logo

Jak vypadá bezezbytková dieta - strava s omezením zbytků?

Zdravotní diety Zdraví
vaření v kuchyni

V některých případech je nutné dodržovat bezezbytkovou dietu. Zpravidla se dodržuje po operacích střev, při léčbě rakoviny, před kolonoskopií, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě nebo střevní neprůchodnosti. Dietu doporučuje lékař a jedná se o šetřící dietu č. 5.

Bezezbytková dieta je založená na lehce stravitelné stravě, která je nenadýmavá a bez potravin, díky kterým zůstávají ve střevech nestravitelné zbytky. Strava se konzumuje pětkrát až šestkrát denně a má celkem dost omezení. Také je nutné dbát na správnou přípravu pokrmů, protože ne všechny jsou povolené.

Hlavním cílem bezezbytkové diety s omezením zbytků je, aby se zabránilo dráždění střevní sliznice pomocí omezení špatně stravitelných zbytků.

Jak připravovat pokrmy?

Vhodná příprava je vaření, dušení a pečení bez tuku. Naopak nevhodné je smažení, pečení v oleji nebo nedovaření. Pokrmy je nutné vždy pořádně uvařit, aby byly dostatečně měkké. V některých případech je lepší je rovnou rozmixovat, pokud obsahují vlákninu nebo mají tvrdší charakter. Při pečení je nutné odstranit kůrku a šetříme při přípravě tukem. Maso je vždy nutné zbavit viditelného tuku, poté jej osmažit na pánvi bez oleje a pak s ním až dále pracovat (dusit či péct). Pokrmy je možné omastit máslem, ale až při podávání. Nesmí se jednat o přepálený tuk, vhodné je čerstvé máslo nebo ghí.


Které potraviny jsou vhodné?

  • Maso - libové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí, kuřecí, krůtí i králičí bez blan, ryby, kuřecí játra, libové šunky, libové párky, salámy se sníženým obsahem tuku
  • Mléčné výrobky - jogurt bílý i ovocný (bez semínek, müsli, atd.), tvaroh, mléčné dezerty, tvrdé sýry, tvarohové sýry
  • Mléko - nejlépe zakysané - podmáslí, kefír, jogurtové mléko
  • Vejce - 1 vejce denně
  • Tuky - máslo, rostlinné tuky
  • Pečivo - den staré pečivo (rohlíky, veka) i sladké (vánočka), suchary, bramborový knedlík
  • Obiloviny - těstoviny, rýže, lisované kroupy, výrobky z mouky
  • Sladidla - cukr, med - omezeně
  • Ovoce - čerstvé banány, strouhaná jablka, ovocné šťávy z čerstvého ovoce, ovocná pyré z čerstvého ovoce, citronová šťáva, kompot, marmeláda
  • Zelenina - vařená a dušená mrkev, dýně, špenát, hlávkový salát, vývar z celeru a petržele, rajčatová šťáva bez jadérek a slupky, rajský protlak, brambory (kaše)
  • Koření - kmín, mletá skořice, sladká papriky, majoránka, petrželková nať, bylinky, bobkový list, nové koření, vývar z cibule, vegeta, ocet v malém množství
  • Nápoje - voda, čaj, neperlivá minerálka, naředěná ovocná šťáva

Kterým potravinám je nutné se vyhýbat?

  • Celozrnné výrobky - mouka, pečivo, rýže
  • Luštěniny
  • Tučná masa a uzeniny - klobásy, paštiky, škvarky, sádlo
  • Tučné mléčné výrobky - šlehačka, smetanové jogurty, tučné sýry
  • Houby
  • Zelenina - nadýmavá a těžká na žaludek
  • Ovoce - obsahující pecky, slupku a semínka
  • Přílohy - krokety, hranolky, smažené brambory, kynutý knedlík
  • Nápoje - mléko, kakao, káva, alkohol, minerální vody
  • Ostatní - chipsy, čokoláda, dráždivé koření, kečup, hořčice, bujón, dochucovadla, pepř, česnek, cibule, atd.)

Bezezbytková dieta se musí držet v případech, kdy je doporučena lékařem (např. před operací) nebo v období aktivního zánětu při daných onemocnění a to nejlépe v kašovité úpravě.

Ukázkový jídelníček

I když to vypadá, že nemůžete vůbec nic jíst, tak to není pravda. Recepty najdete v mnoha brožurkách, na internetu nebo si je můžete sami vytvořit. Podívejte se na jídelníček na inspiraci.

Snídaně: den starý rohlík s marmeládou, čaj
Svačina: banán
Oběd: kuřecí nudličky, rýže
Svačina: špenátová palačinka se sýrem
Večeře: st. rohlík s vajíčkovou pomazánkou

Snídaně: st. rohlík se sýrem a máslem, ovocný džus naředěný vodou
Svačina: pribiňáček
Oběd: pečený losos, bramborová kaše
Svačina: st. veka s pažitkovou tvarohovou pomazánkou
Večeře: těstovinový salát s kuřecím masem

Snídaně: st. rohlík se šunkou a máslem, čaj
Svačina: strouhaná jablka (bez slupky)
Oběd: hovězí s dušenou mrkví, bramborová kaše
Svačina: podmáslí
Večeře: kuřecí polévka s mrkví a petrželí

Máte nějakou radu, jak zvládat bezezbytkovou dietu a co doporučíte za stravu?




Diskuze k článku


V potravinách vhodných píšete, že je vhodné jíst rýži a v potravinách, kterým je třeba se vyhýbat uvádíte rýži....
Jana, 16. 3. 2016 5:23
Dobrý den jak dlouho trvá bezezbytková dieta po resekci tlustého střeva?
Irča, 17. 3. 2016 18:45
v jiných zdrojích je uváděno,že citrusy se nemají jíst a máte uvedené ve vhodných potravinách citronovou šťávu,není příliš agresivní?
zlata, 23. 3. 2016 22:05
Irčo jsem po resekci tenkého střeva a mám tuto dietu doporučenou na měsíc
mia, 22. 5. 2016 12:55
Jana: v nevhodných potravinách je uvedená rýže celozrnná..
Mali, 29. 7. 2016 16:54
Video recepty pro bezezbytkovou dietu - snažím se přidávat co nejvíce receptů https://www.youtube.com/channel/UCWhqmD5oXxD5ys_f7CCTN0Q
Smolda, 31. 8. 2016 16:29
Bezbytkova dieta je dobra a bohate staci.Musi se naucit jist casto a mene. Pazderoj
pazderoj, 13. 12. 2016 8:11
Loupaná bílá rýže se smí. Natural neloupaná se nesmí.
Apache, 22. 3. 2017 10:46