Mango - lahodné a zdravé tropické ovoce
7. 12. 2017 Ovoce PotravinaMango je tropické ovoce, které vás vždy potěší lahodnou a sladkou chutí. Řadí se k nejoblíbenějším druhům ovoce v mnoha částech světa a je často nazýváno jako král ovoce nebo ovoce bohů.
Toto oválné ovoce střední velikosti je nejen chutné, ale rovněž obsahuje mnoho cenných látek a chlubí se různými účinky na zdraví. Existuje na tisíc různých odrůd manga, které se mohou různě lišit (velikostí, barvou, chutí). Jedná se o ovoce, jehož dužnina je žlutá, šťavnatá a chutná.
Co je mango?
Mango roste na mangovníku indickém (Mangifera indica), což je strom až 30 metrů vysoký. Pěstuje se převážně v jihovýchodní Asii, Mexiku a Brazílii a nejspíš pochází z Indie. Jeho plodem je nám známé mango, které bývá oválné s velikostí do 15 centimetrů a váhou do dvou kilogramů. Povrch manga je zelený, žlutý, oranžový i červený (často se odstíny prolínají), dužnina je žlutá a uprostřed se schovává velké ploché semeno.
Jeho lahodnou chuť oceníte hlavně u zralého manga, které je velice šťavnaté. Připomíná chuť broskve, meruňky a nektarinky zároveň. Navíc obsahuje doslova nálož vitamínů, protože se v něm nachází vitamín C, E, A, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v něm najdete draslík, hořčík, mangan, fosfor, zinek i vápník.
Účinky manga na zdraví
- Pozitivně působí na imunitní systém.
- Reguluje krevní tlak.
- Pomáhá v těhotenství.
- Udržuje zdravé a klidné nervy.
- Zpomaluje proces stárnutí.
- Zmenšuje tvorbu akné.
- Pomáhá při diabetu.
- Je nápomocné při léčbě nachlazení a chřipky.
- Zlepšuje stav pleti.
- Dodává tělu vlákninu.
- Podílí se na tvorbě červených krvinek.
Co s ním připravit?
S mangem můžete rovnou kouzlit. Připravují se s ním výborné dezerty, zmrzliny, koktejly, asijská jídla (mango s kuřecím či hovězím masem), krevetový salát s mangem, smoothie, omáčky, čatní nebo je chutné i se sýry. Na internetu i v kuchařkách najdete velice zajímavé recepty. Vynikající je rovněž samo o sobě, kdy obsahuje nejvíce cenných látek, proto je pro nás přínosné.
Jak ho připravit?
Omyté mango před přípravou omyjte pod proudem studené vody, rozpulte ho a vyjměte pecku. Následně můžete dužninu vydlabat lžící nebo oloupat a nakrájet podle potřeby na kostky nebo plátky.
Mango a hubnutí? Smí se jíst?
I když je mango velice sladké, můžete si ho dát také při hubnutí. Obsahuje hodně vlákniny i hodně cukru, neobsahuje téměř žádné tuky.
Nutriční hodnoty manga
100 g čerstvého manga má přibližně následující nutriční hodnoty:
Energie: | Bílkoviny: | Sacharidy: | Tuky: | Vláknina: |
250 kJ (60 kcal) | 0,82 g | 15 g | 0,38 g | 1,6 g |
Jak poznáte zralé mango?
V obchodech se prodává převážně nezralé mango, které je na dotyk tvrdé. To byste měli nechat doma dozrát několik dnů, dokud jeho povrch nebude měkký. V některých obchodech seženete i zralé mango, které je určeno rovnou ke konzumaci. Jeho povrch je měkčí a pružnější, nesmí na něm být otlaky, tmavé skvrny nebo dokonce hniloba. Bývá také dražší než nezralé mango.