Jste to, co jíte 16.6.2011

10. červen 2011 | Jste to, co jíte | komentáře: 7
pic


V díle seriálu Jste to, co jíte, který se bude vysílat 16.6.2011 na TV Prima, uvidíte pana Jiřího.

Jiří, který je řezník, přibral kvůli svému povolání a jeho lásce k masu a uzeninám. Jiří měří 170 cm a váží 97 kg. Přes břicho má 114 cm.

Jako řezník všechno testuje a často ve velmi velkém množství. Uzeniny miluje a nedokáže si představit bez nich život. Během týdne sní minimálně 2 kg uzenin. K tomu připojí pivo.
Uzeniny obsahují mnoho tuku a navíc nejsou vhodné ani kvůli různým nemocem.

Mezi jeho záliby patří jízda na motorce, cyklistika a trávení volného času s rodinou. Vůbec ale nesportuje.

Váha Jirkovi dělá problémy: nemůže se ohnout, zadýchává se a vydrží souložit jen 2,5 hodiny.

Ještě 6 týdnů před natáčením vážil Jirka 105 kg. S manželčinou pomocí a pohybu zhubl na 97 kg. Ke zdravé stravě si ale vždy vzal uzeniny a pivo.


Co vše musí jít z lednice a ze špízu pryč?
slanina, špek, sádlo, pivo, alkohol, Coca-Cola, párky, klobásy, masové konzervy, chipsy, tučné sýry, instantní polévky, ochucovadla, bílé pečivo, …
Zdravý jídelníček by se měl skládat z:
celozrnného chleba, cel. těstovin a rýže, vloček, luštěnin, libového masa, ryb, zeleniny a ovoce, mléčných výrobků, vody, …

Ve 3. týdnu je Jirka s novým stravováním spokojený, i když někdy nemůže odolat zkoušení výrobků. Tak má prozatím takový způsob, že ochutná uzeninu, kterou poté vyplivne psům.
Jídlo mu vaří manželka, tak se o něj nemusí starat.

Jako sport je mu doporučen kruhový trénink s vlastní váhou. Dále jízda na spinningovém kole.
Kontrola proběhla velmi dobře. Manželka mu jídlo pěkně připravuje.

krt

S Havlíčkem budou péct chleba a dělat vepřovou šunku.
Chleba pečou z připravené směsi.

Recept na vepřovou domácí šunku

Nakrájíme na kostky 1 kg masa (vepřová kýta). Přidáme sůl (max. 2% váhy), pepř, 100 ml vody a 1 kávovou lžičku medu. Vše rukou pořádně promícháme a necháme maso odležet v lednici dva dny. Občas promícháme.
Poté maso dáme do šunkovaru nebo střívka na tlačenku a pořádně stiskneme (stlačíme několikrát). Poté vaříme asi hodinu. Vkládáme již do ohřáté vody asi na 80°C, tuto teplotu se snažíme udržovat.
Po vychladnutí můžeme šunku konzumovat. Můžeme použít i maso kuřecí nebo krůtí.

Jirka zhubl 8,7 kg (z toho 7,7 kg tuku), 11 cm přes břicho a 4 cm přes boky za tři měsíce. Jirka byl velmi spokojen.
Když se hlásil do pořadu, měl Jirka o 16,7 kg více. Zhubl je za 5 měsíců.


 

Diskuze k článku (celkem 7):




Uvádíte, že souloží JEN 2,5 hodiny??? To je málo?

Za jak dlouho? Za týden, měsíc?

Miluš 17. červen 2011 13:38

Však to tam sám říkal. :)
Taky jsem to tam viděla a divila se tomu. Asi je to kecka. :))

Verča 17. červen 2011 16:49

Prosím o radu, kde jste sehnali tento typ šunkovaru, nikde jsem ho s tímto uzávěrem neviděla a v pořadu vypadal jako nerezový, v obchodech jsem viděla jen leštěný hliníkový a se šroubovacím uzávěrem, což mi dělá problém. Děkuji za případný typ na koupi.

Léňa 18. červenec 2011 13:21

byl to zazrak kolik zhubul pani

pravdomluv 27. říjen 2013 14:35

Dobrý den, ráda bych také zkusila tento recept na šunku, kde se dá sehnat ta nádoba, do které se šunka dává? A prosím o radu, jaký teoploměr dát do vody na vaření šunky, postačí tam postavit teploměr ze zavařovacího hrnce?

Jana 27. říjen 2013 15:11

Po opakování jsem se rozhodla recept vyzkoušet. Kdysi dávno jsem jej dělávala, ale již pozapomněla. Ale když jsem koupila šunku, kterou jsme dojídali 4. den, tak jsem se zhrozila, co se s ní stalo - rozplizlá lepkavá hmota, která již nebyla jedlá (přitom nebyla nejlevnější). No a tak jsem se poučila - buď ji nekupovat tolik a sníst ji do 2. dne nebo se pustit do domácí výroby. Nádobu mám - nikoli tu, co byla ve vysílání, ale je to válec s pružnou spirálou ve víku, která pomůže maso utěsnit, pro jistotu jsem koupila střevo na tlačenku. Je mi fakt na zvracení, co všechno výrobci neudělají pro to, aby výrobek při prodeji dobře vypadal - o to méně však vydrží, ale to už je nezajímá, prodáno mají a také naše peníze ve své kapse.

alusa 29. prosinec 2014 17:24

To jsem nedávno objevila další recept na domácí šunku. Najdete ho tady. Mně se podle něj šunka povedla, ale fakt vydrží max. 3 dny.

Eliška 30. prosinec 2014 14:03

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.