Fíky - exotické ovoce s účinky na hubnutí

1. listopad 2015 | Potravina | Ovoce | komentáře: 10
fíky


Fíkovník je rostlina vysoká až deset metrů, jejichž plody (fíky) se sklízejí nejčastěji dvakrát ročně a to začátkem léta a koncem léta. My si můžeme pochutnat jak na čerstvých, tak sušených. Víte, čím jsou fíky tak výjimečné, jak je koupit a na co je použít?

Smokvoň, fíkovník nebo také fíkus pochází z Orientu, nyní se ale pěstuje v teplých částech Evropy (Řecko, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Kypr) nebo v Turecku či Kalifornii. Výhodou je, že si jej můžete vypěstovat i doma a pak sklízet plody. Záleží ale na odrůdě, neboť existuje až 700 druhů.

Co to vlastně je?

Fíky jsou fialové plody střední velikosti, na které můžete narazit ve větších obchodech hlavně v sezóně. Jsou charakteristické tím, že se skládají převážně z vody, drobných semínek a chutnají dobře buď jen tak čerstvé, nebo ve spojení s dalšími surovinami. Výhodu je, že neobsahují žádné tuky a sacharidy tvoří asi čtvrtinu hmotnosti. U sušených je to ale jinak, obsahují až tři čtvrtiny cukru.

Dále jsou ceněny pro vysoký obsah vlákniny, draslíku, vápníku, hořčíku, sodíku, fosforu, železa, vitaminu C a vitamínů skupiny B. Obsahují též flavonoidy a enzymy.


Čím fíky pomáhají?

  • Snižují únavu.
  • Zlepšují náladu.
  • Pomáhají na lepší soustředění a výkonnost.
  • Obsahují hodně vlákniny.
  • Pomáhají při zácpě.
  • Mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru.
  • Neutralizují kyselou stravu.
  • Posilují nervy a nervovou soustavu.
  • Pomáhají zasytit na delší dobu.
  • Mají pozitivní vliv při redukci váhy.

Fíky při hubnutí?

Toto ovoce má skvělou vlastnost, že brzy zasytí. Stačí sníst pár kousků a nemáte hlad na delší dobu. Navíc čerstvé fíky jsou nízkokalorické, u sušeného je to trošku horší. Na druhou stranu obsahují velké množství vlákniny, která je potřebná pro správné zažívání, takže kalorie mohou jít na chvíli stranou. Ale i tak, dbejte na rozumné množství.

Kolik obsahují kalorií?

Čerstvé fíky - 100 g obsahuje 340 kJ (81 kcal), z toho bílkoviny: 1 g, sacharidy: 18 g, tuky: 0,5 g, vláknina: 3 g
Sušené fíky - 100 g obsahuje 1 244 kJ (296 kcal), z toho bílkoviny: 3,7 g, sacharidy: 68 g, tuky: 1 g, vláknina: 18 g

sušené fíky

Nákup exotického ovoce

Na fíky natrefíte v našich obchodech hlavně v sezóně, výjimečně i mimo ni. Můžete si tam koupit jak čerstvé fíky, tak i sušené nebo zpracované ve výrobcích. U čerstvých dbejte vždy na výběr, slupka nesmí být porušená, ovoce by mělo být měkké, na slupce nesmí být skvrny či jiné problémy. Měkké fíky se mohou rovnou konzumovat a připravovat s nimi různé pokrmy, pevnější jsou vhodnější na gril, na přípravu čatní nebo na pečení.

U sušených fíků je výběr komplikovanější, protože byste měli dávat pozor, ať na nich není v obchodě viditelná plíseň. Před konzumací je doma pořádně prohlédněte, zda tam není plíseň nebo roztoči. Ale pozor, bílý povlak na sušených fících plíseň není, ale jen uvolněný cukr.

krt

Jak se fíky jedí?

Fíky můžete jíst jen tak bez jakékoli přípravy. Čerstvé fíky by se měly sníst co nejrychleji po koupi, stačí je pouze omýt a následně sníst (i se slupkou). Sušené se také dají jíst stejně jako jiné ovoce.

Co s nimi můžete připravit?

V kuchyni má toto ovoce velké využití. Může se grilovat, vařit, sušit, péct atd. Výborná je nejen marmeláda, ale i kompoty, saláty, likéry, fíkový salám, čatní, koláče atd. Výborně chutnají se sýry nebo šunkou.

Zapečené fíky se sýrem

Ingredience:
8 čerstvých fíků
100 g mozzarelly nebo kozího sýra
čerstvý tymián
balzamikový ocet

Postup:
1. Fíky pořádně omyjeme, osušíme a odkrojíme stopku. Následně fíky přeřízneme do kříže téměř ke konci a položíme na alobal.
2. Dovnitř dáme kousek sýra a pokapáme octem. Nahoru dáme kousek tymiánu.
3. Následně každý fíky zabalíme do alobalu, vložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 12 - 14 minut. Můžeme je také grilovat.

čerstvé fíky

Pečené fíky s medem

Ingredience:
8 čerstvých fíků
lžíce másla
med
pistáciové ořechy
mletá skořice
řecký jogurt

Postup:
1. Fíky pořádně omyjeme, osušíme a odkrojíme stopku. Následně fíky přeřízneme do kříže téměř ke konci a položíme na plech nebo zapékací mísy.
2. Dovnitř dáme trošku másla, kávovou lžičku medu, trošku ořechů a mleté skořice. Snažíme se fík uzavřít.
3. Následně vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme pár minut, dokud nevznikne omáčka z másla a medu. Poté ještě pečeme asi dvě minuty.
4. Fíky podáváme s omáčkou a jogurtem.

Pěstování doma

Jak již bylo zmíněno, dají se pěstovat i v našich podmínkách. Na zimu je nutné je přezimovat do tepla. Můžete fíkus pěstovat jako okrasnou rostlinu nebo pro ovoce. Záleží ale druhu, protože ne všechny jsou vhodné pro pěstování a plození u nás. O tom, jak je můžete více pěstovat, se dozvíte v různých receptářích.

Jako menší zápor fíků je ten, že může po nich někdy nastat průjem a to kvůli větší konzumaci a jejich vyššímu obsahu vlákniny nebo pití tekutin po jejich snědení.

Máte fíky rádi nebo se jich bojíte?


 

Diskuze k článku (celkem 10):




Sušené mám moc ráda ale u nás jsem ty čerstvé ještě neviděla. V jakých obchodech se dají koupit? Dík

Zuza 5. listopad 2015 14:33

Bývají normálně mezi zeleninou-ovocem - já konkrétně koupila v Albertu..

Romča 5. listopad 2015 15:20

Vyborne maji v Lidlu Mikulov

Kamča 29. srpen 2016 19:46

nyní je mají v Kauflandu za 4.90kč kus

jana 30. srpen 2016 19:56

Zrovna jsem tři zbodla, je to lahůdka. Koupeno v Kauflandu (mali je tam i na jaře...).

Mirka 30. srpen 2016 20:55

Vozím si je na podzim z Chorvatska, jsou výborné, a vydrží celý rok .

Weeruschka 2. září 2016 15:37

no nic moc

p 11. září 2016 16:35

Chi chi chi mě to roste na zahrádce kterou jsem koupil vyhodil jsem jich asi 10myslel jsem ze jsou zkazeny ted jsem zjistil co vůbec je a jsou výborný kopii jsem si schválně jeden v lidlu a uplne humáč o proti mm ze zahrady je jich tam ještě tak 50kusu

Tomas 12. září 2016 18:06

Díky chutnají také podle stupně zralosti. Jsou dobré a obsahují potřebné lákty. N.

N. 23. září 2016 23:03

Jsou vynikajici cerstve.

DANKA 1. říjen 2016 18:45

Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.