logo

Výborný recept na salát Caesar

16. 3. 2015 Recepty Salát Jídla
salát caesar

Jedním z nejoblíbenějším salátů vůbec je salát Caesar, který vymyslel italský kuchař v Mexiku Cesare Cardini na začátku třicátých let minulého století. Tento zeleninový salát je připravován hlavně z římského salátu, parmezánu, krutonů a žloutků, další ingredience se liší podle toho, na který recept narazíte.

Řada známých kuchařů, mezi které patří např. Jamie Oliver, Zdeněk Pohlreich nebo Roman Paulus, má svůj osvědčený recept na salát Caesar a každý z nich se dušuje, že zrovna ten jeho je originál. Jednotlivé ingredience se různí, ale výsledek je vždy výborný. Zeleniny ve stravě se obecně vyskytuje málo, proto každému tento salát prospěje.

Podíváme se na dva recepty na Caesar salát, jeden je s kuřecím masem, o kterém se někdy říká, že se nejedná o originální recept, protože tam kuře nepatří. Přesto je to oblíbená a velmi častá variace. Druhý je s ančovičkami. V původní receptuře ale nenajdete kuře nebo ančovičky, jen ty ostatní ingredience. Dále existují i varianty s krevetami či slaninou.

Caesar salát s kuřecím masem

Ingredience:
1 - 2 ks římského salátu
2 ks kuřecích prsou
olivový olej
čerstvě namletý pepř a sůl
bageta
kousek parmezánu
4 stroužky česneku
Dresing:
1 citron
2 žloutky
2 kávové lžičky dijonské hořčice
1 lžička worcesterové omáčky
100 - 120 ml olivového oleje

Postup:
1. Nejprve si připravíme zálivku. Šťávu z citronu smícháme se žloutky, hořčicí, worcesterovou omáčkou a poté je vyšleháme šlehačem nebo mixérem. Postupně při šlehání přidáváme olej, aby byl dresing hustší.
2. Dále opláchneme salát a nakrájíme ho na kousky do větší mísy.
3. Na pánev nalijeme trošičku oleje, k němu přidáme oloupaný česnek, který slouží na ochucení. Poté česnek vyjmeme.
4. Bagetu nakrájíme na kostičky a ty rychle osmažíme.
5. Během smažení, omyjeme kuřecí prsa a ta nakrájíme na plátky nebo kostičky. Maso opepříme a osolíme.
6. Až budou krutony osmažené, tak je vyjmeme a místo nich smažíme kuřecí maso.
7. Salát smícháme s dresingem, dále přidáme maso a promícháme.
8. Následně servírujeme, na talíři přidáme ještě krutony a nakrájený parmezán.

Salát Caesar s ančovičkami

Ingredience:
1 římský salát
bageta
parmezán
Dresing:
2 žloutky
kávová lžička vinného octa
lžička cukru
lžička dijonské hořčice
čerstvě namletý pepř a sůl
1 stroužek česneku
4 ančovičky
100 ml olivového oleje

Postup:
1. Česnek a ančovičky nakrájíme nadrobno.
2. Dále si připravíme dresink: žloutky vyšleháme s cukrem, octem, hořčicí, pepřem a solí. Poté postupně budeme přilévat olej, dokud to nebude hustší. Poté přimícháme česnek s ančovičkami. Dáme vychladit.
3. Pečivo nakrájíme na kostky a to v pánvi nasucho opečeme.
4. Nakrájíme salát a ten promícháme s dresingem.
5. Na talíř ihned naservírujeme promíchaný salát s dresingem, na něj hodíme krutony a hoblinky parmezánu.

I když se v salátu používá celkem hodně olivového oleje, i tak se může brát recept jako dietní, protože se na jednu porci dá ve výsledku dresingu mnohem méně. Takže není zas tak nutné kalorie řešit.

Chutná vám salát Caesar nebo jste ho ještě nezkoušeli?


Diskuze k článku


Mnamky :)
Lucka, 18. 3. 2015 20:41
César je fakt super, děláme ho každý týden.
Jula152, 12. 9. 2015 19:32
Dělám ten s ančovičkami a je to neskutečná dobrota.Fajn večeře a v létě osvěžující oběd.
Margareta, 12. 5. 2016 17:47
Dělám pravidelně, hlavně v létě, dobrota, všichni ho milujeme.
Alena, 25. 7. 2022 15:08
Nový komentář do diskuze: