Hraška - zdravější varianta smažení
12. 8. 2014 Potravina ZajímavostiVe zdravých výživách, na farmářských trzích a občas i v obchodech se můžete setkat s unikátním českým výrobkem, díky kterému můžete zdravěji smažit. Jmenuje se Hraška. Hraška je luštěninová náhrada běžné strouhanky se skvělou chutí a výbornými vlastnostmi.
Co je ta Hraška?
Hraška se skládá z hrachu, kukuřice, rýže, soli a koření. Díky tomuto složení se jedná o bezlepkový výrobek, který neobsahuje cholesterol, barviva a další přídavné látky. Navíc má snížený obsah soli a nízký glykemický index. Obsahuje draslík, železo, zinek, hořčík a vlákninu. Tuto směs vymyslela již v 80. letech Eliška Škvařilová, která pořádala kurzy o zdravém vaření a časem tuto směs zdokonalila.
Kde je možné Hrašku použít?
V těstíčku, které připravíte z Hrašky, můžete obalovat řízky, houby nebo zeleninu. Navíc ji možné použít i v dalších pokrmech. Hodí se na zahušťování polévek, omáček a dalších pokrmů. Výborná je také v pomazánkách, pečivu nebo do sladkých pokrmech. Lze ji použít i místo vajíčka v karbanátcích, těstech nebo zapékaných pokrmech.
Jak připravit těstíčko s Hraškou?
Těstíčko se připravuje velmi jednoduše - 100 g Hrašky se smíchá se 150 až 200 ml vody nebo mléka. To vidličkou vyšleháte, necháte odstát alespoň na 15 minut a poté jej můžete použít k obalování. Těsto pěkně drží a následně můžete maso, zeleninu atd smažit v rozpáleném oleji, ve kterém by měla být smažená potravina dokonale ponořená. Ovšem tuk by se neměl zahřát na teplotu vyšší než 160°C.
Zdravější smažení?
Klasický trojobal, který se skládá z mouky, vajíčka a strouhanky není až tak nejhorší jako celý proces smažení. Při něm neustále z trojobalu odpadává strouhanka, ta se připaluje a navíc tuk se nejen díky těmto zbytkům přepaluje. Z Hrašky tyto kousky tolik neodpadávají, pokud by se tak stalo, tak vzhledem k velikosti jde snadněji daný kousek vylovit.
I když s Hraškou můžete zdravěji smažit, tak neznamená, že se jedná o zdravou úpravu pokrmů. Je to jen zdravější varianta. Pořád se pokrm smaží a tak při zdravém stravování byste jej neměli konzumovat příliš často.
Které existují druhy?
Hrašku si můžete koupit ve více variacích. Prodává se Hraška na obalování klasik a pikant, Hraška na zahušťování a Hraška Vanilka.
Jedno balení má 250 g a pořídíte jej za cenu kolem 40 Kč. Výrobky koupíte v obchodech se zdravou výživou, lékárnách nebo na internetu.
Jaké jsou nutriční hodnoty?
100 g Hrašky na obalování má energii 1 437 kJ (340 kcal), bílkoviny: 16,9 g, sacharidy: 57,3 g, tuky: 3,6 g, vláknina: 9,4 g.
Tento výrobek rozhodně stojí za vyzkoušení, protože se jedná o zajímavou potravinu.
Více informací najdete na ceria.cz
Už jste ji zkoušeli? Chutná vám víc než klasický trojobal?
Foto: biocare.sk
Diskuze k článku