Zdravý a dietní velikonoční beránek
25. 3. 2016 Recepty Chuť MoučníkyNedokážete si představit Velikonoce bez beránka, ale máte strach, že je hodně kalorický? Nemusíte se bát, pokud váš velikonoční beránek bude připraven chytře.
Dietnějšího beránka si můžete připravit tak, že nahradíte klasické suroviny za jejich zdravější verzi. Například můžete nahradit klasickou mouku za celozrnnou nebo špaldovou, cukru dáte méně nebo místo něj dáte med či třtinový cukr a jako tuk zvolíte máslo místo ztuženého tuku.
Jen taková malá úprava pomůže na to, ať je velikonoční beránek dietní a zdravý. Pořád ale platí fakt, že se jedná o sladký moučník, s jehož konzumací byste to neměli přehánět.
Níže se podívejte na tři recepty:
Kynutý beránek
Tvarohový beránek
Mrkvový beránek
Kynutý beránek téměř bez tuku
Suroviny:
125 g celozrnné mouky
125 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
30 g rozpuštěného másla
150 ml mléka
2 žloutky
citrónová kůra
20 g čerstvého droždí
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek z teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Na teplém místě ho necháme vzejít.
2. Mezitím smícháme mouky se solí, třtinovým a vanilkovým cukrem, kůrou z citrónu.
3. Poté přidáme kvásek, žloutky a máslo.
4. Těsto dobře zpracujeme a necháme ho v teple vykynout (asi 40 minut). Mísu nezapomeneme přikrýt utěrkou, ať těsto neoschne.
5. Formu vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto, přiložíme druhou část formy.
6. Zapneme troubu na 180 °C a během čekání beránek ještě kyne.
7. Pečeme asi 35 minut, jestli je hotový zkoušíme špejlí.
8. Studeného beránka polijeme čokoládovou polevou, pocukrujeme nebo necháme jen tak.
Tvarohový velikonoční beránek
Suroviny:
125 g celozrnné mouky
125 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
30 g mletých ořechů
250 g tvarohu (ve vaničce)
200 g rozpuštěného másla
150 g medu
špetka soli
1 žloutek + 2 bílky
hrst rozinek namočených v rumu
citrónová kůra
poleva: čokoláda a lžička másla (není nutné)
Postup:
1. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Zapneme také troubu na 180 stupňů.
2. Mouky prosejeme a smícháme s kypřicím práškem a mletými ořechy.
3. Dále přidáme tvaroh, máslo, med, špetka soli, žloutek, dva bílky, rozinky a nastrouhanou kůru z citrónu.
4. Těsto pořádně promícháme a nalijeme do formy.
5. Přiložíme horní část a vložíme do vyhřáté trouby, kde tento moučník pečeme asi 35 minut.
6. Následně vyzkoušíme špejlí, zda je beránek hotový. Pokud se na ni nebude lepit těsto, je hotový, pokud ano, necháme ho ještě chvíli péct.
7. Následně ho necháme vychladnout a tam, kde jsou oči, vmáčkneme rozinky, lentilky, mandle atd. a pocukrujeme ho. Můžeme ho také polít čokoládovou polevou a pak až umístit tam, kam patří oči, lentilky, rozinky aj. Podle potřeby ho ozdobíme.
Mrkvový beránek se špaldovou moukou
Suroviny:
300 g oloupané mrkve
citrón
125 g špaldové mouky
125 g celozrnné mouky
50 g ovesných vloček
kypřicí prášek
50 g třtinového cukru
špetka skořice
špetka soli
90 g rozpuštěného másla
50 g medu
2 vejce
50 g ořechů
50 g rozinek naložených v rumu
1 bílý jogurt (150 g)
čokoládová poleva
Postup:
1. Troubu přehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Mrkev nastrouháme na jemné straně struhadla a přidáme k ní trošku šťávy z citrónu.
3. Dále promícháme mouky s vločkami, kypřicím práškem, cukrem, skořicí a solí.
4. Ke směsi přidáme mrkev, máslo, med, vajíčka, nasekané ořechy, rozinky naložené v rumu a jogurt.
5. Těsto pořádně promícháme a následně ho nalijeme do formy.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je již hotový.
7. Jakmile velikonoční beránek vystydne, můžeme ho polít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat a ozdobit.
Každý recept je snadný a ověřený. Mějte ale na paměti, že jednotlivé formy se mohou lišit svou velikostí a doba pečení může být odlišná.