logo

Kiwano - exotický oranžový ježek kyselé chuti

Zelenina Potravina
kiwano zelenina

Exotické ovoce a zelenina nás lákají nejen kvůli novým chutím, ale také zajímavým tvarům. Přesně to je i kiwano - zelenina, která každého hned zaujme. Zpestříte si jídelníček a rovněž objevíte netradiční chuť.

Vypadá jako oranžový ježek, ale uvnitř se schovávají zelená semínka s dužninou. Chuť kiwana připomíná mix okurky, melounu a kiwi. Co to vlastně je a proč jej v obchodě neignorovat?

Co je kiwano?

Kiwano (Cucumis metuliferus) pochází z Afriky a má mnoho různých názvů, které se často odvíjejí od vzhledu plodu, jenž má oválný tvar s ostny. Mezi tyto názvy patří ostnatá tykev, trnitý meloun, africká trnitá (rohatá) okurka, melano atd. Z Afriky se tato liánovitá rostlina záhy rozšířila do Austrálie, na Nový Zéland, do Jižní Ameriky, USA i Evropy. Můžete jej snadno pěstovat i u nás.

-

Tvar kiwana je oválný s výrazně oranžovou slupkou s ostrými ostny. Velké je asi 10 cm a váží zhruba 250 g. Uprostřed se nacházejí semena a měkká dužnina rozdělená do několika částí. Jeho chuť je kyselá a sladká zároveň, připomíná tak okurku s kiwi a melounem. Stejně jako okurka se skládá hlavně z vody a je dietní.

Co tato trnitá okurka obsahuje?

V kiwanu se nachází vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek, fosfor, draslík, vápník a z 90% voda.

Nutriční hodnoty kiwana

100 g čerstvého kiwana má přibližně následující nutriční hodnoty:

Energie:Bílkoviny:Sacharidy:Tuky:
183 kJ (44 kcal)1,78 g7,56 g1,26 g
kiwano ovoce zelenina

Jak jíst kiwano?

Nejprve kiwano opláchněte vodou a následně jej ostrým nožem rozkrojte podélně nebo příčně na dvě poloviny. Následně vydlabávejte lžičkou (jako u kiwi) dužninu a semínka. Slupka se nejí, není totiž jedlá. Semínka s dužninou můžete sníst samostatně bez jakékoli úpravy nebo jednoduše něco s nimi připravte.

Šťávu lze z něj buď vymačkat (stačí odstranit ostny, vytvořit malou dírku a velkým tlakem ji vymačkat), nebo vypít brčkem po snědení semínek a dužniny.


Co připravit s kiwanem?

Semínka dužninu můžete využít na přípravu ovocného či zeleninového salátu, zvolit ho jako ozdobu k masu, připravit s ním dresing, koktejl, dezert, kaši, sorbet atd. Existuje mnoho receptů přímo s kiwanem nebo jej jednoduše stačí přidat do salátu, dezertu atd.

Jak ho vybrat v obchodě?

Zralé kiwano má oranžovou slupku s ostny, při zmáčknutí prstem je trošičku měkčí, ne ale moc. Nezralé kiwano má zelenou slupku s ostny a je při zmáčknutí tvrdé. Je nutné, aby dozrálo, což svede za několik dní při pokojové teplotě. Nevybírejte si kiwano, které má otlaky a skvrny. Bílé špičky na ostnech neznačí plíseň, ale jedná se o vlastnost. Skladuje se při pokojové teplotě.

kiwano

Jak na pěstování?

Kiwano se pěstuje z koupených semínek nebo ze semínek plodu na slunečném místě nebo ve skleníku podobně jako okurky. Kromě slunce má rádo dostatek závlahy a půdu se živinami. Kvůli velikosti je vhodné semínka sázet 80 - 100 cm od sebe a poté jim pořídit oporu. Sází se na jaře a zralé plody se sklízí na podzim.

Kolik stojí a kde ho můžete koupit?

Kiwano se prodává na podzim ve větších obchodech, je umístěno ve vaničce, aby se neponičily ostny. Cena za jeden kus je asi 50 Kč.

Toto netradiční kiwano určitě stojí za ochutnání.