Zdravé lívance z ovesných vloček
6. 8. 2015 Recepty SnídaněMezi celkem zdravou snídani určitě patří i lívance. Ovšem ty je trošku potřeba upravit do zdravější verze, čemuž pomohou ovesné vločky a celozrnná mouka. Lívance by se ale měly smažit v malé vrstvě tuku, ať jsou stále co nejvíce dietní a zdravé. Nejlepší by bylo použít nepřilnavou pánev. Následně si je můžete v mnoha různých a chutných variacích, neboť recepty jsou snadné.
Jogurtové lívance s vločkami
Ingredience:
Těsto:
500 g bílého jogurtu (tuk cca 3 %)
250 g ovesných vloček
250 g mix hladké a celozrnné mouky (1:1)
1 kávová lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 vajíčka
Na ozdobu: tvaroh, med, skořice
Na smažení: máslo nebo jiný tuk
Postup:
1. Vločky promícháme s moukou, práškem do pečiva a solí. Následně k této směsi přidáme jogurt a vajíčka.
2. Těsto pořádně promícháme, pokud bude potřeba přidáme ještě mouku nebo naopak lžíci mléka a necháme těsto odpočinout na 25 minut.
3. Rozpustíme si máslo v rendlíku, ten odstavíme.
4. Lívanečník vymažeme lehce mašlovačkou a na chvíli necháme zahřát.
5. Těsto pak nalijeme do formy a rychle smažíme z obou stran.
6. Lívance pak podáváme s tvarohem, medem a skořicí.
Lívance z ovesných vloček a banánu bez vajec
Ingredience:
Těsto:
250 ml mléka
1 hrnek ovesných vloček nebo ovesné mouky
1 - 2 banány
1 kávová lžička prášku do pečiva
špetka soli
Na ozdobu: javorový sirup
Na smažení: máslo nebo jiný tuk
Postup:
1. Vločky zalijeme mlékem a chvíli počkáme, až se mléko vsákne do vloček.
2. Následně přidáme nakrájený banán, sůl a těsto rozmixujeme. Do těsta přimícháme kypřicí prášek.
3. Lívanečník vymažeme tukem a po rozpálení do formy nalijeme těsto.
4. Lívance smažíme z obou stran a poté je ochutíme javorovým sirupem.
5. Pokud použijeme mouku, tak ji smícháme s dalšími ingrediencemi včetně rozmačkaného banánu a chvíli necháme těsto odpočinout. Přimícháme prášek do pečiva a smažíme.
Recept na ovesné lívance s jablkem
Ingredience:
160 g ovesných vloček
400 ml mléka
140 g celozrnné nebo špaldové mouky
50 g třtinového cukru
1 žloutek
3 - 4 jablka
špetka soli
Na ozdobu: jogurt, tvaroh, skořice, třtinový cukr
Na smažení: máslo nebo jiný tuk
Postup:
1. Ovesné vločky alespoň na čtvrt hodiny namočíme do teplého mléka.
2. Poté přimícháme mouku, cukr, žloutek, špetku soli a nastrouhaná jablka. Všechno promícháme.
3. Tukem (ale jen trošku) vymažeme lívanečník, dáme ho rozpálit a následně do něj nalijeme těsto.
4. Osmažíme z obou stran a podáváme s jogurtem či tvarohem a skořicí nebo cukrem.
Jaké lívance máte nejraději vy?
Diskuze k článku