Čočková polévka s uzeným a z červené čočky

22. únor 2014 | Recepty | Polévka | Oběd | komentáře: 0
čočková polévka


Polévky patří mezi velmi oblíbené pokrmy a tomu je tak z mnoha důvodů, jsou rychlé, dobré a zasytí. Zvykem bývá připravovat je na oběd společně s hlavním jídlem, výbornou variantou je dát si polévku k večeři. I když jsou luštěninové polévky plné bílkovin a zdraví prospěšných látek, obvykle se nevaří tak často, jak by si zasloužily. Připravte si výbornou čočkovou polévku, máme tady dva recepty - jeden je na klasickou čočkovou polévku a druhý je na polévku z červené čočky. Každá z nich je skvělá a příprava čočkové polévky je velmi rychlá.

Čočková polévka s uzeným

Ingredience na 2 porce:
1 lžíce oleje
1 mrkev
1 střední cibule
50 g libové uzeniny
90 g čočky
500 ml vody
sůl, pepř
majoránka
1 stroužek česneku

Postup:
1. Čočku propláchneme, přebereme a necháme odpočinout ve vodě na dvě hodiny.
2. Oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev také oloupeme a buď nakrájíme, nebo nastrouháme.
3. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a poté i mrkev. Přidáme i nakrájenou uzeninu (popř. párek, klobásu, uzené).
4. Dále přidáme i čočku bez vody, ve které byla namočená.
5. Přilijeme vodu, ochutíme pepřem, solí a vaříme do měkka. Pokud chceme, můžeme polévka pak zahustit moukou.
6. Až bude čočka uvařená, přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
7. Polévku následně podáváme. Pokud máme rádi polévku na kyselo, přidáme ocet podle chuti.

Nutriční hodnoty na jednu porci:
energie: 1 099 kJ (262 kcal), bílkoviny: 13 g, sacharidy: 26 g, tuky: 11 g.

červená a zelená čočka

Rychlá polévka z červené čočky

Ingredience na 2 porce:
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 střední mrkev
100 g půlené červené čočky
500 ml vody
sůl, pepř, kari

Postup:
1. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, poté k ní přidáme nastrouhanou mrkev. Chvilku smažíme.
2. Mezitím propláchneme červenou čočku, poté ji vysypeme do hrnce a přidáme vodu.
3. Dále přidáme trošku soli, pepře a vaříme, dokud čočka nebude měkká.
4. Polévku trošku promícháme, jakmile bude čočka měkká, začne se rozpadat, odstavíme z plotny.
5. Tuto polévku už nemusíme zahustit, protože se sama rozpadlou čočkou zahustí. Dochutíme podle chuti kari kořením.
6. Pokud chcete, můžete polévku rozmixovat, ať je pěkně krémová.
7. V obou případech je skvělá a hodí se i pro děti.

Nutriční hodnoty na jednu porci:
energie: 790 kJ (188 kcal), bílkoviny: 12 g, sacharidy: 25 g, tuky: 4 g.

Jak jde vidět, druhá polévka je dietnější a to z toho důvodu, že se do ní nedává žádná uzenina. V opačném případě by hodnoty vyšly úplně nastejno.



 



Přidat nový komentář:

Jméno:
 
.