Víte, že kvalitní čokoláda dokáže divy?
21. 2. 2016 Chuť TipyKvalitní čokoláda dokáže divy! Víte, že má plno účinků na zdraví a že si ji klidně můžete dopřát i při hubnutí? Kdo by to jen řekl do malé tmavé tabulky, že je tak cenná a dokonce povolená i při dietě. Nevěříte? Přesvědčte se.
Již dlouhá léta se ví, že čokoláda je prospěšná na zdraví a má léčivé účinky, o nichž se mohli přesvědčit i Aztékové a Mayové. Využívali ji právě k léčbě a prevenci mnohých nemocí. I teď je předmětem mnoha studií a pozorování a dá se říct, že jsou úspěšná.
Čokoláda musí být kvalitní
Pokud jásáte, že si můžete každý den dopřát oblíbenou bílou nebo mléčnou čokoládu, jásáte zbytečně. Účinky na zdraví má pouze čokoláda, která obsahuje více než 50 % kakaové sušiny. Ještě lépe uděláte, když zvolíte čokoládu, jež má více než 70 % kakaové sušiny.
V obchodech najdete v regálech různé čokolády či čokoládové pochoutky, ale ne všechny se řadí mezi kvalitní čokolády. Čokoládové pochoutky obsahují méně kakaové sušiny a hlavně rostlinné tuky, proto nejsou považovány za čokoládu. Čokoláda musí obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny. Nevhodné jsou též plněné čokolády, které jsou díky náplni velice sladké a jejich složení také není žádná sláva.
Zárukou nejsou ani zdravé čokolády ze zdravých výživ, protože tam pořídíte mnoho zajímavých mléčných čokolád, které jsou akorát na mlsání. Ale každá zdravá výživa také nabízí velké množství hořkých čokolád, které jsou již zdravější. Vyzkoušejte 90% čokoládu, která je i přesto velmi lahodná.
Účinky na zdraví
Čokoláda má mnoho účinků na zdraví, musí se ale jednat vždy o hořkou čokoládu, jejíž obsah kakaové sušiny je co nejvyšší. Čokoláda obsahuje vitamíny, minerální látky, vlákninu, antioxidanty, flavonoidy, kofein atd. Podívejte si na její účinky.
Zlepšuje náladu
Konzumace čokolády zvyšuje produkci hormonu štěstí (serotonin), díky němuž se cítíme šťastnější a tím máme i lepší náladu. Také pomáhá na stres.
Snižuje špatný cholesterol
Konzumace vysokoprocentní čokolády má pozitivní vliv na snížení špatného cholesterolu, ten dobrý naopak zvyšuje.
Snižuje krevní tlak
Pokud vás trápí vysoký tlak, může vám pomoct jej snížit právě velmi hořká čokoláda. Dejte si jí každý den kousek a pozorujte, jestli vám pomáhá.
Je prevencí kardiovaskulárních nemocí
Taktéž bylo zjištěno, že při pravidelné konzumaci vysokoprocentní čokolády, může ochránit před mrtvicí či infarktem.
Funguje jako ochrana proti zubnímu kazu
Hořká čokoláda obsahuje látky, které dokáží zatočit s bakteriemi způsobující zubní kaz. To neplatí pro mléčné čokolády a bílé čokolády, ty naopak škodí.
Zlepšuje soustředěnost
Před testem nebo zkouškou si dejte hořkou čokoládu. Zlepší totiž soustředěnost a myšlení, které právě v tomto případě potřebujete.
Pomáhá i při hubnutí
Velice hořká čokoláda (s obsahem kakaa nad 70 %) pomáhá bojovat proti chuti na sladké a někdy i na jídlo obecně (např. v případě 99% čokolády). V tomto případě si stačí dát kostičku před jídlem nebo několikrát za den, sníte pak mnohem méně jídla a nebudete mít chutě na sladké.
Dodává energii při běhání
Díky epikatechinům se svaly a srdce lépe okysličují, čehož se dá využít při běhání nebo aerobním cvičení. Funguje tak pouze hořká čokoláda.
Udržuje mladší pokožku
Čokoláda je bohatá na polyfenoly, které pomáhají chránit pokožku před UV zářením. Taktéž mají vliv na lepší prokrvenost pokožky a oddalují vznik vrásek.
Pozor na tloustnutí
Nezapomínejte, že čokoláda je velice kalorická, proto můžete po ní přibírat. 100 g hořké čokolády má v průměru 2 070 kJ, mléčné 2 150 kJ a bílé 2 250 kJ. Důležité je vzít si vždy jen kousek a sáhnout po kvalitní hořké. Přejídání se čokoládou akorát skončí vyšším číslem na váze, což byste určitě neradi.
Máte rádi čokoládu?
Diskuze k článku