Jste to, co jíte 12.4.2012
12. 4. 2012 Jste to, co jíteV tomto díle pořadu Jste to, co jíte, který se vysílal 12.4.2012 na TV Prima family, jsme viděli Marka Procházka. Marek chce zhubnout a přestat se svým starým životním stylem. Už se nechce stravovat ve fast foodech a přibírat.
Marek má 22 let, váží 145 kg a měří 183 cm. Je student a stravuje se ve fast foodech, připravuje si hotovky, chodí do restaurací a na večírky. Miluje tučnou českou kuchyni a alkohol.
K tomu má určité zdravotní problémy, proto mu lékař doporučil podvázání žaludku. Dále se zadýchává, má vysoký krevní tlak a křečové žíly. Marek raději chce zdravě zhubnout.
Podaří se mu to? Poslechne rady Cajthamlové a Havlíčka? Uvidíme již ve čtvrtek.
Marek se vůbec nehýbe a má k sportu celkem negativní vztah. Je líný a neví, jak má hubnout.
Co musí z lednice a ze špízu pryč?
hotovky, paštiky, džem, nekvalitní kečupy, ztužený tuk, zapečené müsli, polévky a omáčky ze sáčku, sladkosti, pivo, víno, pečivo, salámy, uzeniny, hranolky, saláty s majonézou, jídla z fast foodu,…
Co by měl obsahovat zdravý jídelníček?
Celozrnné pečivo a chléb, celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny, libové maso, ryby, libovou šunku, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, vejce, vločky, kuskus, luštěniny, olivový olej, vodu,…
Jak Marek postupuje?
Marek nejprve přemýšlí, co je lepší, jestli je to bandáž žaludku nebo zdravé stravování. Paní doktorka mu v ordinaci vysvětluje, jak vlastně bandáž probíhá a jaká se má dodržovat dieta.
Marek se nakonec rozhodl, že se bude zdravě stravovat.
Martin mu doporučuje pravidelné cvičení (posilování i aerobní činnost) a domů si odváží veslovací trenažér.
Marek se pravidelně stravuje a konečně se naučil vařit.
Recept steak s avokádovým dipem a čočkou
Ingredience: černá čočka, cibule, olej, rajčata, zázvor, avokádo, olivový olej, citronová šťáva, chilli paprička, sůl, roštěná nebo svíčková, pepř
Černou čočku uvaříme a scedíme, osmažíme ji na oleji s cibulí, přidáme nakrájená rajčata a trošku nakrájeného zázvoru.
Avokádový dip: avokádo rozmixujeme, přidáme lžičku olivového oleje a citronové šťávy. Nakonec přidáme nasekanou chilli papričku a špetkou soli.
Maso nakrájíme (steak 4 cm), opepříme a pečeme chvíli z obou stran. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s dipem a čočkou.
Výsledky
Za tři měsíce zhubl 25 kg (z toho 23 kg tuku), 19 cm přes břicho a 4 cm přes boky.