Jste to, co jíte 16.6.2011
10. 6. 2011 Jste to, co jíte
V díle seriálu Jste to, co jíte, který se bude vysílat 16.6.2011 na TV Prima, uvidíte pana Jiřího.
Jiří, který je řezník, přibral kvůli svému povolání a jeho lásce k masu a uzeninám. Jiří měří 170 cm a váží 97 kg. Přes břicho má 114 cm.
Jako řezník všechno testuje a často ve velmi velkém množství. Uzeniny miluje a nedokáže si představit bez nich život. Během týdne sní minimálně 2 kg uzenin. K tomu připojí pivo.
Uzeniny obsahují mnoho tuku a navíc nejsou vhodné ani kvůli různým nemocem.
Mezi jeho záliby patří jízda na motorce, cyklistika a trávení volného času s rodinou. Vůbec ale nesportuje.
Váha Jirkovi dělá problémy: nemůže se ohnout, zadýchává se a vydrží souložit jen 2,5 hodiny.
Ještě 6 týdnů před natáčením vážil Jirka 105 kg. S manželčinou pomocí a pohybu zhubl na 97 kg. Ke zdravé stravě si ale vždy vzal uzeniny a pivo.
Co vše musí jít z lednice a ze špízu pryč?
slanina, špek, sádlo, pivo, alkohol, Coca-Cola, párky, klobásy, masové konzervy, chipsy, tučné sýry, instantní polévky, ochucovadla, bílé pečivo, …
Zdravý jídelníček by se měl skládat z:
celozrnného chleba, cel. těstovin a rýže, vloček, luštěnin, libového masa, ryb, zeleniny a ovoce, mléčných výrobků, vody, …
Ve 3. týdnu je Jirka s novým stravováním spokojený, i když někdy nemůže odolat zkoušení výrobků. Tak má prozatím takový způsob, že ochutná uzeninu, kterou poté vyplivne psům.
Jídlo mu vaří manželka, tak se o něj nemusí starat.
Jako sport je mu doporučen kruhový trénink s vlastní váhou. Dále jízda na spinningovém kole.
Kontrola proběhla velmi dobře. Manželka mu jídlo pěkně připravuje.
S Havlíčkem budou péct chleba a dělat vepřovou šunku.
Chleba pečou z připravené směsi.
Recept na vepřovou domácí šunku
Nakrájíme na kostky 1 kg masa (vepřová kýta). Přidáme sůl (max. 2% váhy), pepř, 100 ml vody a 1 kávovou lžičku medu. Vše rukou pořádně promícháme a necháme maso odležet v lednici dva dny. Občas promícháme.
Poté maso dáme do šunkovaru nebo střívka na tlačenku a pořádně stiskneme (stlačíme několikrát). Poté vaříme asi hodinu. Vkládáme již do ohřáté vody asi na 80°C, tuto teplotu se snažíme udržovat.
Po vychladnutí můžeme šunku konzumovat. Můžeme použít i maso kuřecí nebo krůtí.
Jirka zhubl 8,7 kg (z toho 7,7 kg tuku), 11 cm přes břicho a 4 cm přes boky za tři měsíce. Jirka byl velmi spokojen.
Když se hlásil do pořadu, měl Jirka o 16,7 kg více. Zhubl je za 5 měsíců.
Za jak dlouho? Za týden, měsíc?