logo

Dietní guláš - recept hodící se při hubnutí

30. 8. 2016 Recepty Oběd
dietní guláš

Guláš a dieta? Pravděpodobně si každý řekne, že tato dvě slova k sobě nepatří. Ovšem to je omyl. I guláš můžete připravit způsobem, aby byl tento pokrm dietní a vhodný při hubnutí. Jaký je na něj recept?

Hovězí guláš vůbec nemusí být nezdravým pokrmem, pokud ho uděláte chytře. Místo prorostlé klížky zvolte libovější maso a zapomeňte na zahušťování moukou nebo jíškou. Dále je nutné přemýšlet i nad přílohou, klasický houskový knedlík zrovna při dietě vhodnou přílohou, i když projednou se nic nestane.

Největším nešvarem guláše je tučné maso, velké množství oleje nebo sádla použitého na smažení, zahušťování moukou a poté i klasické knedlíky. Když všechny tyto ingredience vyměníte za o trošku lepší, snížíte množství tuku a mouky, což se při hubnutí oplatí a vytvoříte dietní pokrm.

Recept na dietní verzi

Ingredience (4 porce):
800 g předního nebo zadního hovězího masa
500 g cibule
3 polévkové lžíce mleté sladké papriky
mletý pepř
drcený kmínu
lžička rajského protlaku
špetka chilli koření
sůl
3 stroužky česneku
majoránka
hovězí vývar nebo voda (cca 1 l)
olej
knedlík, chléb

Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno.
2. Poté maso pořádně omyjeme a nakrájíme ho na kousky, které mohou být větší i menší. Záleží na tom, jak velké je máte rádi.
3. Olej nalijeme do hrnce a rozpálíme ho. Pak na něm za stálého míchání orestujeme cibuli. Cibuli pak vařečkou odsuneme ke kraji, ať je místo na maso.
4. Maso rychle na oleji osmažíme, aby se zatáhlo. Vzápětí jej i s cibulí promícháme. To vše obarvíme mletou paprikou.
5. Přidáme pepř, kmín, chilli koření (všechno podle chuti) a promícháme. Vmícháme i protlak.
6. Nato přilijeme hovězí vývar nebo vodu, sůl a za občasného míchání dusíme, dokud maso nebude měkké. Pokud přiléváme vodu a ne vývar, je nutné přidat i více soli a dalšího koření. Podle potřeby přilijte během dušení trošku vody nebo vývaru.
7. Guláš se zahušťovat nemusí, protože ho zahustilo větší množství cibule a voda se během dušení ze značné části vypařila.
8. Jakmile je maso měkké, přidáme prolisovaný česnek. Ještě necelou čtvrthodinku vaříme a odstavíme. Přisypeme promnutou majoránku, zamícháme a můžeme servírovat.
9. Hovězí guláš ozdobíme nakrájenou čerstvou cibulí a podáváme nejlépe s žitno-pšeničným chlebem, který je při hubnutí vhodnější než knedlík. Pokud si nemůžete odpustit knedlík, dejte si ho o trošku méně než obvykle.

Dopřáváte si guláš, i když hubnete?




Diskuze k článku


Opravdu skvělé..............
Veronika, 2. 10. 2016 11:33
Co misto knedliku testoviny-to uz by mozna bylo trosku lepsi ne?
Verca, 21. 11. 2016 15:04
Těstoviny nebo knedlík nevidím v tom žádný rozdíl v obou případech je to z mouky a u těstovin je použito jeste víc mouky než u knedlíku takže by sel udělat knedlík jedině ze spaldove mouky a i to pečivo
KecasyrK, 3. 6. 2017 14:19