Jahodový koláč - výborný a snadný recept
12. 6. 2014 Chuť Recepty MoučníkyKonečně je tady jahodová sezóna a s ní souvisí i mlsání, pečení nebo vaření. Receptů a možností, které toto drobné ovoce nabízí, je velmi mnoho. Navíc jsou jahody zdravé, dietní a hlavně velmi chutné. Moučníky sice moc dietní nejsou, ale jednou za čas určitě nikomu neuškodí.
Co jahody obsahují?
Jahody obsahují velké množství vitamínu C, A, E, vitamíny skupiny B a také se v nich nachází kyselina jablečná, chininová, citrónová, šťavelová, ellagová nebo salicylová. Obsahují i minerály, mezi které patří draslík, zinek, síra, hořčík, vápník, fluor a bor.
Kolik obsahují kalorií
Jahody se převážně skládají z vody, což se projeví i na jejich nízkém počtu kalorií. Cukru v nich také moc nenajdeme, tak proč si je i během diety nedopřát jen tak čerstvé?
Energetická hodnota na 100 g: 113 kJ (27 kcal), bílkoviny: 0,13 g, sacharidy: 6 g, tuky: 0,1 g
Recept na tvarohový koláč s jahodami
Ingredience:
Linecké těsto:
200 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
100 g másla
1 žloutek
Tvarohová náplň:
4 plátky želatiny
voda
140 ml smetany na vaření
2 tvarohy ve vaničce
120 g moučkového cukru
trošku šťávy z citronu
250 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
jahody
čirá dortová želatina
Postup:
1. Nejprve připravíme linecké těsto. Smícháme mouku s cukrem, k tomu přidáme změklé máslo a žloutek. Těsto pořádně propracujeme. Nandáme těsto do formy na koláč a to zarovnáme. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 10 - 15 minut. Korpus pak necháme vychladnout.
2. Dále přichystáme želatinu, kterou na pět minut ponoříme do vody. Mezitím dáme vařit smetanu, než se ale začne vařit, odstavíme ji. Poté k ní přidáme vymačkané plátky želatiny. Promícháme a necháme téměř vychladnout.
3. Tvaroh, cukr a pár kapek z citronu utřeme a poté přimícháme želatinovou směs.
4. Smetanu na šlehání vyšleháme a přimícháme do směsi s tvarohem a želatinou.
5. Tuto směs nalijeme na studený korpus, podle potřeby zarovnáme a vložíme do lednice alespoň na 6 hodin, aby pěkně ztuhla.
7. Poté nahoru naskládáme očištěné, celé nebo nakrájené jahody. Zalijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu.
Pokud chcete, aby se jahody do směsi ponořily, vložte jej tam hned nebo po hodině tuhnutí. Po ztuhnutí je opět ozdobte želatinou.
Místo lineckého korpusu je možné použít piškoty nebo připravit jej ze sušenek a mít tak sušenkový korpus (sušenky nadrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a dáme ztuhnout).
Připravte si lahodný meruňkový koláč a švestkový koláč.
Při hubnutí se jahod nemusíte vůbec obávat, protože se jedná o velmi nízkokalorické ovoce.
Máte rádi nepečený jahodový koláč?
Diskuze k článku