Je ovoce vhodné pro diabetiky? Ano!
4. 7. 2017 Zdraví CukrovkaOvoce je velice zdravé, ale někdy bývá diabetikům říkáno, že by jej neměli konzumovat. To je ale mylné, naopak rovněž pro diabetiky je doporučené. Tak jako v případě dalších potravin, tak i v tomto případě je potřebné jej vážit a počítat sacharidy.
Smí diabetik ovoce?
V ovoci se nachází cukr, proto ho někteří mají tendenci omezovat nebo úplně zakazovat. Přitom kromě cukru se v něm nacházejí i další cenné látky jako vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina atd. a zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by škoda, pokud vás trápí cukrovka, se mu vyhýbat a omezovat konzumaci.
Fruktóza neboli ovocný cukr nacházející se v ovoci nezvyšuje tak markantně hladinu cukru v krvi jako glukóza. Z tohoto důvodu není konzumace ovoce problematická. Důležité je hlídat si množství a druhy ovoce, neboť některé jsou příliš sladké.
Kolik ovoce si může dát diabetik?
Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500 - 600 g. Právě zeleniny by mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí také pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem, ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jako jedna porce se berou tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80 - 100 g.
Které druhy jsou vhodné?
Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody či červený rybíz než banán nebo hrozny. Respektive můžete si občas dát rovněž velice sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.
Dále můžete ovoce kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu snížíte glykemický index a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.
Seznam ovoce podle obsahu sacharidů
Podívejte se do tabulky, ve které je seřazeno vybrané ovoce podle obsahu sacharidů na 100 g.
Ovoce | Obsah sacharidů [g] | Obsah cukru [g] na 100 g |
Banán | 22,84 | 12,23 |
Hrozny | 18,10 | 15,48 |
Rybíz černý | 15,38 | 9,00 |
Hrušky | 15,23 | 9,75 |
Mango | 14,98 | 13,66 |
Kiwi | 14,66 | 8,99 |
Borůvky | 14,49 | 9,96 |
Jablka | 13,81 | 10,39 |
Rybíz červený | 13,80 | 7,37 |
Mandarinky | 13,34 | 10,58 |
Ananas | 13,12 | 9,85 |
Pomeranče | 12,54 | 8,50 |
Třešně | 12,18 | 8,49 |
Maliny | 11,94 | 4,42 |
Švestky | 11,42 | 9,92 |
Meruňky | 11,12 | 9,24 |
Grapefruit | 10,66 | 6,89 |
Nektarinky | 10,55 | 7,89 |
Ostružiny | 9,61 | 4,88 |
Broskev | 9,54 | 8,39 |
Citrón | 9,32 | 2,50 |
Avokádo | 8,53 | 0,66 |
Jahody | 7,68 | 4,89 |
Meloun vodní | 7,55 | 6,20 |
Zdroj: USDA
Sušené ovoce obsahuje sacharidů mnohem více, proto snězte menší porci, kterou započítejte do své diety při diabetu.
Čerstvému ovoci se v žádném případě nevyhýbejte, je pro tělo cenné, jen je nutné dávat si pozor na snědené množství a to poctivě započítat do denního příjmu sacharidů.
Diskuze k článku