokrmy nebo maso. Všechno je v přírodní podobě plné zdraví prospěšných látek nebo sušené při teplotě max. 42°C.
Výhody vitariánství
Zastánci vitariánství tvrdí, že tento životní styl má mnoho výhod:
- zlepšení zdravotní stavu a vyléčení nemocí
- plno energie
- menší pocení
- raw dieta pomáhá zhubnout na ideální váhu
- konzumace živých potravin
- netřeba užívat vitamíny, protože vše je ve stravě
Nevýhody živé stravy
- lékaři je tento směr odmítán
- odsuzování a nepochopení ostatních
- strava je náročnější na přípravu
- strava je dražší
- nutnost vzdát se oblíbených jídel
- možnost propadnutí stravě jako sektě
Existuje nespočet receptů na živou stravu od pizzy, burger, koláče až po těstoviny. Až na jednu výjimku - vše je syrová strava. Těstoviny jsou připraveny z cukety, korpus pizzy z pohanky, burgur ze žampionu a koláč z ovoce. Stačí si vyhledat různé recepty nebo navštívit vitariánské restaurace (např. v Praze a Brně). Také je možné koupit různé výrobky, které jsou přímo vyráběny v souladu s raw food (vita placky různých příchutí).
Máte s tímto směrem zkušenosti? Cítíte se nebo cítili jste se lépe s živou stravou?
Nutnost vzdát se oblíbených jídel bych nazvala spíš nutností zbavit se závislostí (například na cukru a soli). Stejně jako drogově závislí. Na živé stravě se mi chutě vyčistily, změnily. Má dříve oblíbená jídla už teď beru jako odpadky a je mi zle jen při pomyšlení na ně.
Stejně tak bych nepaušalizovala jaké jídlo se z čeho vyrábí. Těstoviny nemusí být z cukety, v koláči nemusíte mít ovoce, základ pizzy nemusí být z pohanky a burger ze žampionu máme zatím jen u nás v restauraci, zatím jsem ho nikde jinde takto neviděla.
Propadnutí sektářství skrz stravu je podle mě úplně mimo. To stejné se vám může stát s čímkoliv jiným, třeba s hraním člověče, nezlob se.
V článku je více znaků jen velmi sporadické zkušenosti autora (či autorky) s živou stravou, ale i snaha se cení :) Každopádně přeju hodně sil a nadšení do dalšího poznávání tajů živé kuchyně.