logo

Proč je vitamín E ve stravě tak důležitý?

Zdraví Potravina Vitamíny
semínka a ořechy

Vitamín E patří pro náš organismus mezi velice potřebné látky, proto bychom na něj neměli zapomínat. Tento vitamín je silný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály způsobující mnoho onemocnění. Víte, v čem je tento vitamín obsažen, jaké má účinky a kdy se ho naopak vyvarovat?

Tokoferol neboli vitamín E je vitamín, který je rozpustný v tucích. Náš organismus ho nedokáže vyrábět, proto je nutné ho dodávat z potravin. Navíc bez tuků by ho nemohl zpracovat. Nachází se v mnoha potravinách, proto je snadné sníst doporučenou denní dávku, která se liší podle věku. Výhodou tohoto vitamínu je ta, že se ve velkém množství vyskytuje v běžných potravinách. Není proto nutné spoléhat na tobolky z lékárny, protože stačí pestrá strava.

Jak prospívá našemu tělu?

Jak si můžete všimnout, vitamín E má v lidském těle nezastupitelnou funkci, protože má velmi mnoho účinků. Mezi ty nejvýznamnější se patří následují:

  • Jedná se o antioxidant, který chrání buněčné membrány před škodlivými volnými radikály a oxidačním stresem.
  • Působí jako prevence různých nemocí (např. kardiovaskulární nemoci, cukrovka, astma, epilepsie).
  • Má pozitivní vliv na pohlavní soustavu žen a též plodnost.
  • Je potřebný při trávení a metabolismu tuků.
  • Má dobrý vliv na nervovou soustavu a mozek.
  • Podporuje cirkulaci krve, zdraví cév a srdce.
  • Má dobrý vliv na stav kůže, na akné a vlasy.
  • Zpomaluje stárnutí.
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Reguluje hladinu cukru.
  • Pomáhá při hojení, které urychluje.
  • Pomáhá u menopauzy a premenstruačního syndromu.

Doporučená denní dávka tokoferolu

Doporučená denní dávka se v některých zdrojích mírně liší, vybrali jsme proto data sestavená americkou akademií věd. Také podle doporučení DACH (pro germánské země) je DDD u dospívajících a dospělých 12 - 15 mg na den. Pokud se budete pestře stravovat, doporučený denní příjem snadno splníte, neboť se tento vitamín dostatečně vyskytuje v normální stravě. V těhotenství není třeba dávku éčka zvyšovat, při kojení by však měla být trošku vyšší, což opět najdete v jídle.

Věková skupinaPříjem vápníku na den
0 - 6 měsíců4 mg
7 - 12 měsíců5 mg
1 - 3 roky6 mg
4 - 8 let7 mg
9 - 13 let11 mg
14 a více15 mg
Těhotné ženy15 mg
Kojící ženy19 mg

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E

Přírodní zdroje v potravě

Na tento vitamín jsou bohaté převážně následující potraviny: rostlinné oleje zastudena lisované, semena, luštěniny, ořechy, ovoce, zelenina nebo máslo.

Potravina [100 g]Tokoferol [mg]
Olej z pšeničných klíčků150
Mandlový olej95
Řepkový olej44
Slunečnicový olej41
Světlicový olej34
Mandle25
Ořechy15
Palmový olej15
Olivový olej14
Sója13
Maliny4,5
Papriky3
Máslo2,2
Avokádo2
Listová zelenina2
Špenát2
Chřest1,5
Kiwi1,5
Brokolice1,4
Sezamový olej1,4
Dýně1
Batáty0,9
Mango0,9
Vejce0,8
Játra0,7
Rajče0,5
Jehněčí maso0,5
Kuřecí maso0,4
Mléko0,4

Jak se projevuje nedostatek?

Nedostatek vitamínu E se projevu horším stavem kůže, sníženou funkcí pohlavních žláz, únavou, mravenčením končetin, sníženou imunitou, anémií nebo častější tvorbou modřin.

I předávkování se projeví

Pokud byste se tímto vitamínem předávkovali, můžete na sobě zpozorovat únavu, bolesti hlavy nebo se mohou objevit neurologické obtíže. Taktéž se může zhoršit vstřebávání vitamínu K, což se následně projeví dalšími příznaky.

Vitamín E by se neměl v tobolkách jíst dva týdny před a po operaci, neboť má vliv na srážení krve. Pokud berete léky proti srážení krve, měl by být jeho dodatečný příjem konzultován s lékařem.

Když v přírodní podobě nestačí

Jestliže vás trápí nedostatek tohoto vitamínu, je možné si jej zakoupit v lékárně. Prodávají se kapky, tablety nebo kapsle. Taktéž jsou i různé přípravky na pleť, které jej obsahují (mast, krém, vazelína, sprej atd.). Stačí se vždy poradit, zda potřebujete vitamin E v kapkách, tobolkách nebo zda jej získat ze stravy.


Diskuze k článku


Vitamin e kolik se toho muže skonzumovat abich se nepředavkovala.
Ivana, 5. 9. 2016 11:42
Nový komentář do diskuze: