Polévky při hubnutí? Jsou vůbec vhodné?
8. 3. 2015 Polévka TipyPro mnoho z nás patří polévky mezi základní pokrmy, které nacházejí své místo v jídelníčku každý den nebo alespoň několikrát týdně. Jak to ale vypadá s polévkami, pokud se zrovna snažíte zhubnout? Jsou vhodné při hubnutí nebo je lepší je vynechat?
Všichni víme, že polévka je grunt, ale ne vždy. Pokud držíte dietu, je nutné dbát na to, kterou polévku jíte. Je totiž rozdíl, zda si dáte hovězí vývar, gulášovou nebo fazolovou polévku. Záleží vždy na tom, zda se jedná o samostatné jídlo nebo po něm následuje hlavní jídlo. Pokud si dáte hustou polévku a po něm přijde ještě druhé jídlo, jedná se trošku o kalorickou bombu. Pokud naopak to bude vývar nebo zeleninová polévka a pak hlavní jídlo, ničemu neuškodí. Vždy záleží na tom, z čeho se polévka připravuje.
Vývarů a zeleninových polévek se nebojte
Zeleninové polévky a masové vývary se řadí k dietním pokrmům, neboť obsahují velmi málo kalorií. Mezi polévkami se jedná o takovou klasiku, která se připravuje snad nejčastěji. Jestliže držíte dietu, tak se jich vůbec nemusíte obávat. Případný tuk můžete z vývaru odstranit tak, že polévku necháte vychladnout a tuk odeberete lžící. Na druhou stranu také tuk je pro tělo potřebný, proto vám těch pár gramů určitě neuškodí.
Do polévky můžete bez obav přidat nudle, těstoviny, vejce, sýr, celestýnské nudle, kapání, knedlíčky, krutony, vločky atd. Dávejte si ale pozor na množství, které by mělo být přiměřené podle toho, kdy budete mít další jídlo.
Hustá polévka při hubnutí samostatně
Pokud si dáte polévku luštěninovou nebo jinou hustou či krémovou, tak si ji dejte samostatně. Hodí se nejen na svačinu nebo oběd, ale i na večeři. Jde o to, že pokud byste si po ní dali i další jídlo, bude se jednat o velmi sytý chod. To stejné se týká, pokud máte rádi polévky s hodně nudlemi, noky nebo těstovinami. Pokud se jedná o polévku, která vypadá, že hodně zasytí, dejte si ji zvlášť.
Jak připravit dietní polévku?
Záleží vždy na tom, co si přesně chcete připravit. Je dobré vyvarovat se následujícím bodům, abyste ji měli dietní:
- nezahušťujte jíškou či zásmažkou
- nepřidávejte smetanu
- vývar nechejte vychladnout a odeberte tuková oka
- do polévky přidávejte méně tučná masa a uzeniny
- klasické nudle nahraďte celozrnnými
- nudlí si dejte méně
- méně solte
- nepoužívejte bujony
Vyhněte se polotovarům
Polotovary obsahují zbytečně hodně přídatných látek, které často mohou za to, že se snadněji přibírá. Jedná se jak o polévky ze sáčku, tak i různé instantní směsi na polévku. Pokud musíte, sáhněte po variantě, která obsahuje co nejméně éček. Nejvhodnější je uvařit si klasickou polévku, kde zajisté nepoužijete glutamát sodný a další látky. Navíc domácí poctivá polévka je chutnější a levnější než ta ze sáčku.
Proč jíst polévky?
Podívejte se na 5 základních důvodů, proč byste měli jíst polévky.
Jsou nízkokalorické
Polévky jsou většinou nízkokalorické, hlavně pokud se jedná o vývar, zeleninové a luštěninové polévky. Neobsahují moc kalorií a při dietě se jedná o vítané jídlo. Jakmile ale jde o krémovou či tučnou polévku, tak tam je situace jiná. Je totiž tučná a při hubnutí byste ji určitě neměli jíst každý den.
Jsou chutné
Díky tomu, že existuje plno receptů na polévky, můžete si připravit takovou, kterou máte rádi. Polévky obecně patří mezi velmi oblíbené pokrmy, tak se do nich nemusíte nutit a můžete si jich bez problémů užívat, i když je momentálně vaším přítelem dieta.
Obsahují výživné látky
Oblíbené zeleninové a luštěninové polévky obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek a někdy i vlákniny. Záleží vždy na tom, z čeho je polévka připravena. Ani hovězí nebo kuřecí vývar není bez výživných látek, protože se v něm vaří kořenová zelenina a samotné maso.
Pomáhají doplňovat tekutiny
Další z výhod polévek je, že doplňují tekutiny. Jeden talíř polévky (vývaru nebo zeleninové polévky) zahrnuje téměř čtvrt litru tekutin. Pokud se jedná o hustou polévku, jedná o nižší množství. Jestliže nezůstanete u jedné porce vývaru, tak můžete během krátké chvilky dostat do sebe půl litru tekutin, což může mnoha lidem, kteří mají problém s dodržováním pitného režimu, pomoct.
Zasytí a zaplní žaludek
Talíř polévky se nejí nejen z důvodu, že se jedná o chutný pokrm, ale také proto, že zasytí. Když sníte polévku, nebudete mít tendence sníst tolik dalšího jídla. Vzhledem k tomu, že polévka neobsahuje hodně kalorií, ošálíte žaludek a moc toho ve výsledku nesníte.
Když se to shrne, polévky mají pouze výhody. Při hubnutí se hodí a rozhodně se po nich nepřibere. Dávejte si ale pozor na tučnější polévky, mezi které můžeme zařadit gulášovou, dršťkovou nebo smetanovou polévku. Ty byste si měli dát jen občas.
Jíte polévky, i když zrovna hubnete?
Diskuze k článku