Jste to, co jíte recepty

29. duben 2011 | Jste to, co jíte | komentáře: 15
pic


Líbí se vám recepty, které se vaří v pořadu Jste to, co jíte? Tady naleznete několik receptů, které tam účastníci vařili.

Podívejte se na více informací o pořadu Jste to, co jíte.

Muffiny podle Roberta

Ingredience: 60 g + 60 g vloček, 1/2 prášku do pečiva, 60 g třtinového cukru, 60 g másla, 1 jablko, 150 g bílého jogurtu, kůra z citronu, 1 bílek
Postup: 60 g vloček pomeleme, přidáme vločky, prášek do pečiva, dále přidáme máslo utřené s cukrem, nastrouhané jablko, bílý jogurt a trošku nastrouhané kůry z citronu. Pořádně promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme 20 minut ve vymazané formě na muffiny na 180°C.

Muffiny podle Kateřiny

Ingredience: 60 g vloček, 60 g mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 žloutky, 60 g vlašských ořechů, 2 menší jablka, 60 g cukru, 1 KL kakaa, sníh ze 4 bílků
Postup: Smícháme vločky s moukou, práškem do pečiva, žloutky, nasekanými ořechy, nastrouhanými jablky, cukrem a kakaem. Po promíchání vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve formě na muffiny 25 minut při stejné teplotě.

Zdravý smažený sýr

Ingredience: sýr (20%), mléko, celozrnné pečivo, vejce, koření, brambory, zelenina, tatarka
Postup: Brambory připravíme v páře.
Sýr namočíme na minutu do mléka. Dále sýr ponoříme do rozšlehaného vajíčka a obalíme ve strouhance z celozrnného pečiva.
Sýr pečeme v multifunkční troubě. Podáváme s brambory, zeleninou a troškou tatarky.


Mořské plody se Štíhlými nudlemi

Ingredience: Štíhlé nudle, papriky, žampiony, cuketa, krevety, mušle, kalamáry, rajčata, pepř, sůl, česnek, olivový olej
Postup: Nakrájíme zeleninu, kterou osmažíme na kapce olivového oleje. Necháme ji vychladnout, zakápneme olejem a přidáme nakrájený česnek. Dáme na chvíli do lednice.
Na rozpáleném oleji osmažíme mořské plody s nakrájeným česnekem, bílé víno, nakrájená rajčata a uvařené těstoviny. Promícháme a chvíli prohřejeme.
Mořské plody podáváme s těstovinami a zeleninou.

Štíhlé nudle (těstoviny od firmy Svoboda - výroba domácích knedlíků s.r.o.) koupíte ve zdravé výživě nebo v supermarketech (např. Billa).

Jelení ragú

Ingredience: jelení plec, mrkev, cibule, řapíkatý celer, červené víno, drcená rajčata, bobkový list, tymián, olivový olej, máslo, pepř, sůl
Postup: Maso pořádně odblaníme, které osolíme a opepříme, zeleninu nakrájíme.
Osmažíme nakrájenou zeleninu i s bylinkami. Maso osmažíme na oleji v druhém hrnci, přilijeme červené víno a necháme trošku odpařit. Přidáme drcená rajčata a zeleninu s bylinkami. Dusíme asi 90 minut.
Jako přílohu zvolíme celozrnný chléb, který připravíme jako topinky. Jelení ragú podáváme s topinkami.

Tatarák z tuňáka

Ingredience: plátek čerstvého tuňáka, šalotka, sůl, pepř, olivový olej, limetka, okurková šťáva (s cukrem, solí, octem a želatinou), knäckerbrot
Postup: Tuňáka nakrájíme na kostky, přidáme nakrájenou šalotku, sůl, pepř a olivový olej. Promícháme.
Tatarák z tuňáka ozdobíme kostkami z okurkové šťávy, podáváme s čerstvou zeleninou a knäckerbrotem.

Svatý Petr s brambory a zeleninou

Ingredience: pilobřich ostnitý (Svatý Petr), přepuštěné máslo, bylinky, kapary, šalotka, bílé víno, rajčata, brambory, mrkev, chřest
Postup: Rybu vykostíme a nakrájíme na plátky a osmažíme ji na přepuštěném másle s bylinkami (šalvěj, rozmarýn,...). Osmažíme a plátky vyndáme.
Do stejné pánve přidáme kapary, šalotku, rybí vývar, bíle víno a rajčata a připravíme omáčku. Dále přidáme osmažené plátky ryby. Pečeme chvíli v troubě. Podáváme s brambory, chřestem a mrkví prohřátou na přepuštěném másle.

Telecí steak s lanýži, pyré z černého kořene a bramborovými noky

Ingredience: černý kořen, máslo, sůl, mangold, olivový olej, česnek, brzlík, telecí panenka, brambory, vejce, rezistentní škrob, lanýže
Postup: Oloupaný a nakrájený černý kořen vaříme necelých deset minut, pak jej scedíme, přidáme máslo, sůl a rozmixujeme ho. Následně ho přepasírujeme přes sítko.
Mangold nakrájíme a spaříme. Poté jej propláchneme studenou vodou.
V olivovém oleji necháme louhovat nakrájený česnek, pak přidáme mangold a chvíli smažíme.
Bramborové knedlíky připravíme tak, že neoloupané brambory uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Dále je smícháme s vejcem a rezistentním škrobem. Dáme je do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Můžeme je lehce osmažit.
Brzlík a telecí panenku nakrájíme a osmažíme.
Telecí panenku podáváme s brzlíkem, pyré a bramborovými noky. Vše ozdobíme nakrájenými lanýži.

Kachní prsa s dýňovým pyré a dýňovou polévkou

Ingredience: bezlepkové těstoviny, dýně, růžičková kapusta, kachní prsa, 1 brambora, máslo, česnek, cibule, tymián, olivový olej, parmazán, červená řepa, kuřecí vývar
Postup: Těstoviny uvaříme.
Dýni upečeme, oloupeme a nakrájíme. Na másle osmažíme nakrájený česnek a cibuli.
Následně dýni dáme do hrnce k máslu, přidáme nakrájenou syrovou bramboru (syrovou) a zalijeme kuřecím vývarem. Až bude vše měkké, tak rozmixujeme na jemné pyré.
Kapustu rozebereme na lístečky a spaříme je ve vodě. Poté lístečky lehce osmažíme na olivovém oleji s česnekem a parmazánem.
Prsa odblaníme a nakrájíme. Kachní prsa osmažíme na pánvi bez tuku a přidáme tymián.
Kachní prsa podáváme s dýňovým pyré, růžičkovou kapustou a těstovinami.
Dýňová polévka - zbytek pyré zalijeme kuřecím vývarem a necháme projít varem, přidáme sůl, pepř, dýňová semínka a olivový olej (smetanu) na zjemnění. Polévku ozdobíme pečenou červenou řepou.

Vepřové řízky pečené v troubě a šťouchané brambory

Ingredience: lipové vepřové maso, sůl, pepř, vejce, strouhanka z celozrnného pečiva, brambory, olivový olej, jarní cibulka
Postup: vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, opepříme, osolíme, obalíme ve vajíčku a ve strouhance z celozrnného pečiva. Pečeme v troubě (funkce crisp).
Brambory upečeme v páře, rozšťoucháme, přidáme sůl, olivový olej a jarní cibulku.

Steak s avokádovým dipem a čočkou

Ingredience: černá čočka, cibule, olej, rajčata, zázvor, avokádo, olivový olej, citronová šťáva, chilli paprička, sůl, roštěná nebo svíčková, pepř
Postup: Černou čočku uvaříme a scedíme, osmažíme ji na oleji s cibulí, přidáme nakrájená rajčata a trošku nakrájeného zázvoru. Avokádový dip: avokádo rozmixujeme, přidáme lžičku olivového oleje a citronové šťávy. Nakonec přidáme nasekanou chilli papričku a špetkou soli.
Maso nakrájíme (steak 4 cm), opepříme a pečeme chvíli z obou stran. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s dipem a čočkou.

Ratatouille s kuřecím a těstovinami

Ingredience: cibule, lilek, cuketa, paprika, kuřecí prsa, celozrnné těstoviny, pepř, sůl, tymián, olivový olej.
Postup: Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme tymián, špetku soli a osmažíme na lžíci oleje.
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Ugrilujeme.
Kuřecí podáváme se zeleninou a těstovinami.

Dietní koprová omáčka s vejcem a šťouchanými brambory

Ingredience: čerstvý kopr, sůl, ocet, cukr, máslo, mouka, mléko, brambory, cibule, vejce
Postup: Kopr nakrájíme a uvaříme se solí, octem a cukrem. Připravíme si bešamel: máslo rozpustíme, přidáme mouku a mléko. Dále k tomu přidáme kopr i s troškou vývaru. Povaříme.
Omáčku našleháme, můžeme použít sifón nebo šlehač.
Osmažíme cibuli, kterou přidáme k uvařeným bramborám a rozšťoucháme brambory s máslem.
Uvaříme vejce natvrdo.
Koprovku podáváme s brambory a vejci.

Zdravý bramborový salát s ančovičkami

Ingredience: brambory, vinný ocet, petrželka, kapary, černé olivy, česnek, ančovičky, olivový olej
Postup: Brambory uvaříme v páře a oloupeme, česnek a olivy nakrájíme. Poté smícháme nakrájené brambory s česnekem a olivami, přidáme kapary, ančovičky bez oleje, vinný ocet dle chuti a olivový olej. Nakonec salát ozdobíme petrželkou.

Zdravá svíčková s celozrnným knedlíkem

Ingredience: hovězí svíčková, mrkev, celer, petržel, cibuli, slanina, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, bílé víno, olej, hnědý cukr, bílý jogurt (ne nízkotučný).
Postup: Maso prošpikujeme slaninou a osmažíme. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky. Osmažíme ji pánvi i s kořením. K tomu přilijeme víno a chvíli vaříme.
Poté přidáme zeleninu k masu, výpeček a trošku vody. Po zchladnutí vložíme na noc do lednice.
Na druhý den pečeme v troubě 2 hodiny při teplotě 80°C. Vyndáme maso a rozmixujeme zeleninu. Přidáme bílý jogurt a lžičku cukru do omáčky.
Celozrnné knedlíky
Ingredience: 6 celozrnných rohlíků, 2 vejce, petrželku, muškátový ořech, 50 ml plnotučného mléka, 12 g rezistentního škrobu, sůl
Postup: Nakrájíme rohlíky, které zalijeme mlékem. Dále přidáme škrob, žloutky, nakrájenou petrželku, sůl, nastrouhaný oříšek a sníh z bílků. Vše smícháme a vytvoříme koule.
Knedlíky vaříme v páře okolo deseti minut.
Svíčkovou podáváme s omáčkou a knedlíky.

Zavařený guláš

Ingredience: 4 cibule, olej, 1 kg hovězího masa, mletá červená paprika, čerstvá paprika, rajčata, česnek, sůl, pepř, mletá chilli paprika.
Postup: Nakrájíme cibuli, kterou osmažíme oleji, přidáme nakrájené hovězí a osmahneme. Přidáme špetku papriky, nakrájenou papriku, rajčata a česnek. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Poté přidáme pepř, sůl a mletou chilli papriku. Chvíli ještě povaříme.
Nalijeme do suchých a čistých zavařovacích sklenic, poté je uzavřeme. Vložíme do pekáčku s vodou a 60 minut sterilujeme při 120°C v troubě. Po zchladnutí vložíme do lednice. Jíme s čerstvou přílohou.

Dietní francouzské brambory

Ingredience: lilek, cuketu, rajčata, bazalka, brambory, kuřecí maso, máslo, česnek, parmazán, sůl, pepř
Postup: Nakrájíme lilek a cuketu na silnější plátky. Osolíme je a za půl hodiny otřeme vypocenou vodu. Na pánvi je opražíme (bez tuku).
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Přidáme k nim nakrájenou čerstvou bazalku.
Brambory upečeme ve slupce (bez tuku). Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Kuřecí maso nakrájíme, okořeníme a grilujeme.
Formu vymažeme máslem, posypeme nakrájeným česnekem, vložíme plátky brambory, cukety, lilku, kuřecího a rajčat, a ukončíme to plátky brambor. Posypeme parmazánem, přidáme kuřecí kousky, rajčata a opět posypeme sýrem. Zapékáme 15 minut ve vyhřáté troubě na 180°C.

Rajčatová salsa

Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme cibuli a nakrájená spařená rajčata s bazalkou. Chvíli smažíme za stálého míchání.
Podáváme zapečené brambory se salsou a zakápneme olivovým olejem.

Domácí šunka

Ingredience: 1 kg libového masa (vepřová kýta nebo kuřecí nebo krůtí prsa), 20 g soli, pepř, koření dle chuti, kávová lžička medu, 100 ml vody.
Postup: Nakrájíme na kostky maso. Přidáme sůl, pepř, med a vodu. Vše rukou pořádně promícháme a necháme maso odležet v lednici dva dny. Občas promícháme.
Poté maso dáme do šunkovaru nebo střívka na tlačenku a pořádně ho stlačíme (musíme i průběžně). Vkládáme do ohřáté vody asi na 80°C, tuto teplotu se snažíme udržovat. Vaříme asi hodinu.
Po vychladnutí můžeme šunku konzumovat. Můžeme použít i maso kuřecí nebo krůtí.

Tatarák z kapra

Ingredience: kapr, limetka, jarní cibulka, kopr, ředkvička, salátová okurka, sůl, pepř a olivový olej.
Postup: Maso z kapra nadrobno nakrájíme. Musí být bez kostí. Nakrájíme cibulku, ředkvičku, kopr a okurku. Smícháme s masem a přidáme lžíci olivového oleje a šťávu z limetky. Trošku osolíme a opepříme.
Dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
K tataráku podáváme topinky osmažené bez oleje.

Žemlovka

Ingredience: 3 celozrnné rohlíky, 2 malá jablka, skořice, 20 g rozinek, 100 g tvarohu, 5 g sušené stévie (přírodní sladidlo), 200 ml polotučného mléka, 1 bílek.
Postup: Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka, která namočíme do mléka smíchaného se stévií. Tvaroh smícháme se špetkou stévie a rozinkami. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme a smícháme se skořicí.
Do mísy (můžeme ji vymazat nebo nemusíme dle typu) naskládáme vrstvu rohlíků, tvarohu, jablek a vrstvu rohlíků. Potřeme vyšlehaným sněhem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi půl hodiny.

Hovězí nudličky se zeleninou a bramborem

Ingredience: hovězí maso zadní, mrkev, cibuli, portské víno, javorový sirup, jarní cibulka, brambory, bílek, sójovou omáčku, rajčata, ledový salát, olivový olej, koření.
Postup: Cibuli a mrkev nakrájíme na kousky a osmažíme na lžíci olivového oleje. Po pěti minutách přilijeme dvě lžíce portského a půl lžičky javorového sirupu. Dusíme.
Maso nakrájíme na nudličky a marinujeme ve lžíci sojové omáčky a ve lžíci portského. Po chvíli jej orestujeme a přidáme bílek.
Brambory uvaříme v páře ve slupce.
Vařenou zeleninu podáváme s nudličkami, brambory a nakrájeným salátem a rajčaty.

Kuskus se zeleninou a pražmou královskou

Ingredience: (4 porce) 300 g kuskusu, sůl, pepř, lžíce olivového oleje, 3 papriky, 3 rajčata, olivy, 4 filety z pražmy královské, mořská sůl
Připravíme si kuskus dle návodu na obalu. Dále nakrájíme papriky, rajčata a olivy. Zeleninu promícháme s kuskusem. Filety z pražmy jen osolíme mořskou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C několik minut. Kuskus pak podáváme s pražmou.

Polníčkový salát s uzeným pstruhem

Ingredience: 400 g uvařených brambor, 3 cibule, 8 rajčat, 4 ks uzeného pstruha, 200 g polníčku, 2 lžíce vinného octu, 2 lžíce slunečnicového oleje, pepř a sůl.
Postup: Brambory, rajčata i cibuli nakrájíme, salát natrháme nebo nakrájíme, obereme maso z uzeného pstruha a vše smícháme. Přidáme ocet, olej, sůl a pepř a promícháme. Můžeme podávat.

Karbanátky s bramborovým salátem

Ingredience: brambory, mrkev, sterilovaný okurek, stroužek česneku, jogurt, libové mleté maso, cibule, stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, provensálské koření, celer, jablka, jogurt, citron, ořechy.
Postup: vařené oloupané brambory a syrovou nebo vařenou mrkev nastrouháme, přidáme nakrájený okurek a prolisovaný stroužek česneku. Smícháme s jogurtem, lžičkou olivového oleje, dochutíme solí a pepřem.
smícháme libové mleté hovězí a vepřové maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, pepř, sůl a provensálské koření. Zpracujeme v těsto a uděláme karbanátky. Smažíme na pánvi bez oleje.
Dále připravíme celerovo-jablečný salát s jogurtem:
nastrouháme jablka a celer v poměru 3:1, přidáme šťávu z citrónu, nasekané ořechy, špetka pepře a vše promícháme s jogurtem. Salát se necháme vychladit.

krt

Vepřo knedlo zelo

Ingredience: (4 porce) 500 g libového vepřového masa, sůl, pepř, hořčice, cibule, 400 g brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g rezistentního škrobu, 1 vejce, kysané zelí, cibule, kmín, voda, vinný ocet, sůl
Postup: Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme ho. Na pánví ho prudce nasucho orestujeme. Poté jej potřeme hořčicí a dáme péct do trouby. Dle potřeby přidáme vodu a nakrájenou cibuli.
Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s moukou, se solí a vejcem. Vytvarujeme knedlíky, které dáme vařit do vroucí osolené vody, doku nevyplavou nahoru.
Slijeme vodu ze zelí, okmínujeme, osolíme a chvíli vaříme tak, aby bylo křupavé a nerozvařené. Vodu dáme opatrně, ať jí tam není příliš mnoho. Poté přidáme do zelí lžíci vinného octu.
Můžeme podávat.

Treska na česneku

Ingredience: (2 porce) 2 porce tresky, 3 stroužky česneku, 4 plátky libové slaniny, 280 g brambor, 10 rajčat, čerstvá bazalka, kmín, sůl, citrón, olivový olej
Postup: Tresku potřeme prolisovaným česnekem a posypeme mletým kmínem. Na tresku položíme plátek slaniny, necháme chvíli v lednici odpočinout. Poté pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.
Rajčata nakrájíme a smícháme s pokrájenou bazalkou, citronovou šťávou a lžičkou olivového oleje.

Pórková polévka s uzeným pstruhem

Ingredience: (4 porce) 2 pórky, 1 000 ml vody, 100 ml smetany (12 %), 100 g uzeného pstruha, 1 citrón, sůl, pepř, pažitka
Postup: Pórek umyjeme a nakrájíme na kolečka silná 1 cm a dáme je vařit se šťávou z citrónu. Poté pórek rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, dochutíme pepřem a solí. Každou porci ozdobíme pažitkou a kousky pstruhy.

Další dietní recepty můžete najít na stránce s recepty.


 

Diskuze k článku (celkem 15):




Dobrý deň,

mňa by zaujímalo, či nemáte recepty pre multifunkčnú rúru Wirlpool JT 3..,

ktorú v reláciách propagujete.

Ďakujem

Marta 29. prosinec 2011 11:23

žádám o radu a jsem nemocná na schizofrénii od 15 let

Ilona Matějková 1. březen 2012 22:35

ahoj volam sa jana pocgadzam zo slovenska ale manzela mam z ceska.chcela som schudnut ale nedari sa mi to.mam 28 rokov a tri deti.prosim mohli by ste mi poradit ako schudnut vopred velmi pekne dakujem.

jana 1. březen 2012 23:11

Je mi 51,mam 41let diabetes s inzulinem.Muj problem je ,že když drtžím dietu tak tloustnu.Mám 3x laserované oči tudíž nemohu cvičit chodit také nemohu ,po delší chuzi necítím nohy,asi tak po 1km uz nemohu jít,kolo nezvladam kvůli altroze prstů.

Olga 16. březen 2012 12:42

Janě ze Slovenska: Nežrat. Běhat.A uz nerodit.

Kája 1. duben 2012 14:04

některé rady jsou rady k nezaplacení...Kájo podle mě si blbec...!!!!

Marci 6. duben 2012 15:27

Dobrý den!

Musím Vám říct, že Vaše celozrnné knedlíky jsou opravdu výborné a hlavně, hodně rychlé. Zrovna dnes jsem si tak už připravila rohlíky s mlékem, sníh vyšlehala, a najednou jsem zjistila, že nemám škrob. Co teď? Tak jsem ho zkusila nahradit strouhaným syrovým bramborem, a taky to není špatné. A ještě jsem zkusila jednu menší obměnu, i když nevím, jak moc je to dietní, ale místo petrželky a muškátového oříšku jsem zvolila lněné semínko a trošku slunečnice. Taky dobrý. Tak díky za takové recepty. Mějte se všichni super.

Andrea 6. duben 2012 19:08

A ještě: SOUHLASÍM S MARCI!!!

Andrea 6. duben 2012 19:11

Kája není daleko od pravdy...

Andrea 21. duben 2012 14:22

Koprovku máš napsanou špatně- v tom díle vařili jednu .nezdravou., která se dělá s bešamelu a curku a jednu .zdravou., kterou zahustili vařeným bramborem. A ty máš pod dietní napsanou tu z bešamelu a to moc dietka nebude :D

Chytrolín 22. duben 2012 20:11

Ahoj chci se zeptat na radu ... snažím se dodržovt jídelníček

ale jsem fakt extrémní tlustá a nvm jak efektivně shodit kila dolů. Vyloženě jsem prasnice - jediné co mě zachraňuje je můj obličej. Hrozně ráda bych byla o radu - jelikož mi na sport nezbývá moc čas :-( pač zpráce, která je sedavá, stresující příjdu domů uplně ko

děkuji piště na mail

adelaine 3. srpen 2012 16:27

Milá adelaine, bez sportu to nepůjde a pokud jsi opravdu tlustá, dojdi si k odborníkovi. Nikdo ti neporadí někde v diskusi

Dáša 26. říjen 2012 09:17

Dobrý den. Za prvé chci poděkivat za perfektní recepty a celý pořad. Kdo opravdu chce zdravě jíst a neví jak na to? Je to úžasná pomoc. Ale zjistila jsem, že mám asi problém s alergii na mléko. Hodně receptů je právě s mlékem. Sice ho nahrazuji sojovým, ale pokud výživoví poradce by mohl zařadit více receptů, ktaré mléko vůbec neobsahují, bylo by to supr. Určitě bych získal více inspirace. Předem děkuji Jana ps.také souhlasím s Marci.

Jana 15. listopad 2012 11:32

Zkus sojove mleko...To neobsahuje laktozu, na kterou jses pravdepodobne alergicka...

tystar 12. květen 2013 18:30

Zkoušela jsem ty celozrnné knedlíky, jako přílohu k segedínskému guláši a dopadly na výbornou a byly velmi chutné. Chutnaly celé rodině. Díky za recept a přidávejte prosím další :-)

hupeko 8. červen 2013 12:26

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.