Ovesné vločky jsou na snídani ideální
11. 10. 2014 Snídaně Rady ČlánkyPokud nepatříte k těm, co nesnídají nebo si dávají na snídaní chléb či rádoby celozrnné pečivo se sýrem, připravte si něco z ovesných vloček. Ovesné vločky mají mnoho výhod a hlavně se z nich dá připravit velké množství zajímavých pokrmů, které se vám budou hodit na nastartování do nového dne.
Ovesné vločky mají mnoho výhod
Ovesné vločky seženete v každém obchodě, takže je nemusíte hledat, jak tomu může být i jiných zdravých potravin. Jsou levné a přesto zdravé. Také je nutno zmínit, že obsahují vitamíny skupiny B a minerální látky. Jsou výborným zdrojem vlákniny, beta-glukanu a mastných kyselin.
Další výhodou je, že z vloček můžete vytvořit mnoho chutných pokrmů od sladkých až po slané.
Vločky zasytí nadlouho
Díky tomu, že ovesné vločky mají nízký glykemický index (49) a k tomu obsahují vlákninu (10 g na 100 g), zasytí nadlouho. Nebudete mít tak hned po snědení hlad nebo chuť na jídlo. Zpravidla optimální množství zasytí na 2 - 3 hodiny.
Co můžete mít z vloček na snídani?
Z vloček se dá doslova kouzlit, můžete z nich připravit mnoho zajímavých pokrmů. Avšak některé z nich se moc nehodí při hubnutí a to se týká jak kupovaných, tak i doma vyráběných. Podívejme se, co je vhodné a co naopak ne.
Ovesná kaše na tisíc způsobů
Ovesná kaše patří mezi klasickou snídani nejen těch, kteří chtějí zhubnout, ale i těch, co chtějí přibrat nebo ji mají rádi. Kaše se dá připravit s mlékem (kravským, sojovým, rýžovým atd.) nebo vodou. Vločky se mohou dopředu zalít (několik hodin), aby nasákly tekutinu a nebo rovnou vařit. K nim se může přidat cokoliv, co máte rádi - ovoce, sušené ovoce (např. rozinky), ořechy, koření (skořice, vanilka) atd. Kaše se vaří jen několik minut. Na recept se podívejte tady.
Ovesná kaše se dá také koupit, tu vysypete ze sáčku a zalijete horkou vodou. Ovšem kupované obsahují zpravidla hodně cukru a to i přes označení light.
Müsli jen sypané
Zapékané müsli moc vhodné není, protože obsahuje hodně tuků a cukrů. Z tohoto důvodu je lepší se mu vyhýbat, i když se vás snaží reklamy přesvědčit o opaku.
Sypané müsli je lepší variantou, ale nesmí být přislazováno. Můžete si ho připravit doma smícháním ovesných vloček se sušeným ovocem, semínky, ořechy nebo čokoládovými vločkami. Ovšem mějte na vědomí, že tyto ochucující složky jsou kalorické. V obchodech sledujte složení a nekupujte sypané müsli, které je vysokokalorické.
Ovesné lívance bez tuku nevadí
Ovesné lívance nemusí být vůbec problém ani při hubnutí. Stačí je nesmažit na vrstvě oleje, ale vyměnit pánev za nepřilnavou a smažit bez oleje nebo pánev jen lehce olejem potřít. Můžete si tak připravit lívance s banánem, jablky, tvarohem, jogurtem atd. a dietně si pochutnat. Těsto ale nepřislazujte cukrem nebo medem, ovoce je sladké samo o sobě.
Recepty:
Lívance s banánem: 100 g vloček, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 - 2 banány, špetka prášku do pečiva - rozmixujte chvíli namočené vločky do mléka s banánem, vejcem a práškem do pečiva. Smažte na lívanečníku bez tuku.
Lívance s jablky: 125 g vloček, 250 ml polotučného mléka, 1 vejce, 1 střední jablko, skořice - hodinu namočené vločky s mlékem smíchejte s vejcem, nastrouhaným jablkem a špetkou skořice. Osmažte na pánvičce bez tuku.
Klasické lívance: 120 g ovesných vloček, 250 ml polotučného mléka, 2 žloutky, 2 bílky - vločky hodinu namočené v mléce a žloutky smíchejte, z bílků připravte tuhý sníh a směs lehce promíchejte. Osmažte na teflonové pánvi bez oleje.
Lívance podávejte s tvarohem, javorovým sirupem nebo ovocem.
Ovesné sušenky raději jen občas
Ať už domácí sušenky, nebo kupované sušenky jsou plné cukrů a tuků, proto je vhodnější je jíst jen občas. Opět se vás reklamy snaží nalákat, že na snídani jsou nejvhodnější ty a ty sušenky, ale podle složení a nutričních hodnot to tak vůbec není.
Jak již bylo zmíněno, důležité je číst obaly kupovaných produktů, ať víte, co všechno obsahují. Samozřejmě, že občas neuškodí, když sníte něco, co je více sladké nebo tučné, protože to během dne spálíte. Takže není nutné si pak něco vyčítat, ale určitě by se to nemělo stát pravidlem.
Máte rádi snídani s vločkami? Co jíte nejraději?