Co můžete dělat pro lepší zažívání?

22. listopad 2015 | Zdraví | Zajímavosti | komentáře: 0
jí jídlo


Až 80 % lidí trpí různými zažívací problémy, které vznikají v důsledku nesprávného stravování. Tento problém se týká častěji žen. Nemusí to být pouze nadýmání, plynatost, zácpa, ale také průjem nebo operační zákrok. Co proti tomu můžete udělat, ať nemusíte brát léky?

Trávicí soustava je velmi důležitá a neovlivňuje člověka pouze fyzicky, ale i psychicky. Může způsobovat řadu problémů, jimž by se dalo jednoduše vyhnout. Jídlo se může pro dotyčného stát téměř postrachem, může mít strach chodit do společnosti, může být častěji ve stresu a to se projevuje i na zhoršeném zdraví.

Někdy se střevům říká druhý mozek, neboť se v trávicím ústrojí nachází mnoho neuronů komunikující s mozkem. A známý hormon serotonin (hormon dobré nálady) se vytváří kromě dalších oblastí i ve střevech, což se pak projeví lepší nebo naopak horší náladou.

Jaké problémy se mohou objevit?

Nadýmání

Nadýmání trápí až každého třetího člověka, vzniká jako následek stravování. Ovlivňuje ho strava a to nejen nadýmavá strava (brokolice, luštěniny, cibule atd.), ale také nevhodné kombinace jídel.

Zácpa

Zácpou trpí až čtvrtina lidí, přičemž častěji se vyskytuje u žen. Opět za ni může špatná skladba jídelníčku. Často ve stravě chybí vláknina, jež se nachází v zelenině a celozrnných potravinách. Někdy mají na ni vliv i potraviny, na než je člověk intolerantní nebo alergický.


Plynatost

Dalším častým následkem nevhodného stravování je i plynatost, jež naopak trápí více muže. Může za ni moct nejen nadýmavá zelenina, ale i cukr nebo perlivé nápoje. U každého ale může být příčina jiná.

Průjem

Tady se nejedná většinou o trvalý problém, ale jen občasný, který následuje po konzumaci nevhodných potravin. Mnohdy se objevuje u alergie nebo intolerance některých potravin, někdy za něj může i stres. Je tedy nutné navštívit lékaře, aby odhalil příčinu.

Jak se vyhnout problémům?

Abyste neměli potíže se zažíváním, je nutné se rozumně stravovat. Díky tomu nebude zatěžována trávicí soustava a problémy s trávením budou menší. Zjistěte, co byste měli dělat.

Jezte pravidelně

Pravidelná strava je pro organismus velmi důležitá, naopak vyhněte se dlouhému hladovění nebo neustálému jedení. Hladovka na celý den jednou za čas neuškodí, ale hladovění půl dne a pak vyjedení celé ledničky škodí nejen na štíhlou linii, ale i na trávení.

Jezte pomalu

Snažte si najít vždy čas na to, ať se můžete v klidu najíst. Jezte pomalu, každé sousto pořádně prožvýkejte, ať je z něj jemná kaše.

potraviny na špagety

Nekombinujte potraviny

Nekombinujte různé odlišné potraviny a jídla dohromady (například zákusek, sušenka, vepřo-knedlo-zelo atd.). Zatěžuje to žaludek, ve výsledku pak z jídla ani nic nemáte, protože se po chvíli bude jednat pouze o nějakou hmotu bez chuti.

Jezte dostatek vlákniny

V běžné stravě se vyskytuje celkem málo vlákniny. Vláknina se nachází v celozrnných potravinách, zelenině, ovoci, klíčcích, obilninách atd. Vláknina urychluje peristaltiku a taktéž má příznivý vliv na trávení, zvyšte proto její množství ve své stravě.

krt

Vyhýbejte se smaženým pokrmům

Smažené pokrmy nejsou nikterak zdravé, proto se čiňte jejich množství omezit. Často se smaží na přepáleném oleji, jsou nasáklé tuky a žaludek rozhodně takovou stravou nebude potěšen. Nejsou vhodné ani pokrmy z fast-foodů.

Nejezte před spaním

Pokud jíte těsně před spaním, ztěžujete trávicímu traktu potravu dobře zpracovat. Poslední jídlo před spaním by mělo být tak dvě až tři hodiny, vyhýbejte se také těžkým jídlům, která tělo déle zpracovává.

Dostatečně pijte

Dostatek tekutin je pro organismus velmi důležité právě i pro trávení. Nejvhodnější je čistá voda nebo neslazené čaje. Nejhorší jsou sladké limonády, někdy mohou škodit i perlivé nápoje.

jablka

Jezte ovoce a zeleninu každý den

Ovoce a zelenina je velmi důležitá, neboť obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo prospěšné. Zkuste co nejvíce konzumovat lokální a čerstvé zeleniny a ovoce. Vyhněte se konzervované úpravě, kompotům, marmeládám atd., neobsahují již tolik zdraví prospěšných látek.

Preferujte kysané mléčné výrobky

Zakysané mléčné výrobky obsahují blahodárná probiotika a taktéž jsou lépe tráveny než výrobky, které nejsou zakysané. Mezi kysané výrobky patří - kefír, kyška, acidofilní mléko, zákys, jogurty atd.

Omezte konzumaci cukru

Jednoduchý cukr nemá moc dobrý vliv na zažívání, může způsobovat výše vyjmenované problémy. Snažte se omezit konzumaci různých sladkostí, sladkých moučníků, zákusků atd., prospěje to nejen trávicí soustavě, ale i tukovým zásobám.

Nepijte alkohol

Alkohol má na zdraví neblahý vliv, proto ho omezte. I když červené víno nebo pivo jednou za čas neuškodí.

Mohou pomoct i probiotika

Probiotika se sice nachází i v kysaných mléčných výrobcích, ale můžete si je ve větší koncentraci koupit v lékárně jako tablety nebo roztok. Po antibiotikách je vhodné je doplnit, protože přispívají k normální činnosti trávicí soustavy, která je antibiotiky oslabena.

Jakmile se budete stravovat s rozumem, uvidíte, že se vám problémy s trávením buď vyhnout, nebo se zmírní. Změnu však neuvidíte za týden, někdy si na ni počkáte i několik měsíců, záleží na tom, jak je u vás špatné zažívání.


 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.