Jaká je dieta s nízkým glykemickým indexem?

3. duben 2014 | Zdravý styl | Tipy | Jídelníčky | komentáře: 0
dieta a vaření


Mezi oblíbené způsoby hubnutí patří dieta s nízkým glykemickým indexem, která je na rozdíl od jiných opravdu zdravá. Tato dieta je totiž založena na tom, že si vybíráte potraviny, které mají nízký glykemický index (GI) a tím pádem se vám hubne snadněji. Důležité je, že při ní nehladovíte a ani se nemusíte hodně omezovat, jen se musíte spolehnout na hodnotu GI.

Co je glykemický index?

Glykemický index (GI) udává, jak rychle organismus využije z potraviny glukózu. Tato veličina byla sestavena již v roce 1981 doktorem Davidem J. Jenkinsem, protože zkoumal to, proč některé potraviny zvyšují razantně hodnoty cukru v krvi a jsou tudíž nevhodné pro diabetiky. Vytvořil index (GI), podle kterého se určí, které sacharidy se vstřebávají rychleji a které se naopak vstřebávají pomalu.


Potraviny, které mají nízký glykemický index do 55 zvedají glykémii pomalu, nenastává po nich brzy hlad. Jsou vhodné nejen pro diabetiky, ale i při držení diety. Po jejich konzumaci se neukládá v těle tolik tuků. Sem se řadí celozrnné potraviny, zelenina, ovoce atd.
Potraviny se středním GI (56 - 69) zvedají glykémii středně rychle.
Potraviny s vysokým GI (nad 70) zvedají glykemii rychle, nejsou vhodné pro diabetiky a při hubnutí. Často se ukládají v organismu ve formě tuků. Do této kategorie se řadí cukr, corn flakes, pivo, bílá rýže, atd.

Díky konzumaci potravin s nízkým GI udržíte optimální hladinu cukru v krvi, což je dobré, abyste se vyhnuli cukrovce, kardiovaskulárním onemocněním a dalším nemocem. Navíc budete lépe hubnout, protože nebudete mít neustále chutě a hlad.

Jak funguje dieta?

Dieta je založena na tom, že konzumujete potraviny, které mají nízký glykemický index. Díky tomu, vás jídlo zasytí na delší dobu a udrží optimální hladinu cukru v krvi. Vy tak nebudete mít po snědení jídla chuť na něco dalšího, ale budete se cítit dostatečně nasyceni. Dále se nebude ve velkém množství ukládat v těle tuk, jak tomu dochází v případě konzumace cukru. Nutné je ale jíst pravidelně - 5 porcí denně.

zdrava svačina bageta

Nevýhodou je, že některé potraviny mají nízký glykemický index, ale jsou při hubnutí nevhodné. Dá se jmenovat zmrzlina, lentilky nebo polomáčené sušenky. Proto se musíte těmto potravinám vyhýbat, protože nejsou zdravé.

krt

Jaké potraviny vybírat?

Obecně je lepší, když budete nejen při hubnutí vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože jsou pro tělo prospěšnější.
Do této kategorie se řadí celozrnné pečivo (ne jen obarvené), žitný chléb, celozrnné těstoviny, přírodní rýže, luštěniny, houby, zelenina, semínka, ořechy, mléčné výrobky, pohanka, oves, ovesné vločky, některé ovoce, bylinky a koření.

Naopak nevhodné jsou sacharidy, které mají vysoký GI. Sem se řadí bílé pečivo, bílá rýže, corn flakes, snídaňové sladké cereálie, popcorn, burizony, cukr, pivo, alkohol, sladké limonády, meloun, polotovary či sladké pečivo.

Vhodnou úpravou se dá GI snížit

Sacharidy ve spojení s kvalitními oleji a bílkovinami snižují svůj glykemický index. Proto se musí dbát i na tyto složky. Velký vliv na něj má i čerstvá zelenina, která má taktéž nízký GI, proto se doporučuje ke každému jídlu.
Dále je rozdíl i mezi samotnou přípravou, brambory, které uvaříte ve slupce mají téměř dvakrát nižší GI než ty, které upečete v troubě, usmažíte nebo uvaříte bez slupky.
Stejně se upraví GI, pokud těstoviny nedovaříte (příprava al dente) a rozvaříte.

Jídelníček pro inspiraci

Podívejte se, jak by mohl vypadat váš jídelníček. Nejedná se o žádné hladovění, ale opravdu o vydatnou stravu.

Snídaně: ovesná kaše s lesními plody
Svačina: jogurt, jablko
Oběd: grilované kuřecí prso, brambory vařené ve slupce, zeleninový salát
Svačina: müsli tyčinka, kefír
Večeře: pohankové rizoto s lososem, zeleninová obloha

Snídaně: žitný chléb se sýrem a zeleninou
Svačina: jogurt, sušené meruňky
Oběd: salát z celozrnných těstovin a kuřecího masa se zeleninou
Svačina: podmáslí a ovoce
Večeře: šopský salát, celozrnné pečivo

Snídaně: jáhlová kaše s ovocem
Svačina: ovocný salát
Oběd: fazolová polévka s uzeninou a celozrnným pečivem
Svačina: jogurt s vločkami
Večeře: pečené rybí filé, tmavá rýže, zeleninová obloha

Při této dietě je důležité jíst sacharidy, které mají převážně nízký glykemický index, občas střední a naopak těm s vysokým se vyhnout.

Jak již bylo zmíněno, dieta s nízkým glykemickým indexem je zdravá, ale i tak je nutné po zhubnutí na cílovou váhu dávat si pozor na jojo efekt. Začnete-li pak opět jíst sladkosti, polotovary, pít limonády a smažené pokrmy, opět se vám váhá zvýší. Je tedy vhodné vybírat si ty správné potraviny i poté.

Co říkáte na tuto dietu? Vyzkoušíte ji nebo si myslíte, že se prostě jedná jen o zdravé stravování?


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.