logo

Jak poznat celozrnné a obarvené pečivo?

Pečivo Potravina Rady Zajímavosti
pečivo celozrnné a vícezrnné

V obchodech najdeme mnoho druhů pečiva, až nám někdy z toho hlava jde kolem. Světlé zrno, tmavé zrno, cereální kaiserka, cereální raženka, multicereální bagetka, cereální bulka, atd. Co je ale z toho opravdu celozrnné a vhodné při hubnutí? Jen velmi málo pečiva, které se běžně nachází v obchodech, je celozrnné. Většinou se jedná o vícezrnné pečivo, které sice obsahuje různá semínka, ale podíl celozrnné mouky je velmi malý, tím pádem toto pečivo není vhodné na hubnutí. Na hubnutí je vhodné celozrnné nebo žitné pečivo nebo chléb.
Více informací k tomu najdete tady.

Lidé si často kupují tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné pečivo, které je zdravější. Často ale, aniž by o tom věděli, se nachytají a ve skutečnosti si žádné celozrnné pečivo si nekoupí. Není to ale klam výrobců, protože u každého pečiva je označeno, zda se jedná o vícezrnné, celozrnné nebo o jiný druh pečiva. Záleží jen na spotřebiteli, aby si chtěl danou informaci přečíst. Bývá zpravidla uvedená menším písmem u cenovky. Pokud tam není, každý se může u personálu zeptat. Pokud najdete u názvu slovo cereální, tak to pouze znamená, že potravina je vyrobena z obilí, ale ne, že by se automaticky jednalo o celozrnnou potravinu (v některých případech to ale může být).

Zrníčka a semínka v pečivu nebo na pečivu či chlebu a tmavá barva pečiva neznamená, že se jedná o celozrnné výrobky. Podívejte se tedy, jak to je.

Jak se dělí pečivo podle typu mouky?

  • Bílé pečivo - je vyrobeno z bílé mouky, ze které jsou odstraněny obaly zrna, proto je pečivo krásně bílé. Má vysoký glykemický index, je tedy po něm brzy hlad.
  • Tmavé pečivo - k bílé mouce se přidají i otruby a pečivo se následně dobarví.
  • Vícezrnné pečivo - pečivo obsahuje alespoň 5 % olejnin anebo luštěnin.
  • Celozrnné pečivo - pečivo obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů celozrnných mouk.
  • Grahamové pečivo - grahamy obsahují kromě celozrnné mouky také otruby.
  • Speciální pečivo - kromě pšeničné nebo žitné mouky obsahují i další složku v množství nejméně 10 %. Jedná se o bramborové, sojové nebo vločkové pečivo.
bílý, tmavý a celozrnný chleba

Proč kupovat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo má sice ve srovnání s klasickým pečivem přibližně stejný počet kalorií, ale na rozdíl od něj obsahuje vlákninu (zasytí vás na delší dobu), celá zrna (obsahují více vitamínů a minerálních látek) a je celkově zdravější. V případě celozrnného chleba je počet kalorií mnohem nižší, což si můžete přečíst na obalu. To ale neznamená, že se jím máte přejídat, protože je zdravé. Tvrdí se, že díky pravidelné konzumaci je menší šance k různým onemocněním včetně rakoviny tlustého střeva, onemocnění srdce nebo cukrovky.

vícezrnná kaiserka

Celozrnné kaiserky v obchodech téměř nenajdeme

Určitě znáte někoho, kdo si koupí tmavou kaiserku a říká, že má zdravé pečivo, protože kaiserka je přece celozrnná. To je ale omyl, tmavé kaiserky jsou pouze vícezrnné (až na malé výjimky). Na snídani, svačinu nebo večeři si tak v žádném případě nedáváte zdravé pečivo, ale jen obarvené. Jedná se jen o vícezrnné pečivo, které není o moc zdravější než klasické bílé pečivo. Obsahuje totiž semínka a hlavně je obarveno sladem nebo karamelem. Cereální kaiserky jsou nadýchané a lehké, zatímco celozrnné pečivo je hutné a těžké. Celozrnné kaiserky se téměř neprodávají.

Stejné to platí i u dalšího pečiva či chlebů, které jsou označeny jako cereální nebo vícezrnné. V žádném případě se nejedná o celozrnné pečivo.

Jaké celozrnné pečivo či chléb kupovat?

Celozrnné pečivo se dá koupit v některých obchodech nebo pekařství. Pečivo je charakteristické nejen svou hutností a váhou, ale také cenou. Celozrnné pečivo je vždy dražší. Pokud nakupujete v pekárně, vždy se zeptejte na celozrnné výrobky a nenechte si vnutit, že nějaké cereální obarvené pečivo je celozrnné.

Další možností je kupovat celozrnný chléb, který se prodává balený (vyrábí jej například Penam, Delba, Mestemacher,...). Poznáte ho podle toho, že se jedná o balenou kostku chleba, která je těžká (250 g, 500 g) a hutná, a chléb je nakrájen na několik krajíčků. Tento chléb vás díky obsahu vlákniny a celých zrn zasytí na dlouhou dobu. Existuje několik druhů podle obsahu mouky nebo semínek, proto se vám nikdy nepřejí.

celozrnný chleba od Penamu

Foto: penam.cz

Chybu neuděláte ani žitnými výrobky

Dále můžete koupit i žitný chléb (moskva, moskevský chléb), který je tmavý a velmi hutný. Prodává se jako balený nebo nebalený. Žito se také pyšní velkým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Dále má mnoho pozitivních účinků na zdraví, reguluje vyprazdňování a zasytí na delší dobu. Pokud kupujete klasický chléb, vždy vybírejte ten s vyšším obsahem žitné mouky.

Jak zjistit, co si doopravdy kupujete?

Pokud nechcete mít pochybnosti, máte pouze dvě možnosti:
číst složení na obale výrobků v případě baleného pečiva a chleba
zeptat se obsluhy, která vám ale může podat mylné informace u nebaleného pečiva, avšak můžete si vyžádat přesné složení výrobku, ale ne každý vám je ochotně donese, přestože je to povinnost.

Kupovali jste vždy kaiserky a podobné tmavé pečivo v domnění, že se jedná o celozrnné?




Diskuze k článku


Jako přímo celozrnný chleba mi moc nejede (prodává se v balíčku cca 6plátku), semínka mi nechcou projít krkem :D a tak si kupuji ne tmavé pečivo, ale tam kde je větší procento jiné než pšeničné mouky dělám správně a je toto pečivo lepší než čisté pšeničně? Děkuji
Brigiťák, 7. 7. 2013 9:21
U toho pečiva je důležité, kolik tam je té jiné mouky. Co třeba zkusit grahamy? Nebo chleba pořádně rozkousat?
Terka, 8. 7. 2013 23:57
kupuji v Hypernově pečené celozrnné bandury za 5,90Kč Vyžádala jsem si u obsluhy doklady, jedná se opravdu o celozrnné pešivo
Pavla, 5. 1. 2015 17:22
Po precteni tohoto clanku si uz davam pozor na to co kupuji,chtela jsem se zeptat zda nekdo nema zkusenosti s chlebek od dr.popova colorado a zda ho pri diete mohu,tento chleba ma velice dobre ohodnoceni ale nikde nepisou zda je vhodny pri redukci hmotnosti.Dekuji za info
jirina, 27. 2. 2015 7:33
Ten chléb od dr.Popova bych na dietu asi nebrala,obsahuje sice psyllium,ale převaha bílé pšeničné mouky vám na zdraví moc nepřidá,spíš bych volila chleby ze žitné mouky nebo jakékoliv celozrnné.
Evča, 18. 3. 2015 19:43
To je furt neco
kaiserka, 11. 5. 2015 20:36
Neskutečné hlouposti. Celozrnné, vícezrnné, tmavé, světlé... Všechno zde popsané je jen snahou jak více vydělat na snižování kvality pečiva a přitom cíleně ohlupovat zákazníka. V našich zemích se tradičně pekl tmavý chléb, tedy chléb kvašený, žitný. Kdyby byly v tomto chlebu otruby, tedy odpad zkrmovaný vepřovému dobytku, staří čeští mlynáři by se sami bývali oběsili a podpálili by své mlýny. Dnes se Vám, milé zákaznice a posluchačky dietních blbostí předkládá, že konzumujeme bílé pečivo. Není to pravda. To nám jen šetřící společnosti serou do domácnosti nechtěný polotmavý chléb, pečený na třetiny z žitné (tmavé), pšeničné (bílé) mouky a mletého tvrdého chleba (vydávaného za kvásek). Pšeničné mouky je přebytek, tak je třeba ji spotřebovat, ale do chleba opravdu nepatří. Nehloupněte, milé hospodyňky, a zkuste si doma upéct vlastní chleba z tmavé (žitné) mouky. Zjistíte, že to, co Vám producenti předkládají jako zdravé, je odpad a navíc hnusné... Mimochodem. V poslední době potravinářská loby produkuje lacinou mouku, Inu, proč ne? V Čechách je mouka základ stravy. Jenže tato mouka je tmavá, nečištěná, plná plev, tedy otrub. Ano, jsou jemně mleté, ale neobsahují lepek, takže z nich upečete či uvaříte víte co? Jen to, co nedrží a nelepí... To je to svinstvo, které by Vaše babička vyhodila z okna prasatům (viz. výše)
Ferda, 23. 2. 2016 22:55
To jsem zvědav ...
Ferda, 23. 2. 2016 22:57
Plácáš kraviny.
Vlasta, 19. 3. 2016 10:38
Kupují chleba zitny,v malé pekárně 15 kč bochanek.Jsem po něm vice najedeny než po normálním.mazu buď zralim avokadem,nebo lucinou a podobným sýrem.
Jan, 11. 5. 2016 18:21
Ahoj,před chvilkou jsem si dopekl chlebik z celozrnné mouky..Už asi 250tý..Jsem si naprosto jisty,že ta mouka je opravdu celozrnná,protože jsem si ji umlel doma na zakoupeném mlýnku na mouku.Přikoupil jsem si 30kg žita 30kg pšenice a jen melu a melu.Vím dokonale,co do chlebiku dávám..Žitnou a pšeničnou mouku,sůl,droždí,vodu a popř.kmín..Bavil jsem se s mlynářem,co mě prodává obili..Tak mě řekl,odemě ta mouka je absolutně čistáMyslel tím,že tam nedává žadné dobrotyale taky mě řekl,že mě nemůže zaručit to,co je už v té obilce.!! Pokud se stane,že náhodou chleba nenapeču a přinutím se koupit,tak se o něj dělím se slepičkama,které mě snesou domácí vajíčko.Bohužel,zatím se mě nepovedl udělat kvásek z žitné mouky.Přečetl jsem si spoustu navodů,spoustu rad,ale kvásek ne a ne..Ale věřím,že se mě jednou puvede.Navíc jsem si postavil na zahradě velkou pec a tam se mě to zaitím,taky nedaří upect..Vím,ž ne všechno přijdu ..Mějte se Martin
Martin, 20. 4. 2017 10:42