Čím nahradit vejce, když je nemůžete?
26. 5. 2018 Zajímavosti Tipy NáhražkyAť už doma zrovna nemáte vajíčka, nebo vás trápí alergie na vejce nebo jste vegan, jistě vás zajímá, čím můžete nahradit vejce. Existuje hromada tipů, díky kterým můžete udělat většinu pokrmů bez vajíčka. Samozřejmě, že vejce natvrdo nebo vejce Benedikt nepřipravíte, ale v řadě pokrmů ho můžete snadno nahradit.
Alergie na vejce patří mezi nejčastější potravinové alergie, které trápí děti i dospělé. Jedinou možností, aby se daní jedinci vyhnuli nežádoucím účinkům, je zcela vypustit vejce z jídelníčku. Rovněž pro vegany jsou vejce tabu, ale ti si svůj způsob života na rozdíl od alergiků vybrali dobrovolně.
✅ Čím můžeme nahradit vejce?
Škrob
Bramborový škrob (Solamyl) nebo kukuřičný škrob (Gustin) či jiné názvy
Smíchejte 1 polévkovou lžíci škrobu s 50 ml studené vody a připravte dokonale promíchanou kašičku. Směs nahradí 1 vejce nebo 1 - 2 žloutky.
Můžete ho použít na bramboráky, karbanátky, placky, lívance, palačinky, cukroví atd.
Vanilkový pudink
1 zarovnaná polévková lžíce a lžíce oleje poslouží jako náhrada 1 vejce. Navíc dodá i žlutou barvu.
Hodí se do sladkého těsta, je tedy vhodný pro kynuté i lité těsto a rovněž se může přidat do tvarohové náplně (stačí do tvarohu zašlehat 1/2 pudinku).
Prášek do pečiva
1 kypřicí prášek nahradí 1 - 2 vejce. Nahradí vejce v těstě při tvorbě bábovky, buchty, bublaniny, piškotu i muffinů.
Instantní droždí
Smíchejte 1/2 sáčku sušeného droždí se 100 ml horké (ne vroucí) vody a tato směs nahradí 1 - 2 vejce. Nehodí se všude kvůli své výrazné chuti.
Sójová mouka
1 lžičku hladké sójové mouky smíchejte se 3 lžičkami vody, abyste nahradili 1 vejce. To je vhodné na litá těsta, bramboráky či lívance.
Cizrnová mouka
3 lžíce cizrnové mouky smíchejte se 3 lžícemi vody, ať nahradíte 1 vejce. Vhodné do nákypů, při obalování nebo smažení omelety.
Tapioková mouka
1 kávová lžička rozmíchaná se 3 lžičkami vody vytvoří náhradu za vajíčko. Hodí se do palačinek, lívanců či těst.
Banán
1 rozmačkaný menší banán nahradí jedno vejce. Používejte do sladkých těst, například na bábovky, buchty či rolády.
Avokádo
Polovina rozmačkaného avokáda nahradí jedno vejce. Chutné je v bábovce i slaných pokrmech.
Jablečné pyré nebo šťáva
1 vejce nahradí 60 ml jablečné šťávy. Nahradí vejce v buchtě, koláči, sušenkách nebo dortech.
Arašídové máslo
3 lžičky kvalitního arašídového másla nahradí 1 vajíčko. Opět se může přidat téměř kamkoliv.
Želatina
1 sáček čiré želatiny dokáže nahradit až 3 vajíčka. Je vhodná na buchty, koláč či bublaninu.
Agar-agar
2 lžíce agaru, což je želatina z mořských řas, s jednou lžící vody nahradí jedno vejce. Dá se tím nahradit sníh z bílků. Vyšlehejte agar (4 lžíce) se 2 lžícemi vody, potom zchlaďte a opět vyšlehejte.
Lněné semínko
1 lžíci mletého lněného semínka smíchejte se 4 lžícemi teplé vody, zhruba po půl hodině semínka nabobtnají a nahradí 1 vejce. Lněné semínko lze pomlít na mlýnku na mák, cukr nebo utlouct v hmoždíři. Rovněž je možné koupit i mleté lněné semínko. Další možností je rozmixovat celá semínka s vodou a pak je nechat odstát. Lze tím nahradit vejce u slaných i sladkých pokrmů (palačinky, vafle, buchty).
Chia semínka
1 lžíci chia semínek smíchejte s 60 ml teplé vody, zhruba po čtvrt hodině semínka nabobtnají a nahradí 1 vajíčko. Další možností je rozmixovat chia semínka s vodou a poté je nechat odstát. Jako náhražku je uvítáte při vaření i pečení.
Hedvábné tofu (silken tofu)
1/4 hrnku jemného tofu nahradí 1 vejce. Můžete nahradit vejce v pomazánkách, míchaných vajíčkách, omeletách, salátech atd.
Černá sůl
Černá sůl Kala Namak pochází ze sopečných oblastí v Asii, obsahuje mnoho minerálů a je specifická chutí a vůní po vajíčkách. Můžete s ní připravit pomazánky, omáčky, polévky nebo cokoliv podle chuti.
✅ Další tipy do kuchyně
Trojobal
Místo vajíčka v trojobalu použijte mléko nebo vodu, podle potřeby osolte a okořeňte. Nebo smíchejte lžíce bramborového škrobu se 200 ml vody a okořeňte.
Mleté maso
Z mletého masa vytvoříte karbanátky a sekanou bez problémů i bez vajíčka. Pokud by ale bylo vajíčko potřeba, pomelte kousek masa hodně jemně, ať se dá pěkně vytvarovat sekaná a spojí jednotlivé kousky.
Na potření před pečením
Pomašlovat závin, štrúdl či jiné dobroty můžete mlékem, olejem, máslem nebo vodou se solí.
Kynutá těsta
Do většiny není potřeba dávat vejce, stačí jen upravit množství vody nebo tuku.
Zapékaná jídla
Místo vejce použijte smetanu se strouhaným sýrem, případně bešamel z hrašky nebo cizrnové mouky.
✅ Sušené náhražky vajec
Existuje i několik náhražek vajíček, které jednoduše koupíte většinou ve zdravé výživě. Dá se s nimi připravit mnoho pokrmů, které chutnají velmi zajímavě. Kromě toho se prodávají sušené výrobky pro výrobu piškotového těsta, omelet, veganské náhrady vajec atd.
Vajahit
Výrobek firmy Topnatur z kukuřičné mouky, sušené syrovátky, sójové mouky, sójového lecitinu a světice barvířské. Můžete ho použít v buchtě, bramborácích, palačinkách, sekané, trojobalu atd.
Hraška
Výrobek firmy Ceria z hrachu, kukuřice, rýže, jáhel, sůl a koření, která se prodává ve třech variantách jemná, vanilka a na obalování. Hraška se používá k pečení, zahušťování, jak trojobal, na palačinky, nákypy, žemlovka atd.
Rewa
Výrobek firmy Paleta z modifikovaného bramborového škrobu. Tato vaječná náhražka se dá použít v teplé kuchyni.
Vegavajo
Výrobek firmy Adveni z cizrnové mouky, lněné mouky, slunečnicového lecitinu a kypřicí směsi. Můžete s ním upéct sladké i slané pečivo, buchty, dorty nebo míchaná vajíčka.
Zahraniční výrobky
No Egg, VegEgg, Egg Replacer, Kuchen-fein atd., v zahraničí je určitě mnohem větší výběr než u nás.
Veganská majonéza a tatarská omáčka
Firma Spak nedávno představila své novinky veganskou majonézu a tatarku. Neobsahují vajíčka a dají se využít všude tam, kde majonéza a tatarka.
Kde náhražky koupíte?
Většinu věcí najdete v obchodech se zdravou výživou, některé na internetu a některé v klasických obchodech. Hraška, cizrnová a sójová mouka, veganská majonéza a tatarka je k dostání i v Globusu nebo hypermarketu Tesco. Jsou celkem levné a určitě stojí za vyzkoušení.
✅ Recepty s vejci ale bez vajec
Tofu jako míchaná vajíčka
Ingredience (1 - 2 porce):
150 g hedvábného tofu
lžíce olivového oleje
1 cibule
anglická slanina nebo vegetariánský salám
lžička lahůdkového droždí
půl lžičky černé soli Kala Namak
špetka kurkumy
Postup:
1. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a případně slaninu či salám.
2. K tomu přidáme rozmačkané tofu vidličkou a smažíme asi minutu.
3. Následně přisypeme lahůdkové droždí, kurkumu a černou sůl.
4. Podáváme s chlebem a zeleninou.
Tip: Místo tofu můžeme použít kukuřičnou polentu (100 g), kterou uvaříme v osolené vodě (300 ml).
Omeleta bez vajec
Ingredience: (2 omelety)
100 g cizrnové mouky
200 ml vody
1 kávová lžička černé soli Kala Namak
půl lžičky kurkumy
špetka pepře
šunka, anglická slanina nebo vegetariánský salám
cibule
olivový olej
pažitka nebo bylinky
Postup:
1. Cizrnovou mouku dokonale promícháme s vodou, přidáme černou sůl, lahůdkové droždí, kurkumu, pepř a necháme 20 minut odpočinout.
2. Během této doby nakrájíme cibuli a šunku a osmažíme na oleji.
3. Následně přidáme jednu naběračku cizrnové směsi a pár minut smažíme. Poté obrátíme, osmažíme druhou stranu.
4. Omeletu ozdobíme pažitkou nebo bylinkami a podáváme.
Ať už použijete kteroukoli náhražku, vězte, že výsledek nemusí být vždy dle očekávání. Měli byste tomu přizpůsobit i další věci jako množství mouky, mléka nebo vody, dobu pečení atd. Ze začátku budete muset zkoušet, než přijdete na to, co zrovna vám vyhovuje.