Proč je vitamín E ve stravě tak důležitý?
6. 10. 2015 Zdraví Potravina VitamínyVitamín E patří pro náš organismus mezi velice potřebné látky, proto bychom na něj neměli zapomínat. Tento vitamín je silný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály způsobující mnoho onemocnění. Víte, v čem je tento vitamín obsažen, jaké má účinky a kdy se ho naopak vyvarovat?
Tokoferol neboli vitamín E je vitamín, který je rozpustný v tucích. Náš organismus ho nedokáže vyrábět, proto je nutné ho dodávat z potravin. Navíc bez tuků by ho nemohl zpracovat. Nachází se v mnoha potravinách, proto je snadné sníst doporučenou denní dávku, která se liší podle věku. Výhodou tohoto vitamínu je ta, že se ve velkém množství vyskytuje v běžných potravinách. Není proto nutné spoléhat na tobolky z lékárny, protože stačí pestrá strava.
Jak prospívá našemu tělu?
Jak si můžete všimnout, vitamín E má v lidském těle nezastupitelnou funkci, protože má velmi mnoho účinků. Mezi ty nejvýznamnější se patří následují:
- Jedná se o antioxidant, který chrání buněčné membrány před škodlivými volnými radikály a oxidačním stresem.
- Působí jako prevence různých nemocí (např. kardiovaskulární nemoci, cukrovka, astma, epilepsie).
- Má pozitivní vliv na pohlavní soustavu žen a též plodnost.
- Je potřebný při trávení a metabolismu tuků.
- Má dobrý vliv na nervovou soustavu a mozek.
- Podporuje cirkulaci krve, zdraví cév a srdce.
- Má dobrý vliv na stav kůže, na akné a vlasy.
- Zpomaluje stárnutí.
- Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
- Reguluje hladinu cukru.
- Pomáhá při hojení, které urychluje.
- Pomáhá u menopauzy a premenstruačního syndromu.
Doporučená denní dávka tokoferolu
Doporučená denní dávka se v některých zdrojích mírně liší, vybrali jsme proto data sestavená americkou akademií věd. Také podle doporučení DACH (pro germánské země) je DDD u dospívajících a dospělých 12 - 15 mg na den. Pokud se budete pestře stravovat, doporučený denní příjem snadno splníte, neboť se tento vitamín dostatečně vyskytuje v normální stravě. V těhotenství není třeba dávku éčka zvyšovat, při kojení by však měla být trošku vyšší, což opět najdete v jídle.
Věková skupina | Příjem vápníku na den |
0 - 6 měsíců | 4 mg |
7 - 12 měsíců | 5 mg |
1 - 3 roky | 6 mg |
4 - 8 let | 7 mg |
9 - 13 let | 11 mg |
14 a více | 15 mg |
Těhotné ženy | 15 mg |
Kojící ženy | 19 mg |
Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E
Přírodní zdroje v potravě
Na tento vitamín jsou bohaté převážně následující potraviny: rostlinné oleje zastudena lisované, semena, luštěniny, ořechy, ovoce, zelenina nebo máslo.
Potravina [100 g] | Tokoferol [mg] |
Olej z pšeničných klíčků | 150 |
Mandlový olej | 95 |
Řepkový olej | 44 |
Slunečnicový olej | 41 |
Světlicový olej | 34 |
Mandle | 25 |
Ořechy | 15 |
Palmový olej | 15 |
Olivový olej | 14 |
Sója | 13 |
Maliny | 4,5 |
Papriky | 3 |
Máslo | 2,2 |
Avokádo | 2 |
Listová zelenina | 2 |
Špenát | 2 |
Chřest | 1,5 |
Kiwi | 1,5 |
Brokolice | 1,4 |
Sezamový olej | 1,4 |
Dýně | 1 |
Batáty | 0,9 |
Mango | 0,9 |
Vejce | 0,8 |
Játra | 0,7 |
Rajče | 0,5 |
Jehněčí maso | 0,5 |
Kuřecí maso | 0,4 |
Mléko | 0,4 |
Jak se projevuje nedostatek?
Nedostatek vitamínu E se projevu horším stavem kůže, sníženou funkcí pohlavních žláz, únavou, mravenčením končetin, sníženou imunitou, anémií nebo častější tvorbou modřin.
I předávkování se projeví
Pokud byste se tímto vitamínem předávkovali, můžete na sobě zpozorovat únavu, bolesti hlavy nebo se mohou objevit neurologické obtíže. Taktéž se může zhoršit vstřebávání vitamínu K, což se následně projeví dalšími příznaky.
Vitamín E by se neměl v tobolkách jíst dva týdny před a po operaci, neboť má vliv na srážení krve. Pokud berete léky proti srážení krve, měl by být jeho dodatečný příjem konzultován s lékařem.
Když v přírodní podobě nestačí
Jestliže vás trápí nedostatek tohoto vitamínu, je možné si jej zakoupit v lékárně. Prodávají se kapky, tablety nebo kapsle. Taktéž jsou i různé přípravky na pleť, které jej obsahují (mast, krém, vazelína, sprej atd.). Stačí se vždy poradit, zda potřebujete vitamin E v kapkách, tobolkách nebo zda jej získat ze stravy.
Diskuze k článku