logo

Meruňkový koláč s drobenkou: Snadný recept

24. 6. 2024 Recepty Moučníky
Meruňkový koláč kynutý s drobenkou recept

Sezóna meruněk je tady, což je nejlepší doba na přípravu výborného koláče. Je libo kynutý koláč s meruňkami a drobenkou, nebo koláč z litého těsta nebo jen s práškem do pečiva bez droždí? Podívejte se na recept.

Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
250 ml mléka
kostka čerstvého droždí nebo 1 sušené droždí
2 vejce
150 ml oleje
špetka soli
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 50 g másla
500 g meruněk

Postup:
1. Připravíme kvásek z čerstvého droždí: ohřejeme mléko (nesmí být horké, jen vlažné až teplé), rozdrobíme do něj kvasnice, přisypeme lžičku cukru a mouky. Necháme vzejít.
2. V míse smícháme mouku s cukrem a solí, přidáme vzešlý kvásek, vajíčka a olej. Pořádně propracujeme ve vláčné těsto, které necháme v teple kynout tak 30 - 45 minut. Můžeme použít i bez kynutí.
3. Pokud použijeme sušené droždí, je příprava těsta podstatně jednodušší. V míse promícháme mouku s cukrem, solí a sušeným droždím, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Uhněteme a necháme v teple kynout necelou hodinu.
4. Připravíme drobenku z mouky, cukru a másla.
5. Pak vykynuté těsto rovnoměrně rozprostřeme na plechy, které předem vyložíme pečicím papírem.
6. Na těsto položíme půlky meruněk (nejlépe řezem nahoru) a posypeme drobenkou.
7. Koláč s meruňkami pečeme v troubě 200 °C 25 - 35 minut, vždy záleží na troubě.

Připravte si rovněž švestkový koláč ve zdravější verzi.

Meruňkový koláč z litého kynutého těsta

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
500 ml mléka
kostka čerstvého droždí nebo 1 sušené droždí
2 žloutky
100 ml másla
špetka soli
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 50 g másla
500 g meruněk

Postup:
1. Nejprve připravíme kvásek z čerstvého droždí. Smícháme zhruba deci teplého mléka, lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít.
2. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme i vzešlý kvásek, zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Promícháme, těsto je řídké a necháme v teple pod utěrkou kynout 30 - 45 minut.
3. Připravíme žmolenku z mouky, cukru a másla.
4. Na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou nalijeme těsto. Vyjde to spíše na dva plechy.
5. Na těsto naskládáme půlky meruněk (řezem nahoru) a posypeme všechno žmolenkou.
6. Litý táč pečeme v troubě na 180 °C 35 - 45 minut, vždy záleží na troubě.

meruňky ovoce

Podívejte se na recept na nepečený jahodový koláč.

Meruňkový koláč z nekynutého těsta

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
300 ml mléka
150 ml oleje
1 vejce
špetka soli
1 prášek do pečiva
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 50 g másla
500 g meruněk

Postup:
1. Připravíme drobenku z mouky, cukru a másla.
2. Vyložíme plechy papírem na pečení nebo je vymažeme máslem a vysypeme moukou. Zapneme troubu na 180 stupňů.
3. V míse promísíme mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek, přidáme vajíčko, olej a mléko. Důkladně promícháme.
4. Na dva plechy nalijeme těsto a na ně umístíme půlky meruněk nebo čtvrtky meruněk. Posypeme drobenkou.
5. Vložíme okamžitě do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud bublanina nebude na povrchu zlatá.

Připravte si rebarborový koláč z celozrnné mouky.

Recepty s meruňkami jsou naprosto výborné. Skvělá chuť meruněk doplní každý koláč, dezert, knedlíky i marmeládu.


Nový komentář do diskuze: