Recept na mexickou pochoutku - tacos
20. 4. 2015 Recepty ObědTacos je tradiční mexický pokrm, který překvapí výbornou chutí. Kukuřičná placka se naplní masovou směsí a k tomu se podává salsa a guacamole. Placky, které jsou většinou kukuřičné, mohou být připraveny i z kombinace pšeničné a kukuřičné mouky, jsou buď měkké, nebo tvrdé (smažené). Salsa je tradiční ostrá omáčka z rajčat a guacamole zase dip z avokáda.
Existuje mnoho receptů na tacos, u kterých se používá nejen hovězí, ale i vepřové či kuřecí maso, mořské plody nebo také bez masa se sýrem či zeleninou. Jako klasická varianta se bere tacos s hovězím masem.
Připravte si i vy doma mexické tacos s mletým masem, které vás naprosto uchvátí. V obchodech můžete sehnat různé polotovary na salsu, dochucení masa nebo samotné placky, ale mnohem chutnější variantou je připravit si všechno doma.
Recept na masovou náplň
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa
250 ml hovězího vývaru
1 cibule
1 červená + 1 zelená paprika
1 - 2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka mleté papriky
špetka drceného kmínu
špetka mořské soli
Postup:
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriky na kostky nebo proužky a česnek nasekáme.
2. Rozpálíme v pánvi nebo hrnci olej, na něm rychle osmažíme nachystanou zeleninu. K tomu přidáme špetku mleté papriky a kmínu.
3. Dále přidáme mleté maso, které zprudka osmažíme.
4. Přidáme vývar, promícháme a vaříme asi půl hodiny, dokud maso nebude měkké.
5. Podle chuti dochutíme.
Recept na guacamole
Ingredience:
2 avokáda
1 limetka
1 střední cibule
1 - 2 stroužky česneku
mořská sůl
Postup:
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužninu. To stejné uděláme i u druhého avokáda.
2. Vidličkou dužninu rozmělníme a pokapeme šťávou z limetky, aby si udrželo svou barvu.
3. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a přimícháme k dužnině.
4. Nakonec podle chuti osolíme.
Foto: Larry Miller, CC BY-SA 2.0
Recept na salsu
Ingredience:
4 rajčata
1/2 limetky
1 jarní cibulka
chilli paprička
stroužek česneku
čerstvý koriandr
Postup:
1. Rajčata, cibulku a papriku nakrájíme. Koriandr a česnek nasekáme.
2. Následně všechno i se šťávou z poloviny limetky rozmixujeme.
3. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Recept na kukuřičné tacos
Ingredience:
2 hrnky kukuřičné mouky
1 1/4 hrnku teplé vody
necelá kávová lžička soli
Postup:
1. V míse pořádně promícháme mouku se solí.
2. Postupně k mouce přidáváme teplou vodu a zároveň zaděláváme těsto.
3. Těsto je potřeba pořádně propracovat. Pracujeme rychle, aby těsto neoschlo.
4. Dále jej vyválíme a vykrajujeme placky o průměru 10 až 12 cm. Na to může pomoct talířek nebo vykrajovátko.
5. Placky z obou stran osmažíme nejlépe na nepřilnavé pánvi. Pokud nemáme nepřilnavou pánev, přidáme trošičku oleje, který rozpálíme. Každou stranu smažíme 1 - 2 minuty.
Tímto způsobem vytvoříme měkké placky (tortily), aby byly placky křupavé, je dále nutné je péct v troubě při střední teplotě, dokud nebudou tmavší (nesmí být ale příliš suché, aby se nelámaly).
Připravte si výbornou grilovanou kukuřici podle receptu.
Jak tacos podávat?
Tento tradiční mexický pokrm se podává celkem složitě, i když se liší podle oblasti. Na tortilu se nanese maso, na něj trošku salsy, guacamole a libovolné zeleniny. Placka se přehne a může se sníst. Na stole by měla být i miska se salsou a guacamole.
Diskuze k článku